Gamla Strandskolan är snart färdig för inflyttning. I de alldeles nya elevbostäderna vid sjön bor nu idrottselever och snart är det dags för den nya brandstationen. Punkthusen vid Ålkilsplan. Vad har de alla gemensamt ? Svaret är ROOF Arkitekter. Det är de som ritat.- Vi är lyhörda, jobbar snabbt och med hög kvalitet, säger Lars-Göran Otterling, arkitekt SAR på ROOF.- Visst kan man sitta var som helst i Sverige, men det är en service för kunden att vi är på plats, säger Mattias Rehn, också han arkitekt och VD för ROOF. Jag kommer från Hällefors och har varit anställd på Egeryds Fastigheter som har flera fastigheter i Lindesberg, så det här är hemmaplan för mig.
De drog igång företaget, där de båda är delägare, 2008. Idag är de nio anställda på de två kontoren i Lindesberg och Örebro. De flesta är byggnadsingenjörer – någon med konstruktörskompetens. Örebrokontoret öppnades först, men med alla engagemang i Lindesberg och norra länsdelen, så blev det nya kontoret i Lindesberg givet. Lars-Göran Otterling kommer ursprungligen från Karlskoga men är, liksom kollegan, Örebro-bo just nu. Tidigare var de ”konkurrenter”, jobbade i olika företag – idag kommer de väl överens i det gemensamma företaget. Varför namnet ROOF (engelska för tak) ?
– Ett kul namn som låter bra och så är det också högt i tak här, säger Lars-Göran Otterling.
Mattias Rehn och Lars-Göran Otterling ritade de nya lägenheterna i Strandskolan. Foto: Hans Andersson.
En annan ordlek – slår de inte i taket, med alla dessa uppdrag? Mattias säger att resursplaneringen för september visar att de har fullt upp men de hinner med – de är effektiva och de söker nya medarbetare – ytterligare en byggnadsingenjör och en brandingenjör.
Mattias Rehn har fått Örebro kommuns byggnadspris och Lars-Göran Otterling har nominerats till stadsmiljö- och stadsbyggnadspriser i olika kommuner. ”Det roligaste som finns är att rita hus” skriver de på ROOFs hemsida. Men är det inte bara att återanvända och göra om på en ny plats? När man tittar på nya bostadsområden i Örebro, Västerås eller Uppsala, så är husen väldigt lika varandra.
– Varje projekt är unikt säger Mattias Rehn. Varje plats är unik med sina förutsättningar – vad passar in ? Vi kommer tidigt in i projekten och lyssnar noga av vad kunden vill ha – det är spännande, men det kan också vara känsliga frågor ibland.
I Lindesberg pågår debatten om bostadsbyggande ( ”vi behöver fler bostäder”) och om stadsplanering ( ” centrum behöver förtätas” , ”eller få fler affärer”). Men här lämnar ROOF Arkitekter över arenan åt andra – stadsarkitekt eller politiker. När Nerikes Brandkår flyttar upp till en ny brandstation (ritad av ROOF) på industriområdet och blir granne med Meritor, då är det dags att se om den gamla brandstationen på Kristinavägen kan ge plats för ett bostadshus. ROOF har tagit fram ett förslag, som de tycker tillgodoser alla krav i detta känsliga läge – mellan järnvägen, den trafikerade huvudgatan och hushöjderna i grannkvarteren.
ROOF har också arbetat med projekt i såväl Stockholm som skidorten Sälen. Och det är inte bara Lindesbergs stad som de har projekt i – de har varit med när bostäderna vid Granlidenplan i Guldsmedshyttan renoverades. 200-milljonersanläggningenför biogasbussarna i Örebro är ROOFs verk.
De säger att det är smidigare att arbeta i projekt i Lindesberg än i större städer, där det kan vara tuffare. Men det tycks ju gå bra för dem även i Örebro, där de står bakom flera kontorshus – bl.a. ett i fem våningar vid Drottningparken. De är inte bara med i nybyggnadsprojekt. Just nu pågår slutarbetet med att göra om Strandskolan till elva lägenheter. De har minst lika mycket arbeten med att bygga om och renovera – ett nytt uppdrag blir att bygga sju lägenheter för LSS- boende i det hus på Kvarngatan, där de själva har kontor. ( LSS = Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade).