April-maj är tiden på året då polisen har allra flest ärenden med pass- och id-ansökningar. Med anledning av detta görs nu ett försök att förbättra servicen samtidigt som man ger sig själva utrymme att hinna med alla ärenden. Tidigare har polisen i Lindesberg provat att ha kvällsöppet på vardagar, men nu görs ett nytt försök att stå till tjänst ännu bättre genom att ha helgöppet istället.
År efter år visar undersökningar gjorda av resebolagen, att svenskarna allt oftare reser utomlands. I takt med det har också antalet ansökningar av pass och nationella id-kort ökat. På polisen i Lindesberg konstateras att ärendena har blivit betydligt fler de senaste tio åren och även om svenskarna reser oftare finner man att giltighetstiden fem år på ett pass ligger bakom en viss procent av ökningen.
– Det är just nu i april och maj månad som vi har flest ansökningar och eftersom det inte är alla som kan komma ifrån till vardags på grund av arbete och annat, så tänkte vi göra ett test i år att hålla helgöppet för att ta emot pass- och id-ansökningar, förklarar Katarina Rickardsson, administratör i Polisområde norr där Lindesberg ingår.
En annan faktor som just nu påverkar antalet ansökningar, är att många länder kräver att passet är giltigt i minst sex månader efter datumet för hemresan, däribland det populära resmålet Turkiet.
Polisen kommer att ha helgöppet vid två tillfällen under den mest hektiska tiden. Det första tillfället är nu på lördag (26 april) mellan klockan 10-14 och nästa tillfälle blir 24 maj med samma öppettider.
För mer information: www.polisen.se
I samband med Vårmönstringen i lördags anordnades Lindesbergs första Burnout-tävling vid SHRA:s klubblokal på Linde Raceway. Eventet lockade omkring 500 åskådare som samlades för att njuta av en kombination av motorsång, däckrök och hög stämning. Mikael ”Blomman” Blomberg från SHRA konstaterar att evenemanget överträffade förväntningarna.
– Vi hade aldrig trott att så många skulle komma, det blev riktigt drag – jättekul, säger ”Blomman”.
Under lördagen firade IFK Lindesberg sitt 120-årsjubileum med en riktig fotbollsfest vid Fritidsbyn i Lindesberg. Dagen till ära fick man celebert besök av fotbollsstjärnor som Kevin Walker, Samuel Wowoah och dessutom veteranlaget från Djurgårdens IF.
– Det har varit en toppendag, mycket folk och trevlig stämning, säger Petter Carlsson, ordförande i IFK Lindesberg.
Trots envisa regnskurar och mörka moln var stämningen på topp under årets Vårmönstring. På Lindeskolans stora grönområde stod blankpolerade bilar och motorcyklar från olika tidsepoker uppradade så långt ögat kunde nå. LindeNytt var på plats och fångade flera härliga ögonblick från utställningen som vi delar med oss av i bildspelet ovan.
Imorgon, lördag är det dags för den omåttligt populära Vårmönstringen, som varje år lockar tusentals bilentusiaster till Lindesberg. I år ser väderprognosen något osäker ut, men det är inget som oroar arrangörerna till Vårfesten, då man som bäst håller på att montera upp ett 300 kvadratmeter stort tält över festivalområdet.
– Det var ju tur att vi i höstas investerade i ett dubbelt så stort tält, så vi har faktiskt aldrig byggt det här innan. Det kommer vara uppvärmt, så det spelar ingen roll om det är regnigt och kyligt ute, här inne kommer det vara behagligt, förklarar Johan Eriksson på JME Music.
På lördag 10 maj är det dags för 2025 års upplaga av den omåttligt populära folkfesten Vårmönstringen, som varje år lockar tusentals entusiastfordon och motorälskare till Lindesberg. Nytt för i år är att man under kvällen även anordnar en Burnout-tävling vid SHRA:s klubblokal på Linde Raceway.
– Det blir ett inslag som vi inte haft tidigare, och vi räknar med att det kommer väldigt mycket folk, säger ”vårmönstringsdrottningen” Leila Toivonen.
INSÄNDARE/DEBATT: Jag börjar med att säga att jag blir både besviken och oroad. Besviken blir jag eftersom jag har haft stort förtroende för ert engagemang och kunnande. Jag har sett er som faktakritiska, noggranna och sakliga. Jag har litat på det ni presenterat och den fakta ni visat. Oroad blir jag för att ni i stället för att hjälpa till att lyfta våra kommunala bolag och påvisa nyttan vill göra tvärs emot. Skapa misstänksamhet och misstro.
Författaren Tomas Molin håller tempot uppe och släpper för fjärde året i rad en ny bok om fascinerande ödehus. I den nya boken får vi bland annat ta del av ett kapitel som ägnas åt den spännande berättelsen om ödegården Östanby i Gusselby – en plats som haft en mängd olika verksamheter sedan 1900-talet. – Jag har fått tag på kedjan av ägare, och det blev en både sorglig och rätt häftig historia, berättar författaren Tomas Molin.
Under en och samma helg beslagtog polisen i Lindesberg fem knivar – något som ledde till att man via sociala medier påminde allmänheten om att det enligt svensk lag är förbjudet att bära kniv på allmän plats. Detta väckte frågor om vad som egentligen gäller för hantverkare, som ofta bär kniv i sin yrkesroll. Kommissarie Stefan Toll och polisassistent Nicole Mitakidou hjälper till att reda ut saken.
– Det handlar om sunt förnuft, vi gör självklart alltid en bedömning av omständigheterna, säger Nicole Mitakidou.