Sedan några år tillbaka är Rotarys lunchmöten öppna för alla som är intresserade. Anledningen är att man från Rotary vill att fler ska delta i den lokala samhällsdebatten för att, som det står på klubbens hemsida, ”göra Lindesberg bättre att leva, bo och verka i”.
Rotary är för många mest förknippat med humanitärt arbete genom bland annat insamlingar till utveckling i andra länder. Ett lokalt sådant exempel är Lindesbergsklubbens satsning hösten 2012 på att samla in kläder och andra förnödenheter till Lazá, en mindre ort i sydvästra Lettland. Årligen utses också det så kallade RYLA-stipendiet, som är ett ungdomsstipendium där stipendiaten får en tredagars ledarskapsutbildning.
Men Rotaryklubben i Lindesberg skiljer sig litegrann jämfört med många andra klubbar i Sverige. Här har man till exempel öppna lunchmöten, vilket innebär att alla som vill delta är välkomna till Stadshotellet varje måndag klockan 12. Ett lunchmöte är en enkel historia och passar alla. Första halvtimmen ägnas åt maten, sedan följer en halvtimmes föreläsning, diskussion eller debatt i något aktuellt ämne som berör utvecklingen av Lindesberg.
– Vi har ett starkt och mycket gott rykte i Rotary-Sverige tack vare våra öppna möten. De har blivit en succé, säger presidenten Anders Svensson.
Den här gången var det dock lite annorlunda, då cirka tjugo rotarianer hade infunnit sig för ett studiebesök på Meritor.
– Vi har inte haft något studiebesök på länge så nu kändes det som tiden var mogen. Och att besöka vår största arbetsplats, med den betydelse den har för Lindesberg, är angeläget ur många aspekter, säger Anders Svensson.
Den lokala utvecklingen av Lindesberg har blivit lite av en ledstjärna inom Lindesbergsklubben. Klubben har bestämt sig för att ta en aktiv roll genom att få debatten om hur Lindesberg ska utvecklas som ort att fortgår kontinuerligt. Något som märks tydligt när man läser klubbens olika programpunkter. Under året har man till exempel haft gästföreläsare kring Lindeskolans gymnasium och paneldebatt om handelns utveckling i Lindesberg. Nästa lunchmöte har Sven Lyttkens från Lindesbergs flyktingmottagning som gästföreläsare och gången därpå kommer Lindeskolans Handelsprogram presentera resultatet av sin marknadsundersökning om Lindesbergarnas köptrohet.
– Vi vill att Rotary blir en plattform för alla som konstruktivt vill vara med och bidra till att utveckla Lindesberg, säger Anders Svensson.
På fredagseftermiddagen stod det klart att det lokala glassföretaget ”En får tacka” i Danshyttan, Storå, återigen tilldelats en ädel valör i Glass-SM, som gick av stapel vid Stockholmsmässan under dagen. Med sin unika fårglass kammade man hem ett brons i kategorin ”Pistage”.
– Det känns väldigt roligt, det är en ny smak som jag inte har gjort förut, men den gick hem, säger Björn Johansson till LindeNytt.
Det lokala företaget Lindesbergs VVS/EL AB uppger att de återigen har blivit utsatta för bedragare som via telefon utger sig för att representera dem och erbjuda spolning av avloppssystem. Företaget vill nu varna allmänheten att vara på sin vakt om de blir uppringda av någon som erbjuder VVS-tjänster i deras namn.
– Det är jättetråkigt, vi vill verkligen inte att någon ska gå på det här, säger Lina Aronsson, butiksansvarig på Lindesbergs VVS/EL.
Etableringarna kring Charlottenlunds Handelsområde duggar tätt – nu ansluter även ELON i Lindesberg med sin butik. Samtidigt gör man en storsatsning och utökar både butiksytan och personalstyrkan.
– Vi vill kunna ge kunderna ännu bättre service och ett ännu större sortiment, säger Daniel Larsson, som driver ELON i Lindesberg och Arboga tillsammans med sin fru Carina Larsson.
De senaste årens hårda besparingskrav på Lindeskolan har slagit hårt mot flera av skolans program. Med en i princip obefintlig investeringsbudget får program som Fordon och Transport svårt att möta de allt högre kraven från branschen. Men i tuffa tider kliver vardagshjältar fram, så när Jardlers Åkeri erbjöd en hjälpande hand möttes de av en enorm tacksamhet.
– Vi vill tacka branschen för att de ställer upp för vår skull och har förstått behovet av Lindeskolan, säger läraren Kent Svensson.
Efter 15 år med ledande befattningar inom ett brett spektrum av branscher, kliver Lindesbergaren Anna-Lena Rydelius in som ny marknadschef för det kommunala energibolaget Linde energi. Detta meddelar man på torsdagen via ett pressmeddelande.
Årets bokrea är i full gång, och redan en halvtimme innan Blombergska Bokhandeln i Lindesberg öppnade dörrarna ringlade sig kön lång längs trottoaren.
– Det var en tapper skara som stod och väntade när vi öppnade klockan 07.00, berättar Ann Björklund.
Två stycken fyravåningshus med sammanlagt 69 lägenheter. Med start i maj månad skall detta bostadsprojekt gå från plan till handling. Detta meddelar Lindesbergsbostäder på fredagen i ett pressmeddelande.
Lördagen den 25 januari arrangeras Hälsomässan för tredje året i ordningen, även denna gång på Lindesbergs Stadshotell. Med ett 20-tal utställare från stora delar av Mellansverige blir årets upplaga både större och bredare än tidigare.
– Man kan ju vara här en hel dag om man vill, det finns så mycket att upptäcka, det kommer bli jättemysigt, säger Rosa Åkerman.