Almedalsveckan lider mot sitt slut och LindeNytt träffar en av de som medverkat under veckan. Christer Trägårdh, VD för Bergslagens Sparbank var engagerad som medverkande vid det seminarierum som Arena för Tillväxt arrangerade under tisdagen. Ungdomsarbetslösheten, omställning inom näringslivet och framtida pensioneringar var några av de problemområden som belystes.
Bakgrunden till Trägårdhs medverkan vid seminariet bottnar i det engagemang banken har lokalt, i de fyra kommuner där banken idag har sin verksamhet. Under vintern och våren har man på bankens initiativ genomfört möten mellan näringslivsrepresentanter och kommunföreträdare i alla fyra kommunerna. Vid träffarna har också Arena för Tillväxt medverkat och där presenterat hur respektive kommun ser ut för dagen ur ett lokalt och regionalt tillväxtperspektiv.
– Bankens syfte har varit att få ihop näringslivet och kommunerna för att man tillsammans ska belysa framtidsproblemen och nå samförstånd. Och utifrån detta hjälpas åt att hitta nödvändiga åtgärder för att komma till rätta med problemen, säger Christer Trägårdh.
Tre problemområden
Trägårdh pekar på framför allt tre områden, som utan aktiva insatser från näringslivet och kommunerna kommer riskera att skapa avgörande problem för den lokala tillväxten i en nära framtid.
Ungdomar utan arbete
Arbetslösheten ibland ungdomar bottnar enligt Trägårdh mycket i det faktum att många idag utbildar sig inom områden som efter att utbildningen är avslutad inte leder till ett arbete.
Omställningen inom näringslivet
Jobb försvinner på grund av strukturförändringar och de arbetsuppgifter som blir kvar kräver mer kvalificerade utbildningar.
Pensionsavgångarna de närmaste femton åren.
Inom de kommuner där banken bedriver sin verksamhet kommer endast 45 – 50 procent av pensionsavgångarna täckas upp av ungdomar som under samma tidsperiod går ur gymnasiet. Och risken är också stor att många av dessa inte har rätt utbildning.
Alla har ett ansvar
Kommunerna har inte möjlighet att själva bära hela det här ansvaret, betonar Trägårdh. Här måste också näringslivet ta en mer aktiv roll.
– Vi inom näringslivet är ju också en del av kommunen. Vi måste också ta ett eget ansvar för de problem som finns och agera utifrån dessa, säger Christer Trägårdh.
De gemensamma möten man haft mellan näringslivet och kommunen har handlat just om detta. Och det gjorde också seminariet under Almedalsveckan där Trägårdh deltog. Här redogjorde han bland annat för resultaten av de möten man haft under våren. Ett konkret exempel presenterade Lindesbergs kommunalråd Anders Ceder med flera vid en presskonferens den 25 juni, och som LindeNytt rapporterade från samma dag. Projektet Skola, näringsliv och entreprenörskap som banken finansierar tillsammans med Sparbanksstiftelsen Bergslagen är ett annat konkret exempel på hur näringslivet tar en aktiv roll för att stärka den regionala utvecklingen.
Avslutningsvis, hur upplevde du Almedalsveckan i stort?
– Oerhört positivt. Kul och innehållsrikt. Här är alla öppna. Det är trevligt och mycket god stämning. Viktiga frågor diskuteras där alla kommer till tals och alla lyssnar, avslutar Christer Trägårdh.
INSÄNDARE/DEBATT: Den 3 februari 2025 markerar en betydelsefull dag för invånarna i Frövi och Fellingsbro. Det är dagen då Freya vårdcentral öppnade i privat regi under ledning av distriktsläkaren Mia Konradsson och hennes team.
På fredagen ringlade en lång kö längs Järnvägsgatan i Frövi – det var dags för den efterlängtade invigningen av Freya vårdcentral. Nu i privat regi och med Mia Konradsson bakom rodret. Efter att de två band(ag)en klippts – ett vid trappan och ett vid handikapprampen – bjöd Mia in till öppet hus, där alla fick möjlighet att se sig omkring i de nyrenoverade lokalerna.
Med endast timmar kvar av året kan vi se tillbaka på ett 2024 som präglades av besparingar och sviktande ekonomi. Hot om nedläggning av gymnasieprogram, skolor och vårdcentraler samt ett massivt missnöje från invånarna. Men det har givetvis funnits en hel del ljusglimtar också. För att sammanfatta året som gått passar vi på att dela med oss av ett bildspel innehållande ett potpurri av bilder på små och stora ögonblick från vår kommun.
Med detta vill vi på redaktionen önska alla våra läsare, annonsörer och samarbetspartners ett riktigt Gott Nytt År!
Linde energi avslöjade på måndagen årets vinnare av deras pris ”Energiklappen”. Totalt 30 000 kronor fördelas nu till fem personer som juryn har valt ut bland totalt 37 nomineringar.
– Vi vet hur viktigt engagemang är för ett levande lokalsamhälle. Därför vill vi uppmärksamma några av de som gjort någonting extra för sina medmänniskor där vi verkar, säger Joakim Johansson, VD på Linde energi, i ett pressmeddelande.
Efter flera uppmärksammade granskningar av media beslutade kommunstyrelsen i Lindesberg att tillsätta en extern utredning av bolagets markaffärer. Under måndagseftermiddagen kallade man till en pressträff för att presentera resultatet.
– Nu har rapporten kommit, och till min stora glädje har den inte hittat några oegentligheter alls, säger Tomas Klockars (M).
För femte året i rad delar Grillköket i Lindesberg ut gratis julmat till ortsbor som av olika anledningar är i behov av ett mål mat och lite extra uppmuntran under den kommande högtiden.
– Meningen med jultallrik är att de ska ha julmat på bordet under julafton, säger Walat Dino.
På söndag den 1 december är det dags att låta julstämningen flöda, när Linde City anordnar skyltsöndag med traditionsenlig julmarknad i Lindesberg. Butikerna öppnar klockan 12:00, då flera julpyntade skyltfönster kommer att pryda centrum.
Sedan gaskrisen 2022 har intresset för att ha koll på sin energiförbrukning och energipriserna ökat. Linde energi lanserar därför en ny energiapp, där användarna lättare kan få koll på förbrukning och kostnader.
– Vi har sett att allt fler kunder önskar att vi tar fram en app, de flesta behöver inte alla de detaljer som finns att ta fram via ”Mina sidor”, utan behöver en smidig snabb överblick, säger Jessica Järlstam, chef Kundservice på Linde energi i ett pressmeddelande.