Irja Gustavsson, kommunstyrelsens ordförande. Linda Svahn, barn- och utbildningsnämndens ordförande. Fotograf: Rolf Karlsson Bildmakarna

Politikerna svarar Ramsbergsborna

INSÄNDARE/DEBATT: Till att börja med vill vi informera om att vi har svarat på de frågor vi fått under den här processen, men när vi har svarat, ofta på fler än en omgång frågor får vi bara nya, liknande frågor. Vi svarade exempelvis insändarskribenten i NA den 9 juli. Några dagar senare kom dessa frågor, liknande de tidigare frågorna som vi redan besvarat. Vi fick två dagar på oss att svara, med start på en lördag mitt i sommaren då många tjänstepersoner (som vi tar hjälp av för att ta fram faktaunderlag) var på semester. Det bedömde vi som orimligt.

Som politiker måste vi våga fatta beslut utifrån det underlag vi har, och begära mer underlag om vi anser att vi behöver komplettera med ytterligare information. Att partierna sedan tycker olika i sakfrågan oavsett vilket underlag som presenterats hör till politikens natur.

Den information som några medborgare efterfrågar och kräver förklaringar på är annan information än den ledamöterna i kommunstyrelsen trots olika åsikter i sakfrågan ändå har tyckt varit tillräcklig.

I slutänden handlar det om att acceptera det beslut som är taget med majoritet i kommunfullmäktige. Verksamheten i Ramshyttans skola är nedlagd och eleverna har börjat på andra skolor.

Då det verkar råda oklarheter kring våra svar på frågorna kommer svaren ännu en gång samt några nya svar.

Fråga 1. Vad är det för kostnader som inte är inkluderade i de 87 000 kr per elev och år, som kommunens egen statistik säger men som ingår i Skolverkets statistik som säger att kostnaden är 111 600 kr?
Svar: Skolverkets statistik innehåller delar som skolskjuts, måltid, elevhälsa, IT, skolledning och administration mm. Dessa finns inte med i det egna jämförelsetalet. Snittet på 87 tkr/elev presenterades i jämförelse med att Ramsberg kostade 141 tkr/elev.

Bakgrunden är att Skolverket inte presenterar nyckeltal per skola som efterfrågades i frågan kring nedläggning. Vid jämförelsen per skola ingår undervisningskostnader och lokalkostnader.

Fråga 2. Om jämförbara nyckeltal har presenterats, varför ändrade ni siffrorna för en genomsnittlig elev i kommunen från 87 000 kr till 111 600 kr, medan kostnaden för en elev i Ramshyttans skola hela tiden uppgavs vara densamma, 141 000 kr, i er brevväxling med en berörd medborgare utan kommentar från er sida?

Svar: Anledningen till att vi ändrade i siffran var att vi hade fått ett förtydligande på en siffra och trodde felaktigt att den första siffran var fel och ändrade och missade sedan att göra en markering om förändringen. Detta har vi redan bett om ursäkt för tidigare.

Fråga 3. Är det ett medvetet drag att presentera kommunens interna siffror när ni vill visa hur dyr Ramshyttans skola är i jämförelse med genomsnittet i kommunen och Skolverkets siffror när ni vill visa att kommunen satsar lika mycket per elev som man gör i snitt i andra kommuner?

Svar: (Vi svarade ursprungligen på insändare i NA, publicerat den 9 juli) Siffrorna som presenterades för kommunstyrelsen i november 2018 gällde 2018 och är kommunens egna siffror på de faktiska kostnaderna för driften av Ramshyttans skola. De senaste siffrorna gällde 2017 och kommer från Skolverket och i dessa ingår även vissa övergripande kostnader som gör att de talen blir annorlunda än de interna siffrorna. Officiell statistik för 2018 kommer från Skolverket under hösten.
Alla jämförelsetal i det som förvaltningen redovisade bygger på samma beräkningsgrunder, och förvaltningen har endast presenterat jämförbara nyckeltal. Det är på detta underlag beslutet i kommunfullmäktige är fattas.
Är någon ur allmänheten intresserad så finns Skolverkets statistik att hitta på deras hemsida.

Fråga 4. Anser ni att ni lever upp till er så kallade serviceskyldighet när ni skriver till en medborgare, som ställer sakliga, konkreta och relevanta frågor, att ni avslutar brevväxlingen med densamma?

Svar: Vår bedömning är att i sakfrågan kommer vi inte längre då beslutet redan är fattat, och därför anser vi att vi har möjlighet att avsluta en brevväxling. Serviceskyldigheten handlar om att hjälpa medborgare i deras kontakt med myndigheten, inte en skyldighet att fortsätta svara på frågor där sakfrågan redan är avgjord och medborgaren fått den hjälp den behöver i samband med det.

Fråga 5. Anser ni som beslutsfattare att de kostnadsberäkningar som berörda medborgare efterfrågar (extra skolskjutsar, mattransporter etcetera som blir följderna av en nedläggning) är irrelevanta eftersom de inte har presenterats i utredningen utan först nu (enbart mattransportkostnad finns enligt offert), när nedläggningsbeslutet redan är fattat?

Svar: (Vi svarade ursprungligen på insändare i NA, publicerat den 9 juli) Barn- och utbildningsförvaltningens ledning samt kommunstyrelseförvaltningen var på kommunstyrelsen i mars för att presentera information och svara på frågor innan ärendet om nedläggning av småskolorna lämnades vidare till kommunfullmäktige. Vid detta tillfälle var samtliga partier i kommunfullmäktige inbjudna, även de som inte är representerade i kommunstyrelsen. Efter denna genomgång var det inget parti som efterfrågade mer information, varken skriftligen eller muntligen. Därmed bedömde kommunstyrelsens ledamöter att underlaget var tillräckligt.

Fråga 6. Anser ni som beslutsfattare att det underlag som presenterats för er av en berörd medborgare, ”Checklista för en hotad skola” (och som ni inte använt er av) är irrelevant eftersom ni inte kan redovisa vilka av punkterna i checklistan ni har tagit med i beräkningen inför nedläggningsbeslutet?

Svar: (Vi svarade ursprungligen i e-post den 20 maj) Barn- och utbildningsnämnden har inte haft just det dokumentet med vid diskussionerna om Ramshyttans skola. Dock har många av punkterna som finns i dokumentet diskuterats i nämnden och de diskussionerna har vägts in i beslutsprocessen.

Fråga 7. Varför har ni valt att inte samarbeta med exempelvis Skinnskattebergs kommun för att utöka elevantalet på Ramshyttans skola, när författaren till boken ”Mindre många”, vars överskrift ni använt i framtagandet av ett förslag om olika servicenivåer i kommunen, menar att enda sättet för kommuner att klara framtidens förändring i demografi på landsbygden är att arbeta över kommun- och länsgränser?

Svar: (Vi Svarade ursprungligen i e-post den 20 maj) Nej, vi har inte undersökt några samarbetsmöjligheter med Skinnskattebergs kommun. För de barn som bor i exempelvis Riddarhyttan har möjligheten att göra skolval till Ramshyttans skola hela tiden funnits.

Irja Gustavsson (S)
Kommunstyrelsens ordförande, Lindesbergs kommun

Linda Svahn (S)
Barn- och utbildningsnämndens ordförande, Lindesberg kommun

Publicerad 4 september 2019 klockan 10:59

LindeNytt Redaktion , info@lindenytt.com

Tack för ert stöd!
LindeNytt vill passa på och tacka alla er som genom swishgåvor har stöttat och hjälpt oss att bedriva vår verksamhet.
Era gåvor gör skillnad. Vill du också stötta LindeNytt?
Swishnr: 123-053 19 05


Kommentarer Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för. Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Arkivbild. Foto: Fredrik Norman

Nya planer på att återstarta industritekniska programmet på Lindeskolan

Den 17 april 2019 blev Industritekniska programmet på Lindeskolan certifierat som ett Teknikcollege, och framtiden såg ljus ut för utbildningen som efter fem års dvala kunde startas upp igen, tack vare ett samarbete mellan Lindeskolan, kommunledningen och industriföretagen i Lindesberg. Men redan två år senare lades programmet ner på nytt. Nu ser det dock ut som att det blåser positiva vindar för ytterligare en nystart – redan hösten 2026.
– Att behovet av utbildningen finns och att alla är positiva till den råder det inga tvivel om. Det känns hoppfullt, säger rektor Andreas Blom.

4 april 2025 klockan 15:48 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons




Arkivfoto: Fredrik Norman

Nu växer samarbetet mellan biblioteken i länet

Bergslagsbibblan växer med fem nya kommuner. Under april och maj ansluter ytterligare fem bibliotek från nio av länets kommuner till Bergslagsbibblan. Målet är att förbättra och erbjuda en mer likvärdig och hållbar biblioteksservice till invånarna i kommunerna.
– Det innebär att invånarna kommer att få bättre tillgång till media, och vi kommer kunna erbjuda snabbare leveranser mellan biblioteken som ingår i samarbetet, förklarar Helena Blixt, samordnare på Lindesbergs stadsbibliotek.

3 april 2025 klockan 14:57 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Björns pistageglass kammade hem SM-brons: ”Väldigt roligt”

På fredagseftermiddagen stod det klart att det lokala glassföretaget "En får tacka" i...

VVS-företag varnar för telefonbluff: ”Jättetråkigt”

Det lokala företaget Lindesbergs VVS/EL AB uppger att de återigen har blivit utsatta för ...

bildspel Årets unga företagare prisades på Lindeskolans pitchtävling

Under onsdagen avgjordes årets pitchtävling för UF-företag på Lindeskolan i Lindesberg. ...

Linda Sköldenström är initiativtagaren till den nya secondhandbutiken i Frövi. Foto: Jennie Einarsson

bildspel Linda öppnade butik där prislappen alltid är 10 kronor

En ny secondhandbutik har öppnat i Korskyrkan i Frövi. Här kan du fynda en skön vårjacka eller varför inte ett par snygga skor för blott en liten ”guldtia”. Fokus ligger på att samla ihop pengar för att kunna stötta ideella organisationer som satsar på barn och ungdomar.
– Jag hoppas att det ska fungera så vi kan börja ge ut gåvor till organisationer så småningom. Det är drömmen att få stötta de som behöver, säger initiativtagaren Linda Sköldenström när LindeNytt stannar till på besök.

20 mars 2025 klockan 11:20 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Trion bakom Linde Sjökrog. Shavan Zakholi, Selçuk Nar och Tjodolf Sommestad. Foto: Camilla Lagerman

Café Oscar blir Linde Sjökrog: ”Våga knuffa ambitionsnivån”

Fredagen den 28 mars nyöppnar Café Oscar, nu med nytt namn, nya visioner och en ny kock. Dessutom har företaget fått en ny delägare i form av Tjodolf Sommestad, som kommer in med friska idéer.
– Det ska bli jättespännande. Linde Stadshotell är ju en viktig verksamhet för en småstad som Lindesberg, och jag har varit intresserad av den branschen sedan länge, berättar Tjodolf för LindeNytt.

19 mars 2025 klockan 12:06 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

ELON växer – och flyttar hit
Etableringarna kring Charlottenlunds Handelsområde duggar tätt - nu ansluter även ELON i Lindesberg med sin butik. Samtidigt gör man en ...
18 mars 2025 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Transportprogrammet tackar branschen: ”Vardagshjältar”
De senaste årens hårda besparingskrav på Lindeskolan har slagit hårt mot flera av skolans program. Med en i princip obefintlig investeringsbudget ...
13 mars 2025 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

bildspel Lyckad premiäröppning för Mejks livs
Redan en stund innan Mejks livsmedelsavdelning öppnade dörrarna på torsdagsförmiddagen köade nyfikna besökare utanför, spända på att få se ...
13 mars 2025 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Mejks vd Mikael Karlsson och Therese Larsson som ansvarar för den nya livsmedelsavdelningen. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Kika in i Mejks nya livsmedelsavdelning

På torsdag klockan 10:00 slår Mejk upp portarna till sin helt nya livsmedelsavdelning. En yta om 1500 kvadratmeter som kommer rymma allt ifrån frukt och grönt, mejeri, djupfryst, bröd, till torrvaror med mera.
– Det känns väldigt roligt och spännande, säger vd Mikael Karlsson.

11 mars 2025 klockan 14:24 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Markus Andreasson, platschef Cummins Meritor, Fredrik Jansson, chef Affärsområde Värme Linde energi, Joakim Johansson, VD Linde energi. Foto: Jennie Einarsson

Mångmiljonsatsning på fjärrvärme ska göra Cummins Meritor till en grönare fabrik

Med en mångmiljonsatsning på lokal fjärrvärme tar Cummins Meritor i Lindesberg ett stort steg mot att bli en fossilfri fabrik.
– Det är ett viktigt projekt för oss i den här fabriken, men också för Cummins som stort. Hållbarhet och klimatavtryck blir allt viktigare, även för en lastbilstillverkare, säger fabrikschef Markus Andreasson.

7 mars 2025 klockan 16:50 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Hon är energibolagets nya marknadschef: ”Hittat hem”

Efter 15 år med ledande befattningar inom ett brett spektrum av branscher, kliver ...

Årets bokfest är igång: ”Tangerar förra året”

Årets bokrea är i full gång, och redan en halvtimme innan Blombergska Bokhandeln i Lindesberg...

Arenan fick utrymmas efter inbrottslarm

Söndagskvällens handbollsmatch mellan LIF Lindesberg och Skogås hade bara tre minuter kvar när man fick pausa spelet...

Foto: Lindesbergs kommun

Kommunen bjuder in näringslivet att ta emot sommarjobbare

Varje sommar anordnar Lindesbergs kommun ett antal platser för feriearbete till ungdomar i kommunen med ett varierande utbud. Det kan vara inom äldrevården, barnomsorgen eller vaktmästartjänster men även inom ideella organisationer eller föreningar. Nytt för i år är att man även bjuder in lokala företagare att ta emot feriearbetare.

21 februari 2025 klockan 09:04 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Indiska smaker intar Blå Hallen när Sukh slår upp portarna

Sedan mitten av 2023 har "Blå Hallen" i Folkets Hus stått tom, efter att den förra hyresgästen ...

Här bygger LIBO 69 lägenheter i centrala Lindesberg

Två stycken fyravåningshus med sammanlagt 69 lägenheter. Med start i maj månad skall detta ...

Nytänkande innovatörer prisades för sina energismarta idéer

Under tisdagen hölls finalen för ”Innovation day 2025” på Lindeskolan. Sensorstyrd ...

bildspel Från cancersjukdom till uppfyllda drömmar med egen butik

I den vita lilla stugan på gården i Torphyttan frodas kreativiteten hos makarna Anna och Johan ...

Nu står Storå på tur

INSÄNDARE/DEBATT: Den 3 februari 2025 markerar en betydelsefull dag för invånarna i Frövi och Fellingsbro. Det är dagen då Freya v...

bildspel Här klipps band(ag)en för nystarten av Freya vårdcentral

På fredagen ringlade en lång kö längs Järnvägsgatan i Frövi – det var dags för den efterlä...

Arkivbild. Foto: Fredrik Norman

LIBO växer i Frövi – köpte 49 lägenheter

Det kommunägda fastighetsbolaget Lindesbergsbostäder AB, LIBO, växer i Frövi. Nyligen blev det klart att man nu övertar flera fastigheter från företaget Backbro AB. Det rör sig om totalt 49 lägenheter. Tillträde är från 1 februari 2025.

31 januari 2025 klockan 11:04 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Stripa Gruvområde ska utvecklas – samtidigt som det ska säljas: ”Långsiktig plan”
Under tisdagsförmiddagens sammanträde i Tillväxtnämnden beslutades att man ska skriva ett långsiktigt hyreskontrakt med Falab avseende Stripa ...
21 januari 2025 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Hälsomässan arrangeras för tredje året – blir både större och bredare
Lördagen den 25 januari arrangeras Hälsomässan för tredje året i ordningen, även denna gång på Lindesbergs Stadshotell. Med ett 20-tal utstä...
14 januari 2025 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

bildspel 2024 i bilder – en tillbakablick på året
Med endast timmar kvar av året kan vi se tillbaka på ett 2024 som präglades av besparingar och sviktande ekonomi. Hot om nedläggning av ...
31 december 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2024-12-23

2024-12-16

2024-12-12

2024-12-10

2024-12-09

2024-12-06

2024-12-03

2024-12-01

2024-12-01

2024-11-29

2024-11-29

2024-11-27

2024-11-21

2024-11-21

Evenemangstips
RSS
Polishändelser i Örebro län
2025-04-05 01:47