Almedalsveckan lider mot sitt slut och LindeNytt träffar en av de som medverkat under veckan. Christer Trägårdh, VD för Bergslagens Sparbank var engagerad som medverkande vid det seminarierum som Arena för Tillväxt arrangerade under tisdagen. Ungdomsarbetslösheten, omställning inom näringslivet och framtida pensioneringar var några av de problemområden som belystes.
Bakgrunden till Trägårdhs medverkan vid seminariet bottnar i det engagemang banken har lokalt, i de fyra kommuner där banken idag har sin verksamhet. Under vintern och våren har man på bankens initiativ genomfört möten mellan näringslivsrepresentanter och kommunföreträdare i alla fyra kommunerna. Vid träffarna har också Arena för Tillväxt medverkat och där presenterat hur respektive kommun ser ut för dagen ur ett lokalt och regionalt tillväxtperspektiv.
– Bankens syfte har varit att få ihop näringslivet och kommunerna för att man tillsammans ska belysa framtidsproblemen och nå samförstånd. Och utifrån detta hjälpas åt att hitta nödvändiga åtgärder för att komma till rätta med problemen, säger Christer Trägårdh.
Tre problemområden
Trägårdh pekar på framför allt tre områden, som utan aktiva insatser från näringslivet och kommunerna kommer riskera att skapa avgörande problem för den lokala tillväxten i en nära framtid.
Ungdomar utan arbete
Arbetslösheten ibland ungdomar bottnar enligt Trägårdh mycket i det faktum att många idag utbildar sig inom områden som efter att utbildningen är avslutad inte leder till ett arbete.
Omställningen inom näringslivet
Jobb försvinner på grund av strukturförändringar och de arbetsuppgifter som blir kvar kräver mer kvalificerade utbildningar.
Pensionsavgångarna de närmaste femton åren.
Inom de kommuner där banken bedriver sin verksamhet kommer endast 45 – 50 procent av pensionsavgångarna täckas upp av ungdomar som under samma tidsperiod går ur gymnasiet. Och risken är också stor att många av dessa inte har rätt utbildning.
Alla har ett ansvar
Kommunerna har inte möjlighet att själva bära hela det här ansvaret, betonar Trägårdh. Här måste också näringslivet ta en mer aktiv roll.
– Vi inom näringslivet är ju också en del av kommunen. Vi måste också ta ett eget ansvar för de problem som finns och agera utifrån dessa, säger Christer Trägårdh.
De gemensamma möten man haft mellan näringslivet och kommunen har handlat just om detta. Och det gjorde också seminariet under Almedalsveckan där Trägårdh deltog. Här redogjorde han bland annat för resultaten av de möten man haft under våren. Ett konkret exempel presenterade Lindesbergs kommunalråd Anders Ceder med flera vid en presskonferens den 25 juni, och som LindeNytt rapporterade från samma dag. Projektet Skola, näringsliv och entreprenörskap som banken finansierar tillsammans med Sparbanksstiftelsen Bergslagen är ett annat konkret exempel på hur näringslivet tar en aktiv roll för att stärka den regionala utvecklingen.
Avslutningsvis, hur upplevde du Almedalsveckan i stort?
– Oerhört positivt. Kul och innehållsrikt. Här är alla öppna. Det är trevligt och mycket god stämning. Viktiga frågor diskuteras där alla kommer till tals och alla lyssnar, avslutar Christer Trägårdh.
Imorgon, lördag är det dags för den omåttligt populära Vårmönstringen, som varje år lockar tusentals bilentusiaster till Lindesberg. I år ser väderprognosen något osäker ut, men det är inget som oroar arrangörerna till Vårfesten, då man som bäst håller på att montera upp ett 300 kvadratmeter stort tält över festivalområdet.
– Det var ju tur att vi i höstas investerade i ett dubbelt så stort tält, så vi har faktiskt aldrig byggt det här innan. Det kommer vara uppvärmt, så det spelar ingen roll om det är regnigt och kyligt ute, här inne kommer det vara behagligt, förklarar Johan Eriksson på JME Music.
Med flinka fingrar och hög precision tog Voldemars Lasmanis hem guldet i Ungdoms-SM i CAD-konstruktion. Hans konstruktion av en fällstege med arbetsplattform imponerade stort på juryn och säkrade honom inte bara förstaplatsen, utan även en plats i Yrkes-SM 2026.
– Det är bara så jäkligt kul att ha vunnit detta, säger Voldemars till LindeNytt.
I november 2024 beslutades det att Mia Konradsson, genom företaget Konradsson och Bäck Primärvård AB, skulle ta över driften av vårdcentralerna i Storå och Frövi. I slutet av januari i år invigdes även den efterlängtade Freya vårdcentral i Frövi. Nu meddelar Mia Konradsson att det också finns en preliminär tidsplan för när hon kommer att ta över rodret för Storå vårdcentral – datumet är satt till 1 oktober 2025.
– Det är väldigt roligt, man får verkligen en fantastisk position att påverka primärvården väldigt konkret, säger Mia Konradsson till LindeNytt.
Den 17 april 2019 blev Industritekniska programmet på Lindeskolan certifierat som ett Teknikcollege, och framtiden såg ljus ut för utbildningen som efter fem års dvala kunde startas upp igen, tack vare ett samarbete mellan Lindeskolan, kommunledningen och industriföretagen i Lindesberg. Men redan två år senare lades programmet ner på nytt. Nu ser det dock ut som att det blåser positiva vindar för ytterligare en nystart – redan hösten 2026.
– Att behovet av utbildningen finns och att alla är positiva till den råder det inga tvivel om. Det känns hoppfullt, säger rektor Andreas Blom.
Under onsdagen avgjordes årets pitchtävling för UF-företag på Lindeskolan i Lindesberg. Sparbanken Bergslagen, tillsammans med skolan och ett antal lokala samarbetspartners, arrangerade tävlingen där man delade ut priser i fyra olika kategorier. Varje vinnande företag fick ta emot en prischeck om 5000 kronor vardera, som kanske kan hjälpa de unga entreprenörerna en bit i sitt fortsatta arbete.
En ny secondhandbutik har öppnat i Korskyrkan i Frövi. Här kan du fynda en skön vårjacka eller varför inte ett par snygga skor för blott en liten ”guldtia”. Fokus ligger på att samla ihop pengar för att kunna stötta ideella organisationer som satsar på barn och ungdomar.
– Jag hoppas att det ska fungera så vi kan börja ge ut gåvor till organisationer så småningom. Det är drömmen att få stötta de som behöver, säger initiativtagaren Linda Sköldenström när LindeNytt stannar till på besök.
Redan en stund innan Mejks livsmedelsavdelning öppnade dörrarna på torsdagsförmiddagen köade nyfikna besökare utanför, spända på att få se Lindesbergs nyaste livsmedelsbutik. När klockan slog 10:00 fylldes butiken snabbt av köpsugna kunder som fyllde sina varukorgar.
– Många reagerade på att det var så stort, de hade förväntat sig att vår mjölkkyl skulle vara som en liten låda ungefär, så det är jättekul, säger vd Mikael Karlsson glatt.
Sedan mitten av 2023 har ”Blå Hallen” i Folkets Hus stått tom, efter att den förra hyresgästen lagt ner sin verksamhet. I månadsskiftet blir det dock återigen liv och rörelse i lokalen, då den indiska restaurangen Sukh slår upp portarna.
– Vi fick en bra lokal, och vi hoppas att folk blir nöjda med att kunna välja lite annan mat än det som finns idag, säger ägaren Jaswinder Singh.