Foto: Fredrik Norman

Så här började det

Lindeskolan firar 50 år. Men redan innan skolan var byggd fick Lindesberg ett gymnasium. Den 31 augusti 1959 började den första gymnasiekullen sina studier i Lindesberg i provisoriska lokaler. Den 25 september 1965 kunde gymnasisterna flytta in i nya lokaler. LindeNytt inleder nu en serie om Lindeskolan 50 år.

Fram till 50-talets slut fick Lindesbergs unga, som ville gå gymnasiet, åka till Örebro, Ludvika eller Köping. Nu slapp de det, men utan ett eget gymnasiehus höll elever och lärare till i Kristinaskolan, Folkets Hus, Metodistkyrkan och Gamla Kirurgen. Den första studentkullen på 33 studenter sprang – efter muntliga förhör –  ut i början av maj 1962.


Gymnasisterna fick flytta ut från stan till Tredingsjorden, där byggkranar byggde en skolstad. Foto: Leif Kalmö

I mars 1963 togs det historiska spadtaget för nya Lindeskolan av skolstyrelsens ordförande faktor Gustav  Larsson i kretsen av en grupp uppklädda herrar. Våren 1963 började Lindesbergsföretaget Birger Jansson Bygg AB, som ett av byggföretagen, att bygga den kommunala delen av den nya Lindeskolan. Det blev ingen koloss utan beskrevs som ett litet samhälle med gator och gränder. Man byggde också för grundskolan.
Karl Porath var yrkesvalslärare från 1963. Först för folkskoleelever och sedan för grundskoleelever. Lindesberg var bland de första kommunerna som införde grundskola och han minns att de hade 180 elever i årskurs sju och de kom från Frövi, Rockhammar, Lindesberg, berättar han.
– Då skulle folkskoleelever samsas med de som gick realskolan och de nya grundskoleeleverna. Vi hade en stackars liten gymnastiksal och vintern 63-64, som var snöfattig och jättekall, åkte eleverna mycket skridsko på Lindessjön. Det var inte helt populärt bland föräldrarna, säger Karl Porath.

Höstterminen 1964 var delar av Lindeskolan klar, så att realskoleelever och gymnasister kunde gå dit efter uppropet i kyrkan. I mars 1965 utrymdes Samrealskolan (det som idag är bostadshuset Strandskolan) och eleverna flyttade över ån.

– Innan grundskolan var realexamen något stort och jag minns att vi trodde på något liknande – Grundenten och våren 1966 kom Peter Flack och medverkade i avslutningen, berättar Karl Porath. Det här examensfirandet höll i ett par år.

Visst var det två kulturer som skulle flytta ihop, men Karl Porath tycker att det blev bra på Lindeskolan till slut. Men trångt. Därför fick grundskoleelever flytta tillbaka till Strandskolan och  på 70-talet kom den nya högstadieskolan vid Stadsskogen .

Redan 1956 planerade landstinget för en yrkesskola och samtidigt fanns det kommunala planer på en grund- och gymnasieskola. 36 företag tävlade i en arkitekttävling 1958 för en skolstad med kommunens och landstingets delar var för sig, men med en del gemensamt. För tolv miljoner kr i den tidens penningvärde räknade man dessutom med att få med sport- och simhall och bibliotek.


Den gången var det också tung trafik förbi Ålkilsbacken. Lindeskolan rullar in. Foto: Leif Kalmö

I april 1960 beslutade det som då var Lindesbergs kommun – alltså en mindre kommun än idag – att bygga. Skolan lyckönskades av skolfolk från grannkommuner som Ramsberg och Frövi Köping till den här satsningen som gjorts för bygdens ungdom. Lindeskolan drevs i början av kommunen och landstinget. Landstinget skötte yrkesskolan och kommunen  gymnasiet, realskolan, grundskolans högstadium och från 1969 fackskolan.

Tillbaka till Lindeskolan och 50-årsjubileet. Den 25 september 1965 kom Skolöverstyrelsens chef Hans Löwbeer hit och invigde den nya Lindeskolan med uppmaningen ”Må Lindesberg skolstad aldrig bli färdig”. Då var skolområdet 120 000 kvadratmeter stort och hade fram till dess kostat drygt 20 miljoner kr. Hösten 2014 hade skolan ca 900 elever. 1965 var det 262 gymnasister, 236 yrkesskoleelever och en del grundskoleelever.


En del byggdes på plats. Foto: Leif Kalmö

Lindeskolan byggdes för ca 800 elever, men elevantalet ökade. En paviljong (P-huset) med fyra klassrum byggdes nära idrottshallen. Lindeskolan förändras hela tiden – också när det gäller byggnader. 1979 byggdes M-huset med sex lektionssalar. 1983 kom R-huset som byggdes med hjälp av skolans byggelever.
1986 invigde landshövding Elvy Olsson Datastugan. Lindeskolan hade tagit ett ”stort steg in i dataåldern”. Det fanns bl a  en ettårig ADB-utbildning och  uppdragsutbildning åt t ex kommunen, LIAB, Wedevågs Bruk, Lantmäteriet.


21 oktober 1986 invigde landshövding Elvy Olsson Datastugan på Lindeskolan. Foto: Leif Kalmö

För att ge plats åt en ny fyraårig teknisk utbildning för KomVux byggdes 1989 ett modulhus på skolans parkering. Huset var ett provisorium och grannar och politiker tyckte att Lindeskolan började likna en kåkstad med tillfälliga hus. Sedan kom en gymnasiereform och läsåret 1993 – 94 var det första läsåret för det nya gymnasiet.  Under 1993 byggdes N-huset – plats för klassrum för biologi, fysik, kemi och matematik. Flera ombyggnationer har gjorts efter det.

Den 21 maj 1968 gick de sista studenterna ut, som tog den gamla studentexamen.1964 års gymnasiereform  lade grunden för det som är dagens gymnasieskola. Mer om studenter och karnevaler senare i den här serien om Lindeskolan 50 år.

60-talet utanför Lindeskolan
Det hände en del i Lindesberg också under 60-talet.
Gruvdriften i Stråssa kommer igång efter att ha varit nedlagd sedan 1923.
1961 stod det nya lasarettet färdigt med 200 vårdplatser. Det passade bra då att landstinget ville ha yrkesutbildning till Lindesberg. Lasarettet kostade 11 milj kr i dåtidens penningvärde. Även Lindesberg hade sina raggare. I ett Youtube-klipp kan man idag se en ”motorburen ungdom” glida fram på Kristinavägen sommaren 1964.
3 september 1967 läggs trafiken om till högertrafik.

Flera svenska stadskärnor revs och Anna-Lena Löfgren sjöng ”Lyckliga gatan, du finns inte mer…”  och vi får en fjärde semestervecka. Posten kör kampanjen ”Ett brev betyder så mycket”. Beatles slår igenom, Berlinmuren byggs och Kuba-krisen får världen att frukta ett nytt världskrig.

Publicerad 3 juni 2015 klockan 13:28

Hans Andersson , 0581-61 71 71

Årets glada pristagare. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Martin Almgren satte extra glans på årets BEL-ceremoni

Lindeskolans årliga BEL-ceremoni genomfördes under tisdagseftermiddagen under, som alltid, mycket festliga och högtidliga former. Totalt prisades 14 elever för sina fina prestationer som de stått för under året, ivrigt påhejade av sina stolta kompisar i publiken. I år fick galan extra mycket stjärnglans då Lindesbergs egen Martin Almgren, som också är en gammal elev på skolan, stod för musikunderhållningen tillsammans med estetiska programmet.
– Man kan ta sig var man vill i världen, med hjälp av glädje, vilja och lite talang. Kan jag, så kan ni! uppmanade han skolans elever.

7 maj 2024 klockan 15:50 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons

Foto: Jennie Einarsson

Kommunen söker ambassadörer – vill att fler ska upptäcka det positiva Lindesberg

Nu söker Lindesbergs kommun efter invånare som vill bli ambassadörer och bidra till en positiv utveckling av kommunen. Tisdag 14 maj håller man ett inledande informationsmöte där alla intresserade får mer information om initiativet och även möjlighet att dela med sig av sina egna pärlor.

6 maj 2024 klockan 18:16 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

En fin och solig lunch inleder travsäsongen

Travsäsongen på Fornaboda är officiellt igång! Åtta lopp inledde travveckan där det blev två kuskar som tog ...

Finns det ett alternativ till att lägga ner och finns drivet och visionerna för det?

INSÄNDARE/DEBATT: Det är oroande att se hur övertygande ansvarig ...

Tidigt i ottan intog Guldsmedshyttans musikkår lastbilsflaket för att spela revelj. Foto: Jennie Einarsson

bildspel Morgonpigg orkester blåste liv i Guldsmedshyttan

I strålande solsken hälsade Guldsmedshyttans musikkår våren varmt välkommen enligt tradition under onsdagsmorgonen. Från lastbilsflaket ljöd pampiga toner av ”Sköna maj” ut över bygden innan man snabbt sadlade om för att marschera från Stripa genom samhället.
– Det är en tradition som är viktig och som vi försöker låta leva vidare, förklarar Simon Enström, ordförande i Guldsmedshyttans musikkår.

1 maj 2024 klockan 13:20 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

På torsdag är det årspremiär på Fornaboda. Årets travsäsong är rekordlång där säsongsavslutningen körs i början av september. Arkivfoto: Timmy Lundegård

På torsdag öppnar Fornaboda för en lång travsäsong

På torsdag så öppnas dörrarna till vad som kan vara den längsta travsäsongen på Fornaboda. Rekordmånga tävlingsdagar körs på Fornaboda Travbana där man strösslar säsongen med både Breeders Crown och STL Sommar med dubbla kallblodslopp. Ett väskförbud har däremot blivit uppsnackat men inför torsdag så gäller enbart restriktioner.
– Skulle det bli beslut på ett väskförbud så kommer vi att erbjuda picknickkorgar, säger Björn Andersson.

30 april 2024 klockan 17:47 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

bildspel Lindeskolan välkomnade våren med ny tradition
Under en klarblå himmel och ett strålande solsken hälsade Lindeskolans elever våren välkommen med sång. Det skönsjungande initiativet är nå...
30 april 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Lista: Här firas Valborg
Efter en lång och kylig vinter är det dags att hälsa våren välkommen. Valborgsmässoafton 30 april står för dörren med festliga firanden runt ...
29 april 2024 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

IFK Lindesberg rivstartar till ny seger
Inte ens en bortaspelare som tidigare har varit aktiv i Lille och FC Zürich kunde stoppa IFK Lindesbergs hemmaform. Även om Pålsbodas toppspelare ...
26 april 2024 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Arkivbild. Foto: Fredrik Norman

Vårstädning i trädgården får inte längre gå upp i rök

Efter att regeringen fattat beslut om nya regler kring avfallshantering har det uppstått en hel del förvirring kring vad som egentligen gäller när det kommer till eldning av trädgårdsavfall och majbrasor. På Naturvårdsverkets hemsida står att läsa att man ska vända sig till sin kommun för att få veta hur det ser ut där man bor eller verkar – så vad gäller då egentligen i Lindesbergs kommun? LindeNytt tog kontakt med Hilkka Sievert, enhetschef på miljökontoret, för att reda ut begreppen.

26 april 2024 klockan 10:51 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Arkivfoto: Jennie Einarsson

Beslutet: Storå vårdcentral läggs ned

Trots massiva protester från allmänheten, läkare och patienter beslutade Hälso- och sjukvårdsnämnden på torsdagen att genomföra nedskärningarna på Storå och Freja vårdcentral.
– Det är helt fel väg att gå, säger Rolf Östman, Vänsterpartiets ledamot i nämnden.

25 april 2024 klockan 12:07 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Utveckla primärvården – inte tvärtom!

INSÄNDARE/DEBATT: Idag (torsdag 25 april) ska Hälso- och sjukvårdsnämnden fatta beslut om den så kallade fä...

Kalle Söderlund (Lpo). Foto: Privat/Fredrik Norman

Ibland är vägen fram till rätt beslut lite väl krokig!

INSÄNDARE/DEBATT: Det har den senaste tiden skrivits en hel del om fordonsprogrammet på Lindeskolan och jag som representant i Barn o Utbildningsnämnden är så otroligt nöjd med att programmet blir kvar. Vet inte hur många gånger jag har ifrågasatt nedläggningen av programmet utan att blivit hörd! Vill rikta ett stort tack till KD och L för stödet i denna fråga. Utan ert stöd hade programmet blivit nedlagt på felaktiga grunder.

24 april 2024 klockan 10:52 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Inför IFK Lindesberg-Pålsboda GoIF: Hemmalaget i favoritposition

Med ett rejält flyt på hemmaplan så är det inte samma tryck borta. I lördags blev det fö...

Poet ska sammanställa ungas tankar och visioner om Frövis framtid

I ett nytt projekt ska Region Örebro län tillsammans med flera samarbetspartners ta ...

bildspel Hemvärnets patrullhundar gjorde upp i lokalt mästerskap

Under söndagen avgjordes Distriktsmästerskapet i patrull för hemvärnshundar i skogarna kring ...

bildspel Uppskattad avkoppling för hjärtsjuka i badhusets relax

Under fredagseftermiddagen samlades medlemmar från Riksförbundet HjärtLung Bergslagen på Energikä...

Kjell och Sture fann inte bara bättre hälsa, utan även en vänskap i bassängen. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Bassängträningen håller seniorerna starkare och friskare

Region Örebro län vill utreda evidensen med bassängträning, för att se om det finns tydliga fördelar jämfört med annan träning. Detta i ett led att spara pengar. För pensionärerna som varje torsdag tränar i bassängen på Lindesbergs lasarett, är det dock ingen tvekan om att den gör nytta.
– Det här är bland det bästa jag har gjort, jag blir 80 år i år och har idrottat hela livet, men man får krämpor oavsett, säger Sture Gustavsson.

19 april 2024 klockan 09:44 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Ny klubb riktad till ungdomar och EPA-häng
En ny satsning ska få ungdomar i bygden att "klubba" och dansa loss - eller bara hänga med andra. Genom hårt slit av ideellt arbetande föräldrar ...
18 april 2024 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Dömd 16-åring motanmäler – två män åtalas för misshandel och olaga hot
Den 16-årige pojke som under tisdagen dömdes till ungdomsövervakning för grov misshandel har gjort en motanmälan, där båda offren i domen nu ä...
17 april 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

bildspel Örongodis utlovas när det bjuds på ”En strut kaRAMELler”
En härligt uppknäppt musikalisk stund utlovas när Linde Symphonic Band tillsammans med Stefan Jansson bjuder in till konserten "En strut ...
17 april 2024 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2024-04-16

2024-04-16

2024-04-15

2024-04-15

2024-04-13

2024-04-12

2024-04-12

2024-04-11

2024-04-11

2024-04-11

2024-04-10

2024-04-10

2024-04-10

2024-04-09

2024-05-08 03:07