När juletiden kommer är det bråda tider på anrika Hult Säteri. Över tusen gäster brukar under advent besöka den vackra gården och äta ägaren Mäla Ekströms klassiska julbord. Som bonus får de njuta av en historisk miljö som är över 600 år gammal. -Vi är stolta över att Hult Säteri lever vidare, säger Mäla Ekström. Här har släkten efter släkten arbetat med jord och skog. Nu berikar vi arvet med mat och möten.
Hult Säteri, som har anor från 1300-talet, ligger strax söder om Lindesberg, några kilometer öster om väg 50, mot Örebro. Här har man hittat dokument och lämningar som visar att gården brukades redan på 1300-talet och att det under några hundra år även fanns ett järnbruk.

Under början av 1700-talet blev dåvarande ägaren Nils Larsson adlad och Hult blev ett säteri som fick sin utkomst i framförallt jord- och skogsbruk. När säteriet var till salu för elva år sedan var det också skogen som lockade Mäla och maken Ronny Ekström.
– Vi är entreprenörer och driver jord- och skogsbruk samt en maskinstation, säger Mäla Ekström. Vi förvärvade skogen och då följde det stora vackra huset med. Och där och då bestämde vi att öppna hotell- och restaurangrörelse på säteriet.
Den imponerande mangårdsbyggnaden, vars äldsta delar är från 1600-talet, har varsamt renoverats till tidstypiskt tidigt 1800-talsstil. Ägarna har använt samma byggteknik och byggmaterial som brukades på den tiden.
– Vi har använt naturmaterial som kalkputs, linoljefärg och äggoljetempera för att återskapa husets genuina miljö. Detta gör också att huset är helt miljövänligt.

Hult Säteri, med fem årsarbetare, tar emot konferenser, boende och restauranggäster året om på beställning. Här finns nio gästrum och plats för tjugo konferensgäster. Nu är det bråda dagar med att färdigställa mat och ta hand om alla gäster som vill äta julbord. Det är Mäla Ekström själv som är kock.
– För mig är det viktigt att råvarorna är närproducerade och odlade i samklang med naturen. Det är ett klassiskt traditionellt julbord och jag gör gärna rätter baserat på vilt.
Säteriet lockar även många konferensgäster som vill förkovra sig i den vackra miljön. Mäla Ekström erbjuder även gästerna olika aktiviteter, som exempelvis grottvandring i Skärmarbodabergen med middag och övernattning.
– Vår affärsidé är att erbjuda mat, boende och upplevelser för alla sinnen. För mig är därför mötet med gästerna den stora drivkraften, säger Mäla Ekström. Den absolut roligaste perioden under året är nu, under adventstiden, när vi ska ta emot alla förväntansfulla gäster.
I november 2024 beslutades det att Mia Konradsson, genom företaget Konradsson och Bäck Primärvård AB, skulle ta över driften av vårdcentralerna i Storå och Frövi. I slutet av januari i år invigdes även den efterlängtade Freya vårdcentral i Frövi. Nu meddelar Mia Konradsson att det också finns en preliminär tidsplan för när hon kommer att ta över rodret för Storå vårdcentral – datumet är satt till 1 oktober 2025.
– Det är väldigt roligt, man får verkligen en fantastisk position att påverka primärvården väldigt konkret, säger Mia Konradsson till LindeNytt.
Den 17 april 2019 blev Industritekniska programmet på Lindeskolan certifierat som ett Teknikcollege, och framtiden såg ljus ut för utbildningen som efter fem års dvala kunde startas upp igen, tack vare ett samarbete mellan Lindeskolan, kommunledningen och industriföretagen i Lindesberg. Men redan två år senare lades programmet ner på nytt. Nu ser det dock ut som att det blåser positiva vindar för ytterligare en nystart – redan hösten 2026.
– Att behovet av utbildningen finns och att alla är positiva till den råder det inga tvivel om. Det känns hoppfullt, säger rektor Andreas Blom.
Under onsdagen avgjordes årets pitchtävling för UF-företag på Lindeskolan i Lindesberg. Sparbanken Bergslagen, tillsammans med skolan och ett antal lokala samarbetspartners, arrangerade tävlingen där man delade ut priser i fyra olika kategorier. Varje vinnande företag fick ta emot en prischeck om 5000 kronor vardera, som kanske kan hjälpa de unga entreprenörerna en bit i sitt fortsatta arbete.
En ny secondhandbutik har öppnat i Korskyrkan i Frövi. Här kan du fynda en skön vårjacka eller varför inte ett par snygga skor för blott en liten ”guldtia”. Fokus ligger på att samla ihop pengar för att kunna stötta ideella organisationer som satsar på barn och ungdomar.
– Jag hoppas att det ska fungera så vi kan börja ge ut gåvor till organisationer så småningom. Det är drömmen att få stötta de som behöver, säger initiativtagaren Linda Sköldenström när LindeNytt stannar till på besök.
Redan en stund innan Mejks livsmedelsavdelning öppnade dörrarna på torsdagsförmiddagen köade nyfikna besökare utanför, spända på att få se Lindesbergs nyaste livsmedelsbutik. När klockan slog 10:00 fylldes butiken snabbt av köpsugna kunder som fyllde sina varukorgar.
– Många reagerade på att det var så stort, de hade förväntat sig att vår mjölkkyl skulle vara som en liten låda ungefär, så det är jättekul, säger vd Mikael Karlsson glatt.
På torsdag klockan 10:00 slår Mejk upp portarna till sin helt nya livsmedelsavdelning. En yta om 1500 kvadratmeter som kommer rymma allt ifrån frukt och grönt, mejeri, djupfryst, bröd, till torrvaror med mera.
– Det känns väldigt roligt och spännande, säger vd Mikael Karlsson.
Söndagskvällens handbollsmatch mellan LIF Lindesberg och Skogås hade bara tre minuter kvar när man fick pausa spelet. Inbrottslarmet drog igång i samband med ett häftigt anfallsspel vilket gjorde att drygt 500 personer fick utrymma lokalen.
På fredagen ringlade en lång kö längs Järnvägsgatan i Frövi – det var dags för den efterlängtade invigningen av Freya vårdcentral. Nu i privat regi och med Mia Konradsson bakom rodret. Efter att de två band(ag)en klippts – ett vid trappan och ett vid handikapprampen – bjöd Mia in till öppet hus, där alla fick möjlighet att se sig omkring i de nyrenoverade lokalerna.