Under måndagens föreläsning i Lindeskolans aula, arrangerad av Lindesbergs Rotaryklubb, pratade även kommissarie Stefan Toll om läget i Lindesbergs kommun.
– Gängkriminalitet med mord, sprängningar och hot har vi inte här, men vi har individer som åker iväg på uppdrag, säger han.
Efter Rissa Seidos föreläsning var det dags för kommissarie Stefan Toll att berätta om hur läget ser ut i Lindesbergs kommun, och för barn och unga som växer upp här.
– Skillnaden mellan våra kommuner är att vi har socialt utsatta personer och vissa områden som är lite mer socialt utsatta, men vi är inte alls i den nivån som i Järva. Men däremot har vi individer som lockas av den här kriminella romantiseringen, det ser vi tydliga tecken på. Det jobbar vi med nu tillsammans med socialtjänst och skola för att förebygga, förklarar Stefan.
Som en del i det förebyggande arbetet föreläser både Stefan och hans kollega Henrik ute på skolorna. Från början siktade man in sig på högstadiet, men då man insåg att insatserna behövdes sättas in tidigare, startar man nu redan i fjärde klass.
– Vi skulle vilja komma till föräldrarna innan barnen får sin första mobil. Där har de tillgång till hårdporr, strypsex och hur man tillverkar bomber, dygnet runt. Det måste vi ge föräldrarna kunskap om. Innan man ger sitt barn en telefon ska man ställa in föräldrakontroll, så att det är du som styr vad som får laddas ner, vilka sidor man får gå in på och vilka appar man får använda, säger Stefan Toll.
Det är även via mobilen, och främst sociala medier, som den största delen av rekryteringen till gängkriminalitet sker. Men det händer även att barn blir kontaktade via gamingchattar på exempelvis Roblox.
– Det vanligaste för våra ungdomar som växer upp här, är att man gör ett digitalt avtryck. Man går in på TikTok, Youtube eller Instagram, man gillar någon rappares video eller lämnar en kommentar. De kriminella sitter idag och tittar på vilka som gillar och kommenterar de här filmerna, sedan går de in på användaren och ser att det finns ett Snapchatkonto, då har de tillgång till barnen där, förklarar Stefan.
Att ungdomar blir kontaktade, och erbjuds stora summor pengar för att utföra olika brott, är vanligare än man tror, även i vårt polisområde.
– När vi är ute och föreläser bland ungdomar händer det varje gång att någon kommer fram efteråt och berättar att de blivit kontaktade. Senast var det en femteklassare i Nora som hade blivit erbjuden 20 000 kronor för ett uppdrag. Det här händer våra ungdomar som växer upp här, och som kanske aldrig har sett en förort i hela sitt liv, poängterar Toll.
Men det finns även andra sätt för de kriminella att lyckas rekrytera ungdomar, något som dessvärre har visat sig få stora konsekvenser.
– När ungdomarna i Lindesberg är ute och umgås, och det är någon som har fått kontakt med en gängkriminell och fått ett erbjudande, så är det ganska lätt att fler blir rekryterade. Det ser vi, för efter sommaren fick vi flera individer som sitter frihetsberövade, misstänkta för väldigt grova brott i Stockholm. Det här är jätteallvarligt, det här är barn och ungdomar! säger Stefan och avslutar:
– Vi märker också idag att det är flera ungdomar som frågar efter sina kompisar, för de vet inte vart de har tagit vägen, de är bara borta. Rykten sprids om att ungdomar är döda, när de i själva verket kanske sitter häktade. Det vi har drabbats av nu är vi har flera unga som åker iväg på uppdrag, de har alltså gått förbi alla de mindre uppdragen som att sälja narkotika till exempel, direkt in på det här, och det är ju fruktansvärt.