Med 80 miljoner i återbäring förra året kan man med fog säga Länsförsäkringar Bergslagen går bra. Kontoret i Lindesberg ligger i fronten och växer på en tuff marknad. Ett bevis är nyutlåningen som idag har en marknadsandel på femton procent. Förklaringarna är flera där närheten till kunderna är huvudorsaken,-Vi erbjuder ju en helhetslösning för människors privatekonomi. Då andra försäkringsbolag, ett efter ett, stängt sina kontor i Lindesberg finns vi kvar, säger Anneli Karlsson, försäkringssäljare. Kunderna känner oss och vi dem och vi kan ge en personlig service.
Länsförsäkringar är ett mycket gammalt bolag som en gång startades igenom att bönderna gick ihop om gemensamma, solidariska, försäkringar. 170 år senare lever tanken kvar om att kunderna äger sitt eget försäkringsbolag men nu har även bank- och fastighetsförmedling lagts till utbudet. Idag finns 23 fristående bolag i landet inom ramen för Länsförsäkringar och alla ägs av försäkringskunderna. Länsförsäkringar Bergslagen har 200 000 kunder som alltså är delägare. Förra året betalade Länsförsäkringar Bergslagen ut 80 miljoner kronor tillbaka till sina ägare.
– Vår affärsidé är att erbjuda ekonomisk trygghet för kunden, förklarar Maria Ridman, försäljningschef för banken. Försäkringar, privatekonomi, hus och huslån hör ihop och då kan vi erbjuda väldigt fina helhetslösningar.
Länsförsäkringar i Lindesberg har funnits på plats i många år och för fyra år sedan flyttade banken in och därefter fastighetsförmedlingen. Länsförsäkringar förmedlar årligen runt 80-100 objekt vilket är ungefär en fjärdedel av marknaden runt Lindesberg. Idag arbetar sju personer på det centralt belägna kontoret. Just kontorets placering och utformning är en av framgångsfaktorerna, menar Erik Wijkström, fastighetsmäklare och ansvarig för fastighetsförmedlingen.
– Men viktigast är att vi, genom att ha ett kontor här i stan, kan ge en personlig service, säger Erik Wijkström. Vi engagerar oss också lokalt i kommunens idrottsliv och sponsrar bland annat handbollen och volleybollen.
Länsförsäkringar Bergslagen sponsrar genom Bergslagslyftet projekt och satsningar som riktar sig till barn och ungdomar. Det kan handla om idrott, kultur eller andra goda samhällsaktiviteter som skapar en aktiv fritid för våra barn- och ungdomar.
– Vi arrangerar också regelbundet kundträffar som syftar till att lära kunderna att förebygga skador, berättar Anneli Karlsson. Exempelvis delade vi för någon månad ut västar,reflexer och cykelljus och snart ska har vi en kundträff om våtrumsskador.
Åtta av tio lantbrukare och tre av tio företagare har Länsförsäkringar Bergslagen som sitt försäkringsbolag och närmare var fjärde privatperson har sin bostad försäkrad i bolaget. Maria Ridman tror att traditionen med att kunderna själva står för ägandet av bolaget är en viktig faktor för att Länsförsäkringar står sig så bra även i tuffa ekonomiska tider.
– Vi märker att det finns ett genuint förtroendekapital hos kunderna. De vet var pengarna i bolaget tar vägen och de uppskattar att de erbjuds att vara med och påverka bolagets framtid.
I november 2024 beslutades det att Mia Konradsson, genom företaget Konradsson och Bäck Primärvård AB, skulle ta över driften av vårdcentralerna i Storå och Frövi. I slutet av januari i år invigdes även den efterlängtade Freya vårdcentral i Frövi. Nu meddelar Mia Konradsson att det också finns en preliminär tidsplan för när hon kommer att ta över rodret för Storå vårdcentral – datumet är satt till 1 oktober 2025.
– Det är väldigt roligt, man får verkligen en fantastisk position att påverka primärvården väldigt konkret, säger Mia Konradsson till LindeNytt.
Den 17 april 2019 blev Industritekniska programmet på Lindeskolan certifierat som ett Teknikcollege, och framtiden såg ljus ut för utbildningen som efter fem års dvala kunde startas upp igen, tack vare ett samarbete mellan Lindeskolan, kommunledningen och industriföretagen i Lindesberg. Men redan två år senare lades programmet ner på nytt. Nu ser det dock ut som att det blåser positiva vindar för ytterligare en nystart – redan hösten 2026.
– Att behovet av utbildningen finns och att alla är positiva till den råder det inga tvivel om. Det känns hoppfullt, säger rektor Andreas Blom.
Under onsdagen avgjordes årets pitchtävling för UF-företag på Lindeskolan i Lindesberg. Sparbanken Bergslagen, tillsammans med skolan och ett antal lokala samarbetspartners, arrangerade tävlingen där man delade ut priser i fyra olika kategorier. Varje vinnande företag fick ta emot en prischeck om 5000 kronor vardera, som kanske kan hjälpa de unga entreprenörerna en bit i sitt fortsatta arbete.
En ny secondhandbutik har öppnat i Korskyrkan i Frövi. Här kan du fynda en skön vårjacka eller varför inte ett par snygga skor för blott en liten ”guldtia”. Fokus ligger på att samla ihop pengar för att kunna stötta ideella organisationer som satsar på barn och ungdomar.
– Jag hoppas att det ska fungera så vi kan börja ge ut gåvor till organisationer så småningom. Det är drömmen att få stötta de som behöver, säger initiativtagaren Linda Sköldenström när LindeNytt stannar till på besök.
Redan en stund innan Mejks livsmedelsavdelning öppnade dörrarna på torsdagsförmiddagen köade nyfikna besökare utanför, spända på att få se Lindesbergs nyaste livsmedelsbutik. När klockan slog 10:00 fylldes butiken snabbt av köpsugna kunder som fyllde sina varukorgar.
– Många reagerade på att det var så stort, de hade förväntat sig att vår mjölkkyl skulle vara som en liten låda ungefär, så det är jättekul, säger vd Mikael Karlsson glatt.
På torsdag klockan 10:00 slår Mejk upp portarna till sin helt nya livsmedelsavdelning. En yta om 1500 kvadratmeter som kommer rymma allt ifrån frukt och grönt, mejeri, djupfryst, bröd, till torrvaror med mera.
– Det känns väldigt roligt och spännande, säger vd Mikael Karlsson.
Söndagskvällens handbollsmatch mellan LIF Lindesberg och Skogås hade bara tre minuter kvar när man fick pausa spelet. Inbrottslarmet drog igång i samband med ett häftigt anfallsspel vilket gjorde att drygt 500 personer fick utrymma lokalen.
På fredagen ringlade en lång kö längs Järnvägsgatan i Frövi – det var dags för den efterlängtade invigningen av Freya vårdcentral. Nu i privat regi och med Mia Konradsson bakom rodret. Efter att de två band(ag)en klippts – ett vid trappan och ett vid handikapprampen – bjöd Mia in till öppet hus, där alla fick möjlighet att se sig omkring i de nyrenoverade lokalerna.