I tisdags bekräftades att fågelviruset H5N1 nu finns i Sverige. Viruset hittades i döda fåglar i Oskarshamn, endast 25 mil från Lindesberg. Idag uppger räddningstjänsten att man står redo om eller när viruset sprider sig hit.
På miljökontoret är dock beredskapen och förberedelserna ganska dåliga idag och några direkta föreskrifter eller planer om hantering finns inte. Räddningstjänsten å andra sidan har utrustning som är mycket lämpade för hantering av virussmittade fåglar.
-Vi har ju våra kemskyddsdräkter och dessa klarar av betydligt värre saker än det här fågelviruset, säger brandmästare Sune Hellberg på räddningstjänsten i Lindesberg.
Men räddningstjänsten rycker inte automatiskt ut och tar hand om döda fåglar. Det görs endast om Länsstyrelsen ger order om det.
-Vi har ett samarbete med Länsstyrelsen och de håller oss underrättade om det här hela tiden. Skulle de säga åt oss att rycka ut – då gör vi det också. Men det skulle väl endast ske vid händelse av att en större ansamling döda fåglar hittas, förklarar Sune vidare.
Anders Ceder fick häromdagen en fråga i kommunfullmäktige angående viruset. Det var Centerpartiets ordförande Kurt Scharnke som skrivit en interpellation om fågelviruset och ville ha svar på om kommunen har tillräcklig, eller ens någon, beredskap om viruset kommer till Lindesberg. Så här svarar Ceder idag via ett brev:
Kurt Scharnkes interpellation ska jag besvara vid nästa kommunfullmäktige men redan nu kan jag informera om att det sedan en tid tillbaka pågår ett arbete i länet och i kommunen med en beredskapsplan för en eventuell pandemi. I vårt län sker arbetet genom landstinget, länsstyrelsen och respektive kommuns försorg. För kommunens del handlar det om att tillsammans med landstinget planera för användningen av hemtjänst och sjukvårdsresurser, vårdplatser och personalbemanning vid en eventuell pandemi. Viss erfarenhet finns från tidigare pandemier som asiaten i slutet på 50-talet och Hongkong i slutet på 60-talet.
Vi ställde också ett antal frågor till miljökontoret idag – dock utan att få några klara besked. Det rörde först och främst om några planerade åtgärder finns. Till exempel om man väljer att följa Tysklands exempel för att hindra smittspridning. I Tyskland har mycket hårda regler satts upp gällande husdjur. Katter skall hållas inne och hundar alltid hållas kopplade. Katter som springer lösa skjuts ihjäl. Följer inte katt- och hundägarna dessa regler kommer de att bötfällas. Man rekommenderas också att inte kela eller ha nära kontakt med katter!
I Lindesberg finns dock ingen sådan drastisk åtgärd planerad, men man uppger dock att det kan bli tal om liknande åtgärder om fågeldöd upptäcks och det bekräftas att viruset är orsaken till fågeldöden.
På torsdagen meddelade också SAKAB i Kumla att man står redo att ta hand om döda och smittade fåglar för destruering. Företaget har sedan 25 år tillbaka landets mest kompletta anläggning för destruering av farligt avfall.