Påsken är en stor högtid som har många uttryckssätt. För många så är ett besök i kyrkan givet, för att minnas och fira det Jesus gjorde för människan för nästan 2000 år sedan. För andra så betyder det sol och härlig skidåkning i fjällen och för merparten att träffa nära och kära, äta gott och umgås. För många barn så innebär det att klä ut sig och ge sig ut på jakt efter sötsaker och önska en glad påsk.
En av de äldre traditionerna som är förknippade med påsken är som bekant att klä ut sig till påskkäring. Ett talesätt som är betydligt nyare men som jag tycker är bra lyder, ”det var bättre förr”, men det är något som verkligen inte stämmer med traditionen att klä ut sig till påskgumma. Traditionen är sprungen ur någonting riktigt hemskt, de gamla häxprocesserna som sträcker sig så långt tillbaka som till slutet av 1600-talet då ungefär 300 personer avrättades för att man trodde att de rest till den ondes gästabud på Blåkulla.
Det är oklart hur länge traditionen att klä ut sig till påskkärring har funnits, men första gången ordet nämndes i skrift var i ett lexikon från 1807. Troligen så fanns traditionen tidigare än så eftersom den var vida spridd över flera landskap i Västsverige. Bohuslän, Dalsland, Värmland och delar av Västergötland är landskap där påskkärringars närvaro tidigt finns belagd. Från början var det inte små söta barn som klädde ut sig, utan det var ungdomar och sminket bestod från början av sot som smetades ut i ansiktet. Ett alternativ till sotet var att bära någon typ av skräckinjagande mask.
Min åsikt är att det är bättre nu, när påskkärringarna som kommer på besök är av en yngre, sötare modell och där utklädnaden består av klänning, förkläde och huckle. Sminkningen består av lite rödrosiga kinder med eventuellt lite svarta prickar på kinderna och det man får är ett specialdesignat påskkort och en glad påsk hälsning. Det är inte ovanligt att pojkar klär ut sig till påskgubbar med tidstypiska herrkläder, hatt och mustasch. Påskharen, katten och hunden är inte heller helt ovanliga utklädnadsobjekt.
Se nu till att ha skafferiet välfyllt med påskgodis för att ge till de glada påskkärringarna som kommer och knackar på för att önska en glad påsk. Då gör du de små glada och du kommer känna värmen stiga inombords. Skicka gärna in dina bästa bilder på påskkärringar och påskharar till LindeNytt på info@lindenytt.com. De bästa bilderna publicerar vi gärna.
Glad påsk önskar LindeNytts redaktion!
I helgen går startskottet för årets julmarknader, när Frövifors pappersbruksmuseum bjuder in till en av de största sådana i regionen. I år har man ett 80-tal försäljare på plats, med ett stort och varierat utbud. Dessutom kommer självaste tomten på besök.
– Vi försöker få en bra variation på utbudet, både hantverk, mat och roliga julklappar som hör julen till, berättar museichef Mikael Tiderman.
INSÄNDARE/DEBATT: Den 13 november ställdes politikerna till svars om skolutredningen gällande Storåskolan. Jag blev otroligt imponerad över Storåupprorets representanter som på ideell basis hade tagit fram fakta över konsekvenserna om högstadiet lades ner. De ledande politikerna var tvungna att hålla med.
I slutet av förra veckan träffades representanter från fyra kommuner, Region Örebro län, två lokalpolisområden samt polisens nationella operativa avdelning för att underteckna en samverkansöverenskommelse, som ska leda parterna i rätt riktning när det handlar om att säkerställa varje barns rätt till bästa möjliga start i livet. Därmed blev även lokalpolisområde Lindesberg det första i Sverige, där samtliga samarbetskommuner är med från början i ”Backa barnet”.
Sångaren, låtskrivaren och producenten i bandet Tribe Friday, Noah Deutschmann, blev i fredags kväll rejält uppvaktad under Manskören Harmonis årliga sponsorevent.
Efter LindeNytts publicering under torsdagen, där två före detta elever från Lindbackaskolan uttalade sig kritiskt, gavs skolledningen möjligheten att bemöta kritiken.
– Som verksamhetschef i grundskolan blir jag jätteglad att det går bra för Luna och Zacharias i Storåskolan, säger Åsa Jönsson.
Med över 200 åhörare på plats blev onsdagens medborgardialog i Storå en välbesökt sådan. Två av ungdomarna som hade kommit för att lyssna var Luna och Zacharias. Trots de positiva tongångarna bland politikerna var högstadieeleverna inte imponerade.
– Jag tycker de snackar skit, mycket snack och lite verkstad, säger femtonåriga Zacharias Söderström.
Trots att Linde Volley kunde inleda säsongen med 3-0 mot Gislaved, så har segerantalet inte ökat. Till onsdagen var det dessutom dags för det första av två länsderbyn under säsongen, vilket gav Örebro ett utökat självförtroende. Det obesegrade Örebro har tidigare varit dominanta i derbyspelen och under onsdagen kom deras 24:e raka derbytriumf mot Linde Volley.
INSÄNDARE/DEBATT: När skattepengar förvaltas och beslut fattas bakom stängda dörrar, riskeras allmänhetens förtroende. Varje beslut som fattas utan stöd i lagen eller varje handling som göms undan från insyn väcker frågan: Vem tar ansvar? Och vem skyddar vem?