Med 80 miljoner i återbäring förra året kan man med fog säga Länsförsäkringar Bergslagen går bra. Kontoret i Lindesberg ligger i fronten och växer på en tuff marknad. Ett bevis är nyutlåningen som idag har en marknadsandel på femton procent. Förklaringarna är flera där närheten till kunderna är huvudorsaken,-Vi erbjuder ju en helhetslösning för människors privatekonomi. Då andra försäkringsbolag, ett efter ett, stängt sina kontor i Lindesberg finns vi kvar, säger Anneli Karlsson, försäkringssäljare. Kunderna känner oss och vi dem och vi kan ge en personlig service.
Länsförsäkringar är ett mycket gammalt bolag som en gång startades igenom att bönderna gick ihop om gemensamma, solidariska, försäkringar. 170 år senare lever tanken kvar om att kunderna äger sitt eget försäkringsbolag men nu har även bank- och fastighetsförmedling lagts till utbudet. Idag finns 23 fristående bolag i landet inom ramen för Länsförsäkringar och alla ägs av försäkringskunderna. Länsförsäkringar Bergslagen har 200 000 kunder som alltså är delägare. Förra året betalade Länsförsäkringar Bergslagen ut 80 miljoner kronor tillbaka till sina ägare.
– Vår affärsidé är att erbjuda ekonomisk trygghet för kunden, förklarar Maria Ridman, försäljningschef för banken. Försäkringar, privatekonomi, hus och huslån hör ihop och då kan vi erbjuda väldigt fina helhetslösningar.
Länsförsäkringar i Lindesberg har funnits på plats i många år och för fyra år sedan flyttade banken in och därefter fastighetsförmedlingen. Länsförsäkringar förmedlar årligen runt 80-100 objekt vilket är ungefär en fjärdedel av marknaden runt Lindesberg. Idag arbetar sju personer på det centralt belägna kontoret. Just kontorets placering och utformning är en av framgångsfaktorerna, menar Erik Wijkström, fastighetsmäklare och ansvarig för fastighetsförmedlingen.
– Men viktigast är att vi, genom att ha ett kontor här i stan, kan ge en personlig service, säger Erik Wijkström. Vi engagerar oss också lokalt i kommunens idrottsliv och sponsrar bland annat handbollen och volleybollen.
Länsförsäkringar Bergslagen sponsrar genom Bergslagslyftet projekt och satsningar som riktar sig till barn och ungdomar. Det kan handla om idrott, kultur eller andra goda samhällsaktiviteter som skapar en aktiv fritid för våra barn- och ungdomar.
– Vi arrangerar också regelbundet kundträffar som syftar till att lära kunderna att förebygga skador, berättar Anneli Karlsson. Exempelvis delade vi för någon månad ut västar,reflexer och cykelljus och snart ska har vi en kundträff om våtrumsskador.
Åtta av tio lantbrukare och tre av tio företagare har Länsförsäkringar Bergslagen som sitt försäkringsbolag och närmare var fjärde privatperson har sin bostad försäkrad i bolaget. Maria Ridman tror att traditionen med att kunderna själva står för ägandet av bolaget är en viktig faktor för att Länsförsäkringar står sig så bra även i tuffa ekonomiska tider.
– Vi märker att det finns ett genuint förtroendekapital hos kunderna. De vet var pengarna i bolaget tar vägen och de uppskattar att de erbjuds att vara med och påverka bolagets framtid.
Efter två succéår återvänder Vårmönstringens egen utomhusfestival för ett tredje år. Den här gången byter man dock plats till Brasserie All In, och gästas av kultbandet Drängarna.
– Just vårfesten blir ännu bättre belägen inne i stan, då den blir en del av själva cruisingen, säger Johan Eriksson på JME Music.
Under torsdagen bjöd Lindeskolan in till sin årliga gymnasiemässa, där högstadieelever från hela kommunen kom på besök för att bekanta sig med skolans olika program, och kanske få en klarare bild av vad de ska söka in till. För skolan var årets mässa kanske viktigare än någonsin, efter ett år med hot om nedläggningar och besparingar.
Om det var positiva tongångar på stormötet i Storå under onsdagen, var det desto dystrare i Vedevåg under torsdagskvällen, där man samlats för att diskutera skolans framtid. Det blev ett möte med mycket känslor, många frågor, men få svar från politikerna.
Efter onsdagens medborgardialog i Storå ser det hoppfullt ut för Storåskolans högstadium, åtminstone om man får tro politikerna som närvarade. Merparten var rörande överens om att utredningen av flytten har gått alldeles för fort, och att skolan är viktig att bevara i sin nuvarande form.
Det har gått 10 år sedan Wajih Daoud öppnade sin Salong Dièm i Lindesberg. För att fira det slår han till med ett stort kalas som äger rum på lördag, där både fika och rabatterade priser erbjuds.
– Jag tackar alla som har stöttat mig under min fantastiska resa i Lindesbergs kommun och framför allt FALAB/LIBO och LindeNytt, säger Wajih.
Den 13 oktober har det gått ett år sedan Stures Restaurang slog upp portarna på Stafettgatan i Lindesberg. Nu planerar man en jubileumshelg för att fira ett fint första år.
– Vi är alltid jätteglada när kunderna är nöjda och går härifrån med ett leende på läpparna, säger Sarbaz Qader.
Lindemarken är tillbaka i centrum igen, något som har varit mycket efterlängtat bland både knallar och besökare. Dessvärre ställde vädrets makter till det för årets upplaga, som blev en mycket blöt och blåsig tillställning. Trots detta sökte sig många marknadsbesökare ut i vimlet, och knallarna gjorde sitt bästa för att hålla stämningen på topp. LindeNytt gjorde ett besök vid lunchtid för att ta pulsen på årets Lindemarken och bjuder här på några ögonblicksbilder.
Tidigt på fredagsmorgonen anlände de första betongbilarna till Charlottenlunds Handelsområde i Lindesberg. Totalt 300 kubikmeter betong kommer att utgöra bottenplattan till det nya Rustavaruhuset som beräknas öppna under hösten 2025.