Nya stationshuset är ett bra exempel på att resultatet blir bäst om man tänker till innan man bygger, menar Inger Griberg. Foto: Fredrik Norman
Öppet möte om byggboom, landmärken och misslyckanden
Bebyggelse och gröna oaser står i centrum när Miljöpartiet arrangerar en helkväll kring begrepp som livskvalitet, bostadsbrist, landmärken, kulturarv, visioner och tradition. Då utlovas även utrymme för kritik mot genomförda förändringar som sticker den enskilda individen i ögat.
– Vi kan ta stationshuset som ett bra exempel på en lyckad satsning. Samtidigt är parkeringshuset bredvid en kontrast som inte blev så lyckat, säger Inger Griberg, Miljöpartiet i Lindesberg.
När vi bygger nytt i Lindesberg är det viktigt att tänka till innan spaden går i marken. Samma sak gäller för våra parker och grönytor. Detta menar Inger Griberg, som har gjort en rundvandring i Lindesberg och funnit anledning att rikta både ris och ros åt ett och annat som möter våra blickar.
– Det pratas mycket om förtätning av städer, men hur bra blir resultatet om man bara klämmer in en ny byggnad helt utan hänsyn till övrig arkitektur i kvarteret. Kontraster kan vara bra, men det kan också bli väldigt fel, påpekar Inger och lyfter fram ett exempel:
– Vi kan ta stationshuset som ett bra exempel på en lyckad satsning. Samtidigt är parkeringshuset bredvid en kontrast som inte blev så lyckat. Jag gillar graffitikonst, men det här blev inte bra, säger Inger Griberg, Miljöpartiet i Lindesberg.
Hon tycker att virrvarret av skarpa färger och olika motiv, hade kunnat göras mer diskret.
– Det hade blivit mycket bättre, enligt min uppfattning, om man hade valt att måla med gråtoner. Tänk ”svartvitt”. Då hade det passat in bättre och inte alls blivit en sådan skarp kontrast till övriga byggnader, säger Griberg.
Torsdag 23 februari arrangerar Miljöpartiet, i samverkan med Studieförbundet Vuxenskolan, en öppen samtalskväll då man grottar ner sig i frågor rörande just bebyggelse och andra inslag i vår stadsmiljö, som t ex parker och torg.
– Vi kommer att prata byggboom. Det har byggts nya bostadshus och flera andra stora byggprojekt är igång, även om själva bygget inte påbörjats ännu. Vi har t ex den nya vårdcentralen på Banvägen som skall byggas, bostadssatsningen vid gamla brandstationen och de nya flyglarna vid Strandskolan, säger Inger.
Personligen har hon dock fastnat mest för motsatsen av den förtätningslinje som råder i många led. Den kanske mest intressanta satsningen finner hon ute vid golfbanan i området Dalkarlshyttan.
– Livsstilsboende. Naturnära livsstilsboende, vill jag kalla det. Det är något som jag själv anser är en väldigt bra satsning och något som sticker ut. För mig är det livskvalitet att bo nära naturen.
Samtalskvällen arrangeras torsdag 23 februari kl. 18.30-21.00 i nya stationshuset (Näringslivsenhetens lokaler).
Medverkar gör bland annat riksdagsledamöterna Emma Hult och Jonas Eriksson. Mötet är öppet för allmänheten och utan krav på föranmälan.
Så kan Du stötta LindeNytt
LindeNytt har finansierats genom reklamintäkter sedan år 2000. I takt med att antalet butiker har minskat kraftigt under åren, har även våra reklamintäkter följt samma spår.
Att övergå till påtvingad prenumeration är inget alternativ för oss – därför vänder vi oss istället direkt till våra tusentals läsare med hopp om stöd att fortsätta bedriva verksamheten i den anda vi gjort sedan starten 1999.
Vill just Du stötta oss i vårt arbete?
Då tackar vi dig ödmjukast oavsett om din Swishgåva är 10, 100 eller 1000 kronor. Ett stort tack för ditt stöd!
Swishnr: 123-053 19 05
KommentarerKommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.
IFK Lindesbergs pojklag födda 2010 överlämnade under måndagen pengarna som de samlat in till minne av deras vän, Benjamin. Foto: Camilla Lagerman
Söndagen den 6 oktober spelades fotbollscupen Benjamins minne för tredje året, i ett samarbete mellan IFK Lindesbergs pojklag födda 2010 och LindeNytt. Syftet med cupen var att hedra och hylla lagets bortgångne vän Benjamin, som avled i cancer endast 10 år gammal. Under cupen samlade man även in 7 500 kronor till Barncancerfonden, som under tisdagen överlämnades till föreningens representant, Matti Tordsson.
– Att cupen heter Benjamins Minne tycker jag är så fint, att man har kvar den kopplingen till varför man startade det här, för då kommer det att leva vidare. Det är väldigt fint, jag blir rörd, säger Matti.
Tio fina katter ställdes ut hos Kotten & Co under söndagen. Många av katterna ställdes ut för första gången, en av dessa var denna treåriga ragdoll. Foto: Timmy Lundegård
För att uppmärksamma Katten Dag under första advent så arrangerade Kotten & Co sin femte kattutställning i butikens träningslokal. Tio fina katter i olika åldrar, visade upp sig under söndagen till kundernas stora uppskattning.
– Det har mottagits väldigt positivt, berättar Lisa Alvbåge.
Under onsdagen hölls en inspirationsdag för Lindeskolans elever som har, eller ska, starta upp sina UF-företag som en del i sin utbildning. Dessutom fick eleverna ta del av inspirerande föreläsningar, för att ge dem ytterligare verktyg i sitt företagande.
Efter två succéår återvänder Vårmönstringens egen utomhusfestival för ett tredje år. Den här gången byter man dock plats till Brasserie All In, och gästas av kultbandet Drängarna.
– Just vårfesten blir ännu bättre belägen inne i stan, då den blir en del av själva cruisingen, säger Johan Eriksson på JME Music.
Sedan gaskrisen 2022 har intresset för att ha koll på sin energiförbrukning och energipriserna ökat. Linde energi lanserar därför en ny energiapp, där användarna lättare kan få koll på förbrukning och kostnader.
– Vi har sett att allt fler kunder önskar att vi tar fram en app, de flesta behöver inte alla de detaljer som finns att ta fram via ”Mina sidor”, utan behöver en smidig snabb överblick, säger Jessica Järlstam, chef Kundservice på Linde energi i ett pressmeddelande.
Om det var positiva tongångar på stormötet i Storå under onsdagen, var det desto dystrare i Vedevåg under torsdagskvällen, där man samlats för att diskutera skolans framtid. Det blev ett möte med mycket känslor, många frågor, men få svar från politikerna.
INSÄNDARE/DEBATT: Regionerna går igenom ett stålbad efter den höga inflationen som kom efter pandemin (och krig). Under pandemiåren ökade de statliga anslagen till regionerna, vilket ledde till utökning av ”kostymen” och nu när statens tillskott minskar blir det ett dråpslag för regionerna. I Region Örebro län (RÖL), och i norra länsdelen i synnerhet, finns förslag på strukturella neddragningar med centralisering som följd. Men är dessa förändringar lösningen på regionens problem?
Lindesbergs kommun har fortsatt svårt att lyfta när Svenskt Näringsliv genomför den årliga rankingen över landets kommuner och företagsklimatet i dessa. Lindesberg återfinns i år på plats 285 av landets 290 kommuner.