Sedan några år tillbaka är Rotarys lunchmöten öppna för alla som är intresserade. Anledningen är att man från Rotary vill att fler ska delta i den lokala samhällsdebatten för att, som det står på klubbens hemsida, ”göra Lindesberg bättre att leva, bo och verka i”.
Rotary är för många mest förknippat med humanitärt arbete genom bland annat insamlingar till utveckling i andra länder. Ett lokalt sådant exempel är Lindesbergsklubbens satsning hösten 2012 på att samla in kläder och andra förnödenheter till Lazá, en mindre ort i sydvästra Lettland. Årligen utses också det så kallade RYLA-stipendiet, som är ett ungdomsstipendium där stipendiaten får en tredagars ledarskapsutbildning.
Men Rotaryklubben i Lindesberg skiljer sig litegrann jämfört med många andra klubbar i Sverige. Här har man till exempel öppna lunchmöten, vilket innebär att alla som vill delta är välkomna till Stadshotellet varje måndag klockan 12. Ett lunchmöte är en enkel historia och passar alla. Första halvtimmen ägnas åt maten, sedan följer en halvtimmes föreläsning, diskussion eller debatt i något aktuellt ämne som berör utvecklingen av Lindesberg.
– Vi har ett starkt och mycket gott rykte i Rotary-Sverige tack vare våra öppna möten. De har blivit en succé, säger presidenten Anders Svensson.
Den här gången var det dock lite annorlunda, då cirka tjugo rotarianer hade infunnit sig för ett studiebesök på Meritor.
– Vi har inte haft något studiebesök på länge så nu kändes det som tiden var mogen. Och att besöka vår största arbetsplats, med den betydelse den har för Lindesberg, är angeläget ur många aspekter, säger Anders Svensson.
Den lokala utvecklingen av Lindesberg har blivit lite av en ledstjärna inom Lindesbergsklubben. Klubben har bestämt sig för att ta en aktiv roll genom att få debatten om hur Lindesberg ska utvecklas som ort att fortgår kontinuerligt. Något som märks tydligt när man läser klubbens olika programpunkter. Under året har man till exempel haft gästföreläsare kring Lindeskolans gymnasium och paneldebatt om handelns utveckling i Lindesberg. Nästa lunchmöte har Sven Lyttkens från Lindesbergs flyktingmottagning som gästföreläsare och gången därpå kommer Lindeskolans Handelsprogram presentera resultatet av sin marknadsundersökning om Lindesbergarnas köptrohet.
– Vi vill att Rotary blir en plattform för alla som konstruktivt vill vara med och bidra till att utveckla Lindesberg, säger Anders Svensson.
I januari meddelade Roger Sixtensson sin avgång som VD för FALAB/LIBO, efter en rad uppmärksammade mediala granskningar. Sedan dess har bolagets ekonomichef varit tillförordnad på posten, medan man sökt en ny VD. Under måndagen kunde man så presentera mannen som ska axla rodret, Mikael Kihlberg, som tillträder 1 september.
– Nu vänder vi blad, nu börjar ett nytt kapitel i FALAB/LIBOS historia, säger Mikael.
Som avslutning på lördagens Vårmönstring arrangerades Vårfesten på Brasseri All In. DJ Misceo, Drängarna och The Band Of Brothers stod för underhållning och härlig musik. Det blev en mycket välbesökt tillställning där stämningen var på topp från första tonen som flödade ur högtalarna. LindeNytt kan här bjuda på några ögonblick från lördagens stora fest.
Klockan 12.00 på torsdagen stängde LindeNytts tävling där två fribiljetter till den stora Vårfesten stod på spel. Deltagandet var otroligt högt och de flesta svarade också rätt på tävlingsfrågan.
I samband med Vårmönstringen den 10 maj, arrangeras utomhusfestivalen Vårfesten, som i år huserar på Brasserie All In och gästas av kultbandet Drängarna. Nu har två av LindeNytts läsare chansen att vinna varsin biljett till eventet, genom att svara rätt på tävlingsfrågan.
Bergslagsbibblan växer med fem nya kommuner. Under april och maj ansluter ytterligare fem bibliotek från nio av länets kommuner till Bergslagsbibblan. Målet är att förbättra och erbjuda en mer likvärdig och hållbar biblioteksservice till invånarna i kommunerna.
– Det innebär att invånarna kommer att få bättre tillgång till media, och vi kommer kunna erbjuda snabbare leveranser mellan biblioteken som ingår i samarbetet, förklarar Helena Blixt, samordnare på Lindesbergs stadsbibliotek.
På fredagseftermiddagen stod det klart att det lokala glassföretaget ”En får tacka” i Danshyttan, Storå, återigen tilldelats en ädel valör i Glass-SM, som gick av stapel vid Stockholmsmässan under dagen. Med sin unika fårglass kammade man hem ett brons i kategorin ”Pistage”.
– Det känns väldigt roligt, det är en ny smak som jag inte har gjort förut, men den gick hem, säger Björn Johansson till LindeNytt.
Fredagen den 28 mars nyöppnar Café Oscar, nu med nytt namn, nya visioner och en ny kock. Dessutom har företaget fått en ny delägare i form av Tjodolf Sommestad, som kommer in med friska idéer.
– Det ska bli jättespännande. Linde Stadshotell är ju en viktig verksamhet för en småstad som Lindesberg, och jag har varit intresserad av den branschen sedan länge, berättar Tjodolf för LindeNytt.
Årets bokrea är i full gång, och redan en halvtimme innan Blombergska Bokhandeln i Lindesberg öppnade dörrarna ringlade sig kön lång längs trottoaren.
– Det var en tapper skara som stod och väntade när vi öppnade klockan 07.00, berättar Ann Björklund.