Irja Gustavsson, kommunstyrelsens ordförande. Linda Svahn, barn- och utbildningsnämndens ordförande. Fotograf: Rolf Karlsson Bildmakarna

Politikerna svarar Ramsbergsborna

INSÄNDARE/DEBATT: Till att börja med vill vi informera om att vi har svarat på de frågor vi fått under den här processen, men när vi har svarat, ofta på fler än en omgång frågor får vi bara nya, liknande frågor. Vi svarade exempelvis insändarskribenten i NA den 9 juli. Några dagar senare kom dessa frågor, liknande de tidigare frågorna som vi redan besvarat. Vi fick två dagar på oss att svara, med start på en lördag mitt i sommaren då många tjänstepersoner (som vi tar hjälp av för att ta fram faktaunderlag) var på semester. Det bedömde vi som orimligt.

Som politiker måste vi våga fatta beslut utifrån det underlag vi har, och begära mer underlag om vi anser att vi behöver komplettera med ytterligare information. Att partierna sedan tycker olika i sakfrågan oavsett vilket underlag som presenterats hör till politikens natur.

Den information som några medborgare efterfrågar och kräver förklaringar på är annan information än den ledamöterna i kommunstyrelsen trots olika åsikter i sakfrågan ändå har tyckt varit tillräcklig.

I slutänden handlar det om att acceptera det beslut som är taget med majoritet i kommunfullmäktige. Verksamheten i Ramshyttans skola är nedlagd och eleverna har börjat på andra skolor.

Då det verkar råda oklarheter kring våra svar på frågorna kommer svaren ännu en gång samt några nya svar.

Fråga 1. Vad är det för kostnader som inte är inkluderade i de 87 000 kr per elev och år, som kommunens egen statistik säger men som ingår i Skolverkets statistik som säger att kostnaden är 111 600 kr?
Svar: Skolverkets statistik innehåller delar som skolskjuts, måltid, elevhälsa, IT, skolledning och administration mm. Dessa finns inte med i det egna jämförelsetalet. Snittet på 87 tkr/elev presenterades i jämförelse med att Ramsberg kostade 141 tkr/elev.

Bakgrunden är att Skolverket inte presenterar nyckeltal per skola som efterfrågades i frågan kring nedläggning. Vid jämförelsen per skola ingår undervisningskostnader och lokalkostnader.

Fråga 2. Om jämförbara nyckeltal har presenterats, varför ändrade ni siffrorna för en genomsnittlig elev i kommunen från 87 000 kr till 111 600 kr, medan kostnaden för en elev i Ramshyttans skola hela tiden uppgavs vara densamma, 141 000 kr, i er brevväxling med en berörd medborgare utan kommentar från er sida?

Svar: Anledningen till att vi ändrade i siffran var att vi hade fått ett förtydligande på en siffra och trodde felaktigt att den första siffran var fel och ändrade och missade sedan att göra en markering om förändringen. Detta har vi redan bett om ursäkt för tidigare.

Fråga 3. Är det ett medvetet drag att presentera kommunens interna siffror när ni vill visa hur dyr Ramshyttans skola är i jämförelse med genomsnittet i kommunen och Skolverkets siffror när ni vill visa att kommunen satsar lika mycket per elev som man gör i snitt i andra kommuner?

Svar: (Vi svarade ursprungligen på insändare i NA, publicerat den 9 juli) Siffrorna som presenterades för kommunstyrelsen i november 2018 gällde 2018 och är kommunens egna siffror på de faktiska kostnaderna för driften av Ramshyttans skola. De senaste siffrorna gällde 2017 och kommer från Skolverket och i dessa ingår även vissa övergripande kostnader som gör att de talen blir annorlunda än de interna siffrorna. Officiell statistik för 2018 kommer från Skolverket under hösten.
Alla jämförelsetal i det som förvaltningen redovisade bygger på samma beräkningsgrunder, och förvaltningen har endast presenterat jämförbara nyckeltal. Det är på detta underlag beslutet i kommunfullmäktige är fattas.
Är någon ur allmänheten intresserad så finns Skolverkets statistik att hitta på deras hemsida.

Fråga 4. Anser ni att ni lever upp till er så kallade serviceskyldighet när ni skriver till en medborgare, som ställer sakliga, konkreta och relevanta frågor, att ni avslutar brevväxlingen med densamma?

Svar: Vår bedömning är att i sakfrågan kommer vi inte längre då beslutet redan är fattat, och därför anser vi att vi har möjlighet att avsluta en brevväxling. Serviceskyldigheten handlar om att hjälpa medborgare i deras kontakt med myndigheten, inte en skyldighet att fortsätta svara på frågor där sakfrågan redan är avgjord och medborgaren fått den hjälp den behöver i samband med det.

Fråga 5. Anser ni som beslutsfattare att de kostnadsberäkningar som berörda medborgare efterfrågar (extra skolskjutsar, mattransporter etcetera som blir följderna av en nedläggning) är irrelevanta eftersom de inte har presenterats i utredningen utan först nu (enbart mattransportkostnad finns enligt offert), när nedläggningsbeslutet redan är fattat?

Svar: (Vi svarade ursprungligen på insändare i NA, publicerat den 9 juli) Barn- och utbildningsförvaltningens ledning samt kommunstyrelseförvaltningen var på kommunstyrelsen i mars för att presentera information och svara på frågor innan ärendet om nedläggning av småskolorna lämnades vidare till kommunfullmäktige. Vid detta tillfälle var samtliga partier i kommunfullmäktige inbjudna, även de som inte är representerade i kommunstyrelsen. Efter denna genomgång var det inget parti som efterfrågade mer information, varken skriftligen eller muntligen. Därmed bedömde kommunstyrelsens ledamöter att underlaget var tillräckligt.

Fråga 6. Anser ni som beslutsfattare att det underlag som presenterats för er av en berörd medborgare, ”Checklista för en hotad skola” (och som ni inte använt er av) är irrelevant eftersom ni inte kan redovisa vilka av punkterna i checklistan ni har tagit med i beräkningen inför nedläggningsbeslutet?

Svar: (Vi svarade ursprungligen i e-post den 20 maj) Barn- och utbildningsnämnden har inte haft just det dokumentet med vid diskussionerna om Ramshyttans skola. Dock har många av punkterna som finns i dokumentet diskuterats i nämnden och de diskussionerna har vägts in i beslutsprocessen.

Fråga 7. Varför har ni valt att inte samarbeta med exempelvis Skinnskattebergs kommun för att utöka elevantalet på Ramshyttans skola, när författaren till boken ”Mindre många”, vars överskrift ni använt i framtagandet av ett förslag om olika servicenivåer i kommunen, menar att enda sättet för kommuner att klara framtidens förändring i demografi på landsbygden är att arbeta över kommun- och länsgränser?

Svar: (Vi Svarade ursprungligen i e-post den 20 maj) Nej, vi har inte undersökt några samarbetsmöjligheter med Skinnskattebergs kommun. För de barn som bor i exempelvis Riddarhyttan har möjligheten att göra skolval till Ramshyttans skola hela tiden funnits.

Irja Gustavsson (S)
Kommunstyrelsens ordförande, Lindesbergs kommun

Linda Svahn (S)
Barn- och utbildningsnämndens ordförande, Lindesberg kommun

Publicerad 4 september 2019 klockan 10:59

LindeNytt Redaktion , 0581-61 71 71 , info@lindenytt.com

Så kan Du stötta LindeNytt
LindeNytt har finansierats genom reklamintäkter sedan år 2000. I takt med att antalet butiker har minskat kraftigt under åren, har även våra reklamintäkter följt samma spår.
Att övergå till påtvingad prenumeration är inget alternativ för oss – därför vänder vi oss istället direkt till våra tusentals läsare med hopp om stöd att fortsätta bedriva verksamheten i den anda vi gjort sedan starten 1999.

Vill just Du stötta oss i vårt arbete?
Då tackar vi dig ödmjukast oavsett om din Swishgåva är 10, 100 eller 1000 kronor. Ett stort tack för ditt stöd!

Swishnr: 123-053 19 05


Kommentarer Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för. Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Arkivfoto: Jennie Einarsson

I helgen går startskottet – dags för årets första julmarknader

I helgen går startskottet för årets julmarknader, när Frövifors pappersbruksmuseum bjuder in till en av de största sådana i regionen. I år har man ett 80-tal försäljare på plats, med ett stort och varierat utbud. Dessutom kommer självaste tomten på besök.
– Vi försöker få en bra variation på utbudet, både hantverk, mat och roliga julklappar som hör julen till, berättar museichef Mikael Tiderman.

21 november 2024 klockan 12:01 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons


Lindeskolans gymnasiechef Staffan Hörnberg. Foto: Camilla Lagerman

Positiva vindar för Lindeskolan: ”Vi kan vara stolta”

Efter ett år med besparingskrav och ett överhängande hot om nedläggning av program blickar man nu framåt med stor positivitet. Lindeskolan har genom olika insatser, med gemensamma krafter, lyckats spara in omkring 11 miljoner på årsbasis.
– Vi har en bit kvar när det gäller pågående effektiviseringar för att få en ekonomi i balans, men det finns ett stort engagemang och stolthet på skolan, säger gymnasiechef Staffan Hörnberg.

20 november 2024 klockan 12:04 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons

Linde energi lanserar energiapp

Sedan gaskrisen 2022 har intresset för att ha koll på sin energiförbrukning och energipriserna ökat. Linde energi lanserar d...

Vedevågsborna höll protestmöte mot skolutredningen

Om det var positiva tongångar på stormötet i Storå under onsdagen, var det desto dystrare i Vedevåg ...

bildspel Överraskningen: Politisk majoritet för ett bevarande av Storåskolans högstadium

Efter onsdagens medborgardialog i Storå ser det hoppfullt ut för Storå...

Foto: Miljonlotteriet

Gohar från Lindesberg är Sveriges största bakproffs

Sveriges största bakproffs bor i Lindesberg och heter Gohar Petrosyan. Det står klart efter att Miljonlotteriet presenterade vinnaren i sin stora baktävling, där alltså Gohar kammade hem förstapriset.
– Det är helt ofattbart, som en dröm! Jag är så lycklig och tacksam för alla som röstade på mig, säger Gohar i ett pressmeddelande.

13 november 2024 klockan 09:52 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Foto: Linde energi

Nominera: Vem tycker du ska få en energiklapp i år?

För fem år sedan instiftade Linde energi ”Energiklappen” vars syfte är att prisa och lyfta fram lokala eldsjälar. Nu flaggar man för att det är öppet för allmänheten att nominera kandidater till 2024 års pris.
– Vi på Linde energi brinner för ett hållbart och levande Bergslagen och vill på detta sätt uppmuntra och uppmärksamma våra lokala hjältar. Energiklappen är vårt sätt att ge tillbaka till de som förtjänar uppmärksamhet och uppmuntran och samtidigt sprida lite julstämning, säger Joakim Johansson, VD på Linde energi, i ett pressmeddelande.

12 november 2024 klockan 15:12 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Finns det hopp för hälso- och sjukvården i Örebro län?
INSÄNDARE/DEBATT: Regionerna går igenom ett stålbad efter den höga inflationen som kom efter pandemin (och krig). Under pandemiåren ökade de ...
4 november 2024 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Wajih firar 10 år med stort kalas: ”Jag tackar alla som har stöttat mig”
Det har gått 10 år sedan Wajih Daoud öppnade sin Salong Dièm i Lindesberg. För att fira det slår han till med ett stort kalas som äger rum på ...
24 oktober 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Stures firar ett år med jubileumshelg
Den 13 oktober har det gått ett år sedan Stures Restaurang slog upp portarna på Stafettgatan i Lindesberg. Nu planerar man en jubileumshelg för ...
10 oktober 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Det blev ett vilt firande när hemmalaget vann. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Benjamins minne hedrades med vinst för hemmalaget

Ett soldränkt Fritidsbyn stod som värd när cupen Benjamins Minne spelades under söndagen. Cupen, som arrangerades av IFK Lindesbergs pojklag födda 2010 i samarbete med LindeNytt, var en hyllning till pojkarnas vän och lagkamrat Benjamin, som gick bort i cancer för 4,5 år sedan. Över 7 000 kronor samlades in till Barncancerfonden Mellansverige, genom lotteri och frivilliga donationer. Som en extra bonus stod hemmalaget som slutsegrare efter dagen, och Benjamin hade en central plats i deras vilda firande.

7 oktober 2024 klockan 14:32 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Fordonsprogrammets elever fick besök av branschens företag. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Branschdag gav elever inblick i arbetslivet

Efter en turbulent tid med nedläggningshot, har fordonsprogrammet nu lagt det bakom sig och blickar framåt. Under torsdagen arrangerade lärarna en branschdag för eleverna, där både företag, fackförbund och politiker kom för att dela med sig av matnyttig information.
– Det här ger eleverna en bättre inblick i branschen, och det här är bara en bråkdel av våra samarbetspartner. Nästa år kanske det blir några andra företag som kommer, säger läraren Per-Anton Olsson.

4 oktober 2024 klockan 14:01 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Delikata ostar på menyn när paret öppnar butik i Linde

Fredagen den 4 oktober slår Lindesbergs nya delikatessbutik, Say Cheese, upp portarna för första gå...

bildspel Lindemarken fick en blöt comeback i centrum

Lindemarken är tillbaka i centrum igen, något som har varit mycket efterlängtat bland både knallar och besökare...

Lindesberg sjunker mot den absoluta botten när företagsklimatet rankas

Lindesbergs kommun har fortsatt svårt att lyfta när Svenskt Näringsliv genomför den...

Willhelm Sundman (L) förklarade hur arbetet gått och vad som är på gång. Foto: Camilla Lagerman

Positiva tongångar inför beslutet om vårdcentralerna

På måndagskvällen samlades en rad politiker, både från region och kommun, tillsammans med engagerade ortsbor i Guldsmedshyttan för att ta del av information inför det kommande beslutet kring Storå och Freja vårdcentral.
– Nu är det på gång att privata aktörer tar över både Storå och Freja, vilket kommer garantera att vårdcentralerna finns kvar, oavsett vad regionen tycker, för det råder fri etableringsrätt, säger Willhelm Sundman (L).

17 september 2024 klockan 13:48 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

bildspel Stor uppslutning när Stefan Löfven gästade Rotary i Lindesberg

Tisdagens Rotarymöte på Stadshotellet i Lindesberg blev ett mycket välbesökt sådant, då ...

Lindemarken tillbaka i centrum: ”De allra flesta är positiva”

När Lions tidigare under året meddelade att man inte längre hade orken att driva ...

Mejkbutiken expanderar – ny satsning på livsmedel

Sedan premiäröppningen 1997 har lågprisvaruhuset Mejk genomgått en rad olika förändringar, nu stå...

bildspel Här gjuts plattan till nya Rustabutiken

Tidigt på fredagsmorgonen anlände de första betongbilarna till Charlottenlunds Handelsområde i Lindesberg. Totalt ...

bildspel Dragracingens dag blev en fullträff: ”Visar hur stort intresset är”

Med strålande sol, ett myller av besökare, samt ett hundratal utställare, ...

Foto: Jennie Einarsson

bildspel Bildextra: Succé när Martin Almgren höll konsert på Råsvalen

Närmare 250 båtar, flottar och även några kanoter samlades på Råsvalens vatten under lördagskvällen för att avnjuta Martin Almgrens kraftfulla röst i solskenet. Det blev en fullkomligt magisk inramning på kvällen, som avslutades först när solen började sänka sig.

4 augusti 2024 klockan 14:06 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Skadad duvhök söker skydd hos bilfirma: ”Vill inte att den ska lida”
Under torsdagen fick bilfirman Hugo Eriksson i Storå ett minst sagt annorlunda besök. En duvhöksunge kraschlandade nämligen in i ett av fö...
2 augusti 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Motorklubben bjuder in till utställning och manifestation: Många som vill visa sitt stöd
Söndagen den 4 augusti anordnar SHRA Lindesberg Dragracingens dag på Linde Raceway. Förare från olika tävlingsklasser ställer ut sina fordon, ...
25 juli 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Efter konkursen – ny ägare tar över Wienerkonditoriet
I slutet av juni begärdes Sveas bageri och konditori i konkurs, något som även påverkade Sveas Wiener i Lindesberg. Nu kan LindeNytt avslöja att ...
18 juli 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2024-07-08

2024-06-27

2024-06-26

2024-06-25

2024-06-18

2024-06-14

2024-06-11

2024-06-10

2024-06-06

2024-06-05

2024-06-01

2024-05-31

2024-05-31

2024-05-30

2024-11-21 13:38