INSÄNDARE/DEBATT: I media skrivs oftast om de utmaningar som finns i förskola och skola. Ofta är de kopplade till elevens förutsättningar och skolans förmåga att möta dessa och samtidigt möjliggöra att barn och elever lär. Jag tror att alla inser att förskolans och skolans uppdrag är komplext.
Nyligen ägde Barn och utbildningsförvaltningens kvalitetsdagar rum. Det är dagar då Barn- och utbildningsnämndens ledamöter träffar förvaltning och skolledning i förskola, grundskola och gymnasieskola. Jag tycker det är väldigt värdefulla dagar då vi får information och kan diskutera olika sakfrågor. Det blir alltid många intryck från sådana här dagar, bland annat kan jag konstatera att vi har en på många sätt kvalitativ utbildningskedja i Lindesbergs kommun.
I och med att det finns en konsensus kring att tidiga insatser är viktiga för individens mående och lärande vill jag gärna lyfta förskolornas arbete i Lindesberg lite extra. Det är lite svårt att sätta fingret på endast en sak då det i själva verket handlar om flera faktorer och våra pedagoger och ledning har också arbetat stenhårt i flera års tid för att komma dit de är idag.
Alla vuxenögon ser barnet och arbetar strukturerat med sig själva som verktyg i att möta barnets behov och känslor. De bygger relation med varje barn för att skapa trygghet. Förskolan arbetar strukturerat med kollegialt lärande och kompetenshöjande insatser för att bättre rusta pedagogerna att möta alla barn. Verksamhetschef, rektorer och pedagoger har också byggt en organisation som kontinuerligt stärker det som fungerar bra i arbetet och skruvar på det som behöver utvecklas. För naturligtvis finns det också saker som kan utvecklas. Resultatet av detta arbete har lett något jag bedömer är ganska unikt. Den organisatoriska förmåga som de byggt är gemensam för alla kommunens förskolor. De har byggt upp strukturen över tid, tillsammans. De upprätthåller den också, tillsammans. Samtidigt som varje rektor och dess pedagoger arbetar med varje förskolas utmaningar. Även här kan de konkret ta de hjälp av varandra vid behov.
En helt nödvändig förutsättning för att denna organisatoriska förmåga har utvecklats är att ledningen över tid har varit densamma. Forskning pekar tydligt på att en ledning som stannar i organisationen är en framgångsfaktor i utvecklingsarbete och här har vi ett konkret exempel. Jag är stolt över mycket i kommunens hela utbildningskedja, men jag är lite extra stolt över förskolans organisatoriska förmåga.
Helene Lundin
Ledamot i barn- och utbildningsnämnden
Kristdemokraterna