Det nya politiska styret i kommunen har undertecknat sin politiska plattform. Foto: Camilla Lagerman
Så ska majoriteten styra kommunen – politisk plattform undertecknad
På fredagen samlades den nya styrande majoriteten i Lindesbergs kommun för att gemensamt underteckna deras politiska plattform som ska utgöra grundstommen för det politiska arbetet under mandatperioden.
– Viljeinriktningen i plattformen speglar vår gemensamma politik, den bygger på ordning och reda, trygghet, likvärdighet och demokrati, säger kommunstyrelsens nye ordförande Tomas Klockars (M).
Det var fem samlade och pratglada partiföreträdare som under fredagsförmiddagen undertecknade den rykande färska politiska plattformen som de gemensamt arbetat fram. Bland punkterna i dokumentet nämns bland annat ekonomi och näringsliv, som man menar att det är viktigt att satsa hårdare på, men också att främja landsbygden, förbättra skolan och äldreomsorgen.
– Företagsklimatet har varit så otroligt dåligt under en lång tid, där ska vi kunna titta på andra kommuner, som t ex Kungsör, där de har gjort en enorm förbättring. Hur har de gjort och hur kan vi lära oss något av det? säger Nils Detlofsson (L).
– Det var någon som sa i media att vi har så jättebra företagare i kommunen, men det kanske beror på just företagarna och inte kommunen. Vi har duktiga företagare trots att de tycker att företagsklimatet är lågt, det säger något om vilken enorm kompetens vi har här, inflikar Tomas Klockars (M).
Kommunstyrelsens nye ordförande, Tomas Klockars (M). Foto: Camilla Lagerman
Äldreomsorgen, och framförallt situationen på Tallåsen, var ett hett debattämne under det föregående året. Vanvård, stölder och upprepade Lex Sarah-anmälningar skapade en enorm oro bland anhöriga, något den nya majoriteten vill råda bot på.
– Jari, som är ordförande i socialnämnden, jobbar stenhårt för att få en inblick i verksamheten och åker just nu runt på kommunens boenden för att få en rättvis bild av hur saker fungerar. Att utbilda alla i nämnden i komplexiteten är en första insats för att komma till rätta med det, säger Tom Persson (SD).
Även landsbygden har fått stor plats i den nya majoritetens politik, där man bland annat kommer att väga samtliga beslut som ska fattas mot landsbygden.
– I den nuvarande översiktsplanen är det tydligt att prio ligger på centralorterna Lindesberg och Frövi, den vill vi uppdatera så att den stämmer överens med plattformen. Den påverkar så mycket, även hur regionen ser på vår kommun, säger Anders Persson (LPO).
– Jag har en idé om att kunna sitta ute på de olika utvecklingspunkterna och arbeta någon dag i månaden. Då kan man komma och prata om man vill, dörren kommer vara öppen, säger Tomas Klockars (M).
– Vi vill se kommunen som en helhet, och inte bara centralorterna, säger Markus Lundin (KD).
Vad ser ni som er största utmaning?
– Både skolan och socialtjänsten har stora utmaningar, men den mest akuta i närtid är kollektivtrafiken och gymnasielevernas skjuts till skolan. Vi vet att bussarna tar slut vid sommaren, och vi måste se hur det kan lösas, säger Tomas Klockars (M).
– Det är en så komplex fråga, så jag tro den kommer kräva att alla politiska partier är överens om hur viktigt det är och trycker på regionen, ungefär som i frågan om akuten, säger Tom Persson (SD).
Tack för ert stöd!
LindeNytt vill passa på och tacka alla er som genom swishgåvor har stöttat och hjälpt oss att bedriva vår verksamhet.
Era gåvor gör skillnad. Vill du också stötta LindeNytt?
Swishnr: 123-053 19 05
KommentarerKommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.
Bergslagsbibblan växer med fem nya kommuner. Under april och maj ansluter ytterligare fem bibliotek från nio av länets kommuner till Bergslagsbibblan. Målet är att förbättra och erbjuda en mer likvärdig och hållbar biblioteksservice till invånarna i kommunerna.
– Det innebär att invånarna kommer att få bättre tillgång till media, och vi kommer kunna erbjuda snabbare leveranser mellan biblioteken som ingår i samarbetet, förklarar Helena Blixt, samordnare på Lindesbergs stadsbibliotek.
På fredagseftermiddagen stod det klart att det lokala glassföretaget ”En får tacka” i Danshyttan, Storå, återigen tilldelats en ädel valör i Glass-SM, som gick av stapel vid Stockholmsmässan under dagen. Med sin unika fårglass kammade man hem ett brons i kategorin ”Pistage”.
– Det känns väldigt roligt, det är en ny smak som jag inte har gjort förut, men den gick hem, säger Björn Johansson till LindeNytt.
Fredagen den 28 mars nyöppnar Café Oscar, nu med nytt namn, nya visioner och en ny kock. Dessutom har företaget fått en ny delägare i form av Tjodolf Sommestad, som kommer in med friska idéer.
– Det ska bli jättespännande. Linde Stadshotell är ju en viktig verksamhet för en småstad som Lindesberg, och jag har varit intresserad av den branschen sedan länge, berättar Tjodolf för LindeNytt.
Etableringarna kring Charlottenlunds Handelsområde duggar tätt – nu ansluter även ELON i Lindesberg med sin butik. Samtidigt gör man en storsatsning och utökar både butiksytan och personalstyrkan.
– Vi vill kunna ge kunderna ännu bättre service och ett ännu större sortiment, säger Daniel Larsson, som driver ELON i Lindesberg och Arboga tillsammans med sin fru Carina Larsson.
Lyckad premiäröppning för Mejks livs
Redan en stund innan Mejks livsmedelsavdelning öppnade dörrarna på torsdagsförmiddagen köade nyfikna besökare utanför, spända på att få se ...
Kika in i Mejks nya livsmedelsavdelning
På torsdag klockan 10:00 slår Mejk upp portarna till sin helt nya livsmedelsavdelning. En yta om 1500 kvadratmeter som kommer rymma allt ifrån ...
Med en mångmiljonsatsning på lokal fjärrvärme tar Cummins Meritor i Lindesberg ett stort steg mot att bli en fossilfri fabrik.
– Det är ett viktigt projekt för oss i den här fabriken, men också för Cummins som stort. Hållbarhet och klimatavtryck blir allt viktigare, även för en lastbilstillverkare, säger fabrikschef Markus Andreasson.
Efter 15 år med ledande befattningar inom ett brett spektrum av branscher, kliver Lindesbergaren Anna-Lena Rydelius in som ny marknadschef för det kommunala energibolaget Linde energi. Detta meddelar man på torsdagen via ett pressmeddelande.
Sedan mitten av 2023 har ”Blå Hallen” i Folkets Hus stått tom, efter att den förra hyresgästen lagt ner sin verksamhet. I månadsskiftet blir det dock återigen liv och rörelse i lokalen, då den indiska restaurangen Sukh slår upp portarna.
– Vi fick en bra lokal, och vi hoppas att folk blir nöjda med att kunna välja lite annan mat än det som finns idag, säger ägaren Jaswinder Singh.
Under tisdagsförmiddagens sammanträde i Tillväxtnämnden beslutades att man ska skriva ett långsiktigt hyreskontrakt med Falab avseende Stripa Gruvområde. Samtidigt vill Falab sälja området, då det helt enkelt inte går ihop sig ekonomiskt.
– Det handlar om att börja smått och bygga stabilitet, det finns en långsiktig plan, försäkrar nämndens ordförande Tom Persson (SD).
2024 i bilder – en tillbakablick på året
Med endast timmar kvar av året kan vi se tillbaka på ett 2024 som präglades av besparingar och sviktande ekonomi. Hot om nedläggning av ...