Irja Gustavsson, kommunstyrelsens ordförande. Linda Svahn, barn- och utbildningsnämndens ordförande. Fotograf: Rolf Karlsson Bildmakarna

Politikerna svarar Ramsbergsborna

INSÄNDARE/DEBATT: Till att börja med vill vi informera om att vi har svarat på de frågor vi fått under den här processen, men när vi har svarat, ofta på fler än en omgång frågor får vi bara nya, liknande frågor. Vi svarade exempelvis insändarskribenten i NA den 9 juli. Några dagar senare kom dessa frågor, liknande de tidigare frågorna som vi redan besvarat. Vi fick två dagar på oss att svara, med start på en lördag mitt i sommaren då många tjänstepersoner (som vi tar hjälp av för att ta fram faktaunderlag) var på semester. Det bedömde vi som orimligt.

Som politiker måste vi våga fatta beslut utifrån det underlag vi har, och begära mer underlag om vi anser att vi behöver komplettera med ytterligare information. Att partierna sedan tycker olika i sakfrågan oavsett vilket underlag som presenterats hör till politikens natur.

Den information som några medborgare efterfrågar och kräver förklaringar på är annan information än den ledamöterna i kommunstyrelsen trots olika åsikter i sakfrågan ändå har tyckt varit tillräcklig.

I slutänden handlar det om att acceptera det beslut som är taget med majoritet i kommunfullmäktige. Verksamheten i Ramshyttans skola är nedlagd och eleverna har börjat på andra skolor.

Då det verkar råda oklarheter kring våra svar på frågorna kommer svaren ännu en gång samt några nya svar.

Fråga 1. Vad är det för kostnader som inte är inkluderade i de 87 000 kr per elev och år, som kommunens egen statistik säger men som ingår i Skolverkets statistik som säger att kostnaden är 111 600 kr?
Svar: Skolverkets statistik innehåller delar som skolskjuts, måltid, elevhälsa, IT, skolledning och administration mm. Dessa finns inte med i det egna jämförelsetalet. Snittet på 87 tkr/elev presenterades i jämförelse med att Ramsberg kostade 141 tkr/elev.

Bakgrunden är att Skolverket inte presenterar nyckeltal per skola som efterfrågades i frågan kring nedläggning. Vid jämförelsen per skola ingår undervisningskostnader och lokalkostnader.

Fråga 2. Om jämförbara nyckeltal har presenterats, varför ändrade ni siffrorna för en genomsnittlig elev i kommunen från 87 000 kr till 111 600 kr, medan kostnaden för en elev i Ramshyttans skola hela tiden uppgavs vara densamma, 141 000 kr, i er brevväxling med en berörd medborgare utan kommentar från er sida?

Svar: Anledningen till att vi ändrade i siffran var att vi hade fått ett förtydligande på en siffra och trodde felaktigt att den första siffran var fel och ändrade och missade sedan att göra en markering om förändringen. Detta har vi redan bett om ursäkt för tidigare.

Fråga 3. Är det ett medvetet drag att presentera kommunens interna siffror när ni vill visa hur dyr Ramshyttans skola är i jämförelse med genomsnittet i kommunen och Skolverkets siffror när ni vill visa att kommunen satsar lika mycket per elev som man gör i snitt i andra kommuner?

Svar: (Vi svarade ursprungligen på insändare i NA, publicerat den 9 juli) Siffrorna som presenterades för kommunstyrelsen i november 2018 gällde 2018 och är kommunens egna siffror på de faktiska kostnaderna för driften av Ramshyttans skola. De senaste siffrorna gällde 2017 och kommer från Skolverket och i dessa ingår även vissa övergripande kostnader som gör att de talen blir annorlunda än de interna siffrorna. Officiell statistik för 2018 kommer från Skolverket under hösten.
Alla jämförelsetal i det som förvaltningen redovisade bygger på samma beräkningsgrunder, och förvaltningen har endast presenterat jämförbara nyckeltal. Det är på detta underlag beslutet i kommunfullmäktige är fattas.
Är någon ur allmänheten intresserad så finns Skolverkets statistik att hitta på deras hemsida.

Fråga 4. Anser ni att ni lever upp till er så kallade serviceskyldighet när ni skriver till en medborgare, som ställer sakliga, konkreta och relevanta frågor, att ni avslutar brevväxlingen med densamma?

Svar: Vår bedömning är att i sakfrågan kommer vi inte längre då beslutet redan är fattat, och därför anser vi att vi har möjlighet att avsluta en brevväxling. Serviceskyldigheten handlar om att hjälpa medborgare i deras kontakt med myndigheten, inte en skyldighet att fortsätta svara på frågor där sakfrågan redan är avgjord och medborgaren fått den hjälp den behöver i samband med det.

Fråga 5. Anser ni som beslutsfattare att de kostnadsberäkningar som berörda medborgare efterfrågar (extra skolskjutsar, mattransporter etcetera som blir följderna av en nedläggning) är irrelevanta eftersom de inte har presenterats i utredningen utan först nu (enbart mattransportkostnad finns enligt offert), när nedläggningsbeslutet redan är fattat?

Svar: (Vi svarade ursprungligen på insändare i NA, publicerat den 9 juli) Barn- och utbildningsförvaltningens ledning samt kommunstyrelseförvaltningen var på kommunstyrelsen i mars för att presentera information och svara på frågor innan ärendet om nedläggning av småskolorna lämnades vidare till kommunfullmäktige. Vid detta tillfälle var samtliga partier i kommunfullmäktige inbjudna, även de som inte är representerade i kommunstyrelsen. Efter denna genomgång var det inget parti som efterfrågade mer information, varken skriftligen eller muntligen. Därmed bedömde kommunstyrelsens ledamöter att underlaget var tillräckligt.

Fråga 6. Anser ni som beslutsfattare att det underlag som presenterats för er av en berörd medborgare, ”Checklista för en hotad skola” (och som ni inte använt er av) är irrelevant eftersom ni inte kan redovisa vilka av punkterna i checklistan ni har tagit med i beräkningen inför nedläggningsbeslutet?

Svar: (Vi svarade ursprungligen i e-post den 20 maj) Barn- och utbildningsnämnden har inte haft just det dokumentet med vid diskussionerna om Ramshyttans skola. Dock har många av punkterna som finns i dokumentet diskuterats i nämnden och de diskussionerna har vägts in i beslutsprocessen.

Fråga 7. Varför har ni valt att inte samarbeta med exempelvis Skinnskattebergs kommun för att utöka elevantalet på Ramshyttans skola, när författaren till boken ”Mindre många”, vars överskrift ni använt i framtagandet av ett förslag om olika servicenivåer i kommunen, menar att enda sättet för kommuner att klara framtidens förändring i demografi på landsbygden är att arbeta över kommun- och länsgränser?

Svar: (Vi Svarade ursprungligen i e-post den 20 maj) Nej, vi har inte undersökt några samarbetsmöjligheter med Skinnskattebergs kommun. För de barn som bor i exempelvis Riddarhyttan har möjligheten att göra skolval till Ramshyttans skola hela tiden funnits.

Irja Gustavsson (S)
Kommunstyrelsens ordförande, Lindesbergs kommun

Linda Svahn (S)
Barn- och utbildningsnämndens ordförande, Lindesberg kommun

Publicerad 4 september 2019 klockan 10:59

LindeNytt Redaktion , info@lindenytt.com

Tack för ert stöd!
LindeNytt vill passa på och tacka alla er som genom swishgåvor har stöttat och hjälpt oss att bedriva vår verksamhet.
Era gåvor gör skillnad. Vill du också stötta LindeNytt?
Swishnr: 123-053 19 05


Kommentarer Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för. Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Jerry Ragnarsson är 82 år, och har varit verksam som guldsmed sedan han var 14 år gammal. Foto: Camilla Lagerman

Efter ett guldkantat yrkesliv har Jerrys passion för hantverk fortsatt hemma i villan

Själv beskriver han sig skämtsamt som en 82-årig, enögd Parkinsongubbe, men sanningen är att Jerry Ragnarsson är en otroligt begåvad guldsmed som varit verksam sedan 1957. I sin hemmaverkstad i villan i Lindesberg har han långt efter sin pension fortsatt sin passion för hantverket, men på hobbynivå.
– Jag kan ju inte riktigt låta bli, det är ju så roligt, säger han med ett leende.

30 juni 2025 klockan 16:09 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons



Tormek bjuder på en sommarutställning utöver det vanliga. Foto: Jennie Einarsson

Internationella träkonstnärer ställer ut hos Tormek

Trädet står i fokus – som form, idé och kreativ drivkraft – när Tormek bjuder in till sommarutställningen In Between Trees – Through Grind and Motion. Denna gång har man valt en ny riktning med fokus på det konstnärliga uttrycket och ambitionen att ge besökarna en helhetsupplevelse.
– Det är ett steg framåt i vår utveckling. Vi är väldigt glada över att få möjligheten att visa upp dessa fantastiska verk från utställare på den här nivån, säger Malin Karlsson, Social Media Specialist på slipmaskinstillverkaren Tormek.

30 juni 2025 klockan 09:23 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Mobilbutik i Marieberg Galleria öppnar filial i Lindesberg

Inom kort kan lindesbergarna få tillgång till snabb och smidig hjälp med sina mobiltelefoner, när...

Årets Drömjobbare redo att testa sina vingar

För fjortonde sommaren i ordningen genomför Sparbanken Bergslagen sitt projekt Drömjobbet, där ett antal ...

Bergslagens Snabbaste vrålar in sommaren: ”Väldigt efterlängtat”

Lördagen den 19 juli är det återigen dags att maxa hästkrafterna ur bygdens ...

Arkivbild. Foto: Fredrik Norman

Arenarestaurangen begärs i konkurs: ”Med stor sorg”

Knappt ett år efter att Rickard Bädicker tog över Kajsa & Pinnens Bowling efter Lars-Åke Johansson, begärs företaget i konkurs vid Örebro Tingsrätt. De ständigt stigande matpriserna och inflationen uppges vara orsaken till beslutet.

26 juni 2025 klockan 13:43 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Anwar Ghoubari och Elin Olofsson välkomnar till Sommarboden. Om några få dagar kommer man resa ett 27 kvadratmeter stort tält på platsen. Foto: Jennie Einarsson

Gåvoboden utan lokal – öppnar tillfälligt i en trädgård

Efter att gratisbutiken Gåvoboden i Lindesberg stått utan lokal i en månad, har man nu hittat en tillfällig lösning över sommaren för att kunna fortsätta verksamheten. Ett lokalt företag har erbjudit sig att sponsra med ett större inhägnat tält, och därmed flyttar nu Sommarboden in i Elin Olofssons villaträdgård på Östermalmsvägen 1 i Lindesberg.
– Det här är ett socialt hus, och jag tänker att nu ska det verkligen användas, säger Elin entusiastiskt.

24 juni 2025 klockan 09:28 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Dåligt väder sätter käppar i hjulen för Trollrallyt
På nationaldagen var det tänkt att årets upplaga av lådbilstävlingen Trollrallyt skulle gå av stapeln. En illavarslande väderprognos har dock f...
3 juni 2025 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Wajihs gåva till studenterna – ett riktigt klipp: ”Blir så himla glada”
Inför årets studentfirande vill Wajih Daoud på Salong Diem i Lindesberg fira sina trogna kunder, som springer ut från gymnasiet en sista gång, ...
30 maj 2025 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

bildspel Hyrmaskinsdagen lockade till nyfikenhet och skratt
Under en klarblå himmel och strålande sol flockades nyfikna besökare till årets upplaga av Hyrmaskinsdagen under onsdagen. Flera leverantörer ...
28 maj 2025 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Mahmut Cakir firar 20-årsjubileum som ägare av Pizzeria Milano. Foto: Camilla Lagerman

Pizzeria Milano firar storslaget jubileum med party

I juni 2005 tog han över Pizzeria Milano i Lindesberg, efter förra ägaren Michel Shahrestan. Nu, två decennier senare, är det dags för Mahmut Cakir att fira 20-årsjubilem, något han framförallt vill göra för att ge tillbaka till sina trogna kunder.
– Jag vill att folk ska veta att jag har varit här i 20 år, och jag är tacksam för mina kunder, jag är så glad att jag är här i Lindesberg, säger han till LindeNytt.

23 maj 2025 klockan 15:17 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Elin Olofsson söker ny lokal till Gåvoboden i Lindesberg. Foto: Jennie Einarsson

Nu flyttar Gåvoboden – men saknar lokal att flytta till

I morgon, lördag den 24 maj, håller Gåvoboden i Lindesberg öppet för sista gången i sin lokal på Kristinavägen 24. Anledningen är att en ny hyresgäst ska flytta in, och därför söker verksamheten nu med ljus och lykta efter en ny plats att fortsätta sin verksamhet på.
-Jag väljer att se detta som en möjlighet, det här kan bli en nystart. Vi har stora planer på hur vi kan utveckla verksamheten på olika sätt, säger Elin Olofsson, initiativtagare till Gåvoboden i Lindesberg.

23 maj 2025 klockan 13:12 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Kommunen presenterade sin nya framtidsvision: ”Med ett jäklar anamma”

Under tisdagen bjöd Lindesbergs kommun in till pressträff, för att ...

Lindesberg i den absoluta botten när företagare sagt sitt

I 25 år har Svenskt Näringsliv tagit pulsen på företagsklimatet i Sveriges kommuner. Efter att ...

LindeDagen skjuts fram på grund av dåligt väder

En illavarslande väderprognos som spår stora regnmängder och låga temperaturer har fått Lindesbergs ...

Mikael Kihlberg blir ny VD för FALAB/LIBO. Foto: Camilla Lagerman

Han blir ny VD för FALAB/LIBO: ”Nu börjar ett nytt kapitel”

I januari meddelade Roger Sixtensson sin avgång som VD för FALAB/LIBO, efter en rad uppmärksammade mediala granskningar. Sedan dess har bolagets ekonomichef varit tillförordnad på posten, medan man sökt en ny VD. Under måndagen kunde man så presentera mannen som ska axla rodret, Mikael Kihlberg, som tillträder 1 september.
– Nu vänder vi blad, nu börjar ett nytt kapitel i FALAB/LIBOS historia, säger Mikael.

13 maj 2025 klockan 14:32 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

bildspel Bildspel: Vårfesten blev en stor succé

Som avslutning på lördagens Vårmönstring arrangerades Vårfesten på Brasseri All In. DJ Misceo, Drängarna och The ...

bildspel Folkfest när Vårmönstringens cruising mullrade fram

Det blev en riktig folkfest när Vårmönstringens sedvanliga cruising dundrade fram genom centrala ...

Vårfesten vädersäkras med 300 kvadratmeter stort tält

Imorgon, lördag är det dags för den omåttligt populära Vårmönstringen, som varje år lockar ...

Juryn föll för Voldemars fällstege i Ungdoms-SM

Med flinka fingrar och hög precision tog Voldemars Lasmanis hem guldet i Ungdoms-SM i CAD-konstruktion. Hans ...

Två vinnare av biljetter till Vårfesten är utsedda

Klockan 12.00 på torsdagen stängde LindeNytts tävling där två fribiljetter till den stora Vårfesten ...

Tävling: Vinn biljetter till Vårfesten i Lindesberg

I samband med Vårmönstringen den 10 maj, arrangeras utomhusfestivalen Vårfesten, som i år huserar på ...

Foto: Tåg i Bergslagen

Beskedet: ”Tydlig förbättring av tågtrafiken i år”

Tåg i Bergslagen meddelar att man ser en tydlig förbättring av trafiken jämfört mot i fjol, då inställda avgångar och minskad trafik påverkade resandet negativt. Under mars uppnådde man en avgångspunktlighet på 93,9 %, jämfört med 80,3 % i mars 2024.
– Trots att vi under februari och mars drabbades av flera utmaningar, som
exempelvis infrastrukturproblem, nedfallna träd och hårda vindar, ser vi en tydligt positiv trend. Utvecklingen över tid är glädjande, säger Yujin Zhang, trafikchef Tåg i Bergslagen i ett pressmeddelande.

10 april 2025 klockan 15:16 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Preliminär tidsplan satt – då kan Storå vårdcentral övertas
I november 2024 beslutades det att Mia Konradsson, genom företaget Konradsson och Bäck Primärvård AB, skulle ta över driften av vårdcentralerna ...
5 april 2025 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Nya planer på att återstarta industritekniska programmet på Lindeskolan
Den 17 april 2019 blev Industritekniska programmet på Lindeskolan certifierat som ett Teknikcollege, och framtiden såg ljus ut för utbildningen som...
4 april 2025 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Nu växer samarbetet mellan biblioteken i länet
Bergslagsbibblan växer med fem nya kommuner. Under april och maj ansluter ytterligare fem bibliotek från nio av länets kommuner till ...
3 april 2025 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2025-03-28

2025-03-27

2025-03-26

2025-03-20

2025-03-19

2025-03-18

2025-03-13

2025-03-13

2025-03-11

2025-03-07

2025-02-27

2025-02-25

2025-02-23

2025-02-21

Evenemangstips
RSS
Polishändelser i Örebro län
2025-07-04 16:58