INSÄNDARE/DEBATT: I media skrivs oftast om de utmaningar som finns i förskola och skola. Ofta är de kopplade till elevens förutsättningar och skolans förmåga att möta dessa och samtidigt möjliggöra att barn och elever lär. Jag tror att alla inser att förskolans och skolans uppdrag är komplext.
Nyligen ägde Barn och utbildningsförvaltningens kvalitetsdagar rum. Det är dagar då Barn- och utbildningsnämndens ledamöter träffar förvaltning och skolledning i förskola, grundskola och gymnasieskola. Jag tycker det är väldigt värdefulla dagar då vi får information och kan diskutera olika sakfrågor. Det blir alltid många intryck från sådana här dagar, bland annat kan jag konstatera att vi har en på många sätt kvalitativ utbildningskedja i Lindesbergs kommun.
I och med att det finns en konsensus kring att tidiga insatser är viktiga för individens mående och lärande vill jag gärna lyfta förskolornas arbete i Lindesberg lite extra. Det är lite svårt att sätta fingret på endast en sak då det i själva verket handlar om flera faktorer och våra pedagoger och ledning har också arbetat stenhårt i flera års tid för att komma dit de är idag.
Alla vuxenögon ser barnet och arbetar strukturerat med sig själva som verktyg i att möta barnets behov och känslor. De bygger relation med varje barn för att skapa trygghet. Förskolan arbetar strukturerat med kollegialt lärande och kompetenshöjande insatser för att bättre rusta pedagogerna att möta alla barn. Verksamhetschef, rektorer och pedagoger har också byggt en organisation som kontinuerligt stärker det som fungerar bra i arbetet och skruvar på det som behöver utvecklas. För naturligtvis finns det också saker som kan utvecklas. Resultatet av detta arbete har lett något jag bedömer är ganska unikt. Den organisatoriska förmåga som de byggt är gemensam för alla kommunens förskolor. De har byggt upp strukturen över tid, tillsammans. De upprätthåller den också, tillsammans. Samtidigt som varje rektor och dess pedagoger arbetar med varje förskolas utmaningar. Även här kan de konkret ta de hjälp av varandra vid behov.
En helt nödvändig förutsättning för att denna organisatoriska förmåga har utvecklats är att ledningen över tid har varit densamma. Forskning pekar tydligt på att en ledning som stannar i organisationen är en framgångsfaktor i utvecklingsarbete och här har vi ett konkret exempel. Jag är stolt över mycket i kommunens hela utbildningskedja, men jag är lite extra stolt över förskolans organisatoriska förmåga.
Helene Lundin
Ledamot i barn- och utbildningsnämnden
Kristdemokraterna
Kommunens initiativ tillsammans med Lindessjöns FVO, där man erbjuder gratis fiske som sommarlovsaktivitet har visat sig vara en succé. Sedan premiären i torsdags har lovlediga ungdomar samlats vid Dalkarshyttan i hopp om att fånga några ädla fiskar. Just denna tisdag var dock inte firrarna på hugget.
– Jag tror det är för varmt idag, men de tycker bara det är roligt att få fiska, säger Viveca som tagit med sig sina systersöner på fisketur.
Själv beskriver han sig skämtsamt som en 82-årig, enögd Parkinsongubbe, men sanningen är att Jerry Ragnarsson är en otroligt begåvad guldsmed som varit verksam sedan 1957. I sin hemmaverkstad i villan i Lindesberg har han långt efter sin pension fortsatt sin passion för hantverket, men på hobbynivå.
– Jag kan ju inte riktigt låta bli, det är ju så roligt, säger han med ett leende.
Inom kort kan lindesbergarna få tillgång till snabb och smidig hjälp med sina mobiltelefoner, när företaget Mobil Outlet öppnar på Kristinavägen i centrala Lindesberg.
– Bara för att man inte bor jättecentralt ska man inte berövas möjligheten till smidig hjälp. Hela landsbygden måste kunna leva i Sverige, det kan inte bara vara de tre storstäderna där allt ska fungera effektivt och smidigt, säger butikschef Markus Vikander.
För fjortonde sommaren i ordningen genomför Sparbanken Bergslagen sitt projekt Drömjobbet, där ett antal drivna ungdomar i åldern 17-22 år får chansen att utveckla sina affärsidéer och prova på att driva eget företag som sommarjobb. I år handlar det om bivaxdukar, nagelförlängningar samt renovering och försäljning av möbler.
Gångtunneln vid Resecentrum i Lindesberg kommer inte att öppnas vid månadsskiftet som planerat. Detta meddelar Lindesbergs kommun på torsdagen.
För många barn och ungdomar är fiske en favoritsysselsättning på sommarlovet. Just denna sommar gör Lindesbergs kommun en satsning för att krydda till det lite extra för sommarlediga barn – detta tillsammans med Lindessjöns FVO.
– Vi har satt ut 200 kilo regnbåge i ån och det är riktigt fina bitar dessutom, berättar Kurt Ahlström, ordförande för Lindessjöns Fiskevårdsområdesförening.
Den nu 49-årige mannen dömdes år 2000 för att ha mördat en filipstadsbo och sedan dumpat kroppen i Silvergruvan i Hällefors kommun. Efter 20 år släpptes han på fri fot, men dömdes under måndagen till 16 års fängelse för försök till mord, grovt hot mot tjänsteman, grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor samt försök till allmänfarlig ödeläggelse. De två sista begicks i Gusselby, våren 2023.
Barn- och utbildningsnämnden i Lindesbergs kommun avser att stänga Vedevågs skola helt. Det meddelade nämndens ordförande, Lillemor Bodman (M) på en pressträff under måndagseftermiddagen. Nu ska ärendet via kommunstyrelsen vidare till kommunfullmäktige som sedan ska fatta beslut i frågan.
– Det är så klart inte roligt, men det är nödvändigt. vi måste göra det här av många olika skäl, så det är nödvändigt, säger Bodman.