För att öka tryggheten för medborgare som vistas i centrala Lindesberg, och för att bekämpa narkotikabrottsligheten i kommunen, skrev Polisen och Lindesbergs kommun gemensamt under ett medborgarlöfte på fredagen.
– Det brottsförebyggande arbetet är jätteviktigt, men vi kan inte göra det själva, kommunen är en enormt viktig samarbetspartner i det här, men vi behöver även samarbeta med privata aktörer för att tillsammans göra vårt lokalsamhälle bättre, förklarar Lokalpolisområdeschef Sandra Hedling.
Tillgängligheten av narkotika och den öppna handeln med narkotika, tillsammans med öppet drogmissbruk, bedöms skapa otrygghet bland människor som rör sig i centrala Lindesberg. Enligt polisen har problematiken ökat under flera år samtidigt som det i samhället har skett en negativ attitydförändring mot liberalisering av narkotika. Detta som en följd av att tillgängligheten av narkotika har ökat, att fler provat droger och samhällets oförmåga att förebygga det. Därför skrev Polisen och Lindesbergs kommun under ett medborgarlöfte på fredagen, som innebär att man med gemensam kraft nu ska arbeta mer aktivt för att få bukt med problemen.
– Polisen har sagt till oss länge, och det vet vi ju genom både forskning och erfarenhet, att kommunerna måste jobba mer preventivt. Nu tog vi ett historiskt steg idag genom att vi lägger mer på brottsförebyggande rådet, nämligen att jobba som strategisk grupp för social hållbarhet, så att vi kan förebygga framtida brott, missbruk och ohälsa. Det här avtalet som vi skriver idag är jätteviktigt, säger kommunstyrelsens ordförande Bengt Storbacka (S).
– Vi har skapat oss en gemensam lägesbild som utgår från polisens, kommunens och medborgarnas lägesbild om vad vi behöver jobba mer aktivt med i kommunen. Medborgarna har vi nått genom en digital enkät där vi har fått in 1800 svar, och vi är väldigt stolta över att medborgarna har varit en sådan aktiv del i det här, säger Sandra Hedling.
I den digitala enkäten fick man bland annat svar på vilka områden i kommunen som medborgarna upplevde som otrygga, där framförallt delar av centrala Lindesberg var ofta förekommande.
– Det är främst stråket från järnvägsstationen bort till arenan och Lindeskolan, som en central ådra genom Lindesberg. Där rör det sig väldigt mycket människor och det gör ju att många hinner vara där och uppleva det otryggt olika tider på dygnet, men också att rörligheten är stor vilket gör att vi behöver ha en naturlig närvaro där, förklarar Sandra Hedling.
Enligt medborgarlöftet kommer man bland annat att arbeta med att bekämpa narkotikabrott, ordningsstörningar och öppet drogmissbruk, men även skapa förutsättningar för en evidensbaserad social prevention i hela kommunen.
– Det har egentligen två huvudområden, narkotikabrottslighet, både det förebyggande och polisiära arbetet, och det trygghetsskapande arbetet på platser som medborgarna har pekat ut som otrygga. Där kommer vi tillsammans ta ett grepp och titta både på hur vi kan göra miljön tryggare, men också hur polisen kan arbeta där för att vara mer synliga, säger Sandra Hedling.