På onsdagskvällen besökte riksdagsmannen Jonas Eriksson, Miljöpartiet, sin hemstad Lindesberg. Man hade bjudit in till ett öppet möte för att låta honom informera om det politiska läget i Riksdagen, träffa kommunavdelningen och få möjlighet att lyfta olika frågor tillsammans med honom. Även om Jonas numer är bosatt i Örebro och av naturliga skäl spenderar en hel del tid i Stockholm, finns hans rötter kvar i Lindesberg. – Jag är en småföretagarson från Lindesberg, konstaterar Jonas.
Den här onsdagskvällen hade Café Kingsgården dörrarna öppna för vem som helst som var intresserad av Miljöpartiet och frågor kring det.
Inne i lokalen inväntar finbesöket Jonas Eriksson, miljöpartisten som växt upp Lindesberg, de som vill sluta upp till det öppna mötet som arrangerats. Anledningarna till mötet är flera och man har som sagt valt att låta vem som helst, miljöpartist eller inte, fullmäktige eller dagdrivare; medverka och lyssna.
– Det är lite blandat, jag är för att träffa kommunavdelningen och jag tror att många är nyfikna över vad som hänt i riksdagen efter valet. Vem som helst är välkommen hit att diskutera och lyfta frågor med mig. Jag representerar ju även länet, Örebro län, säger Jonas Eriksson innan mötet ska dra igång.
För Jonas är det ingenting ovanligt med att vara i Lindesberg. Här han både föräldrarna och lillebror bosatta, och så icke att förglömma sin kusin som många känner som Mattias Eriksson, chef vid Lindesbergs Stadshotell. Men historien letar sig längre bak än så, och släkten har gjort sig kända genom att vara först med att sälja radio- och TV-apparater.
– Det var min farfar som startade Lindesbergs första radio- och tv-handel på Köpmangatan, det är femtio år sedan. Det tog min pappa och farbror sedan över, så jag är en småföretagarson från Lindesberg, berättar Jonas och ler.
Sina första sjutton år på jorden bodde han i Guldsmedshyttan, vartefter han flyttade vidare till självaste Lindesberg. Jonas fortsätter:
– Jag bodde i tio år i Lindesberg innan jag flyttade till Örebro. Jag bor nu i Örebro, i Sörbyområdet, men jag pendlar till Stockholm minst tre dagar i veckan. På gymnasiet gick jag gick fyra år teknisk, tre år i Lindesberg och så sista året i Örebro. Och jag är gymnasielärare.
Redan under gymnasietiden växte det politiska intresset och idag, flera år senare, har nu Jonas suttit i riksdagen sedan år 2010. Och här är han idag, i hemstaden Lindesberg för att träffa partikamrater och andra, nya ansikten. För faktum är att det inte bara är inbitna miljöpartister som dykt upp, utan även andra som är nyfikna på att höra vad han har att delge den församlade gruppen människor. Det fullastade bullfatet och kaffetermosarna står och väntar på disken, men man bestämmer sig för att börja mötet innan man tar kafferast. Det ska inte bli någon långkörare, men efter mötets slut ska man än dock få möjlighet att dröja sig kvar och diskutera sina funderingar med Jonas.
– Jag är här för er, inleder Jonas och så börjar kvällens möte.
Med anledning av de fruktansvärda händelserna på Campus Risbergska i Örebro igår, tisdag, meddelar Lindesbergs församling att man håller öppet under onsdagen. Fram till klockan 18.00 är alla välkomna till Församlingshemmet i Lindesberg, där det finns samtalsstöd och möjlighet att tända ljus.
– Vi som kyrka är vana vid och bra på att möta människor i sorg. Det är en del av vårt uppdrag i sådana här lägen, säger Matilda Hedrén, kyrkoherde.
Efter tisdagens skjutning vid Campus Risbergska i Örebro, där ett tiotal personer omkom, beslutade Barn- och utbildningsförvaltningen i Lindesberg att personal från elevhälsan ska finnas på plats vid kommunens samtliga skolor och förskolor under onsdagen för att fånga upp elever som har behov av att prata.
En man i 25-årsåldern blev under natten till söndag stoppad av en polispatrull sedan han framfört en personbil i mycket hög hastighet på 30-väg i centrala Lindesberg. Detta skall ha skett i polisens närvaro.
På fredagen ringlade en lång kö längs Järnvägsgatan i Frövi – det var dags för den efterlängtade invigningen av Freya vårdcentral. Nu i privat regi och med Mia Konradsson bakom rodret. Efter att de två band(ag)en klippts – ett vid trappan och ett vid handikapprampen – bjöd Mia in till öppet hus, där alla fick möjlighet att se sig omkring i de nyrenoverade lokalerna.
Den 1-2 mars är det dags för årets upplaga av Lindesbergs kommuns största kulturevenemang – Vinterspår. 140 utställare medverkar på 31 platser som är utmärkta på Vinterspårs karta, från Ramsberg i norr till Fellingsbro i söder. Här kan besökarna uppleva allt från fotografi, musik, trähantverk och måleri till konst skapad av gamla mjölkkartonger.
Det var inte någon större dramatik när Guldsmedshytte SK jagade tre nya tabellpoäng mot Kungsör under tisdagen. Med 3-0 efter 39 spelade minuter så var segern som inhämtad mot tabelljumbon. En viktig seger för Hytta som inför grundseriens sista fyra matcher måste plocka minst två segrar för att hinna ikapp Fagersta om den önskvärda slutspelsplatsen.
– Det blir tufft men vi ser fram emot utmaningen, säger Filip Nyberg.
SMHI har utfärdat en gul varning för snöfall. Enligt prognosen kan det lokalt ge upp emot 15 centimeter på kort tid, främst i den norra länsdelen.
Efter att bioåret 2024 summerats står det klart att Lindesbergs Bio går mot strömmen och gör ett riktigt bra resultat, detta enligt färsk statistik från Bioguiden. Medan biobesöken nationellt minskade med 5 procent har man i Lindesberg istället ökat med hela 18 procent!
– Det känns väldigt bra, det betyder att vi har en trogen publik, säger biografens föreståndare Björn Persson.