Införande av P-skiva, tretimmarsparkering i centrum samt 20 stycken nya parkeringsplatser längs med Kristinavägen. Så ser ett åtgärdspaket ut som skall upp för beslut under våren i syfte att främja handeln och underlätta för bilburna som uträttar ärenden i centrum.
Så sent som 2010 föreslog Bergslagens Miljö- och Byggförvaltning, BMB, att P-skiva skulle införas i Lindesbergs stad för att råda bot på att tvåtimmarsparkeringen inte efterföljdes särskilt bra. Förslaget röstades dock ner av politikerna med motiveringen att man inte såg ett behov av systemet och att det endast skulle krångla till det. Nu har frågan lyfts på nytt som en del i ett åtgärdspaket som även innefattar en justering av tvåtimmarsgränsen, fler parkeringsplatser på Kristinavägen samt en aktiv parkeringsvakt.
I måndags träffades representanter för Linde City, Lindesbergs kommun och Bergslagens Miljö- och Byggnämnd för att diskutera lösningarna.
– Handlarnas önskemål att införa P-skiva kommer det att fattas beslut om ganska snart, BMB skall försöka få med ärendet redan denna månad, annars blir det i april, berättar kommunstyrelsens ordförande, Anders Ceder, som var med under gårdagens möte.
Även kommunens näringslivschef, Merit Israelsson, ser mycket att vinna på de förslag som har arbetats fram.
– Tretimmarsparkering kommer att underlätta för många som uträttar ärenden som tar lite längre tid. Den extra timmen som tillförs är viktig för alla handlare och deras kunder, så det ser vi mycket positivt på, säger Merit Israelsson.
En extra timme i all ära, men nya kundparkeringar väger naturligtvis mycket tyngre som en handelsfrämjande åtgärd. Därför ser Linde City mycket att vinna på ett förslag som ger Kristinavägen fler parkeringsplatser.
– Om man tillåter parkering på de så kallade ”tuttarna” så vinner man flera P-platser per kvarter. Vi räknar med att det rör sig om totalt 20 parkeringsplatser som tillförs genom denna åtgärd, förklarar näringslivschefen.
Åtgärden innebär i grova drag att man målar upp parkeringsfickor på hela parkeringsområdet, för att få bättre struktur och motverka slarviga parkeringar som tar mer utrymme än det behöver.
Även om man inför nya föreskrifter och tar fram nya parkeringsplatser, menar Merit att det fortfarande ligger mycket ansvar hos arbetsgivarna i centrum, att informera personalen om att använda ”rätt” parkeringsplatser.
– Det förekommer fortfarande att kundparkeringar används som långtidsparkeringar av personer som arbetar i centrum och här hoppas vi att arbetsgivarna blir bättre att hänvisa personalen till de parkeringsplatser som finns för långtidsparkering, som till exempel på Banvägen, säger Merit Israelsson.