Politisk enighet och ett aktivt deltagande från näringsliv och organisationer ska skapa grunden för positiv utveckling av Lindesberg som tätort och kommun.- Alla av oss verkande i kommunen inser ju vikten av att kommunen måste gå vidare. Vi måste gå i takt. Vi måste få saker att hända. Vi måste alla ha Lindesbergs bästa för våra ögon, säger Sture Åtterås, representant för industrin i kommunens referensgrupp.
Under tisdagen samlade kommunen till presskonferens där man tillsammans med representanter från näringslivet presenterade ett åtgärdsprogram som man har förhoppningar om ska leda till en positiv utveckling för Lindesberg som tätort och kommun.
Utgångspunkten för åtgärderna är Utvecklingsprogram 2012 – 2015 som fastställdes av kommunstyrelsen i december förra året. Och alla inblandande politiska partier, näringsliv och organisationer är överens om att målet måste vara inflyttning, etablering av nya företag och ökad handel.
Målen och behovet av förändring är ju inget nytt. Det nya och som skapar styrkan i möjligheterna att lyckas är de gemensamma ansträngningar man nu visar upp mellan de inblandade intressegrupperna. Näringslivet har aktivt deltagit i arbetet med att ta fram Utvecklingsprogram 2012 – 2015 och här kommer det nära samarbetet fortsätta. Tanken är att styrande politiker och näringslivsrepresentanter ska träffas en gång i månaden för att diskutera vidare om aktiva insatser som ska driva på och sätta fart på nödvändiga utvecklingsprocesser.
– Ett arbete för en positiv utveckling av Lindesberg är inte partiskiljande. Vi måste gemensamt ta ansvar för att röja hinder, administrativa och praktiska, betonar Pär-Ove Lindqvist (M).
Anders Ceder (S) menar att det viktigaste just nu är att bostadsbyggandet kommer igång. Och för det krävs att man ligger före med detaljplaneringen. Kommunen har därför skjutit till extra pengar och gett BMB uppdraget att snabba på med att ta fram detaljplaner för prioriterade områden.
– Vi tappar skattekraft om vi inte kan erbjuda tomter i attraktiva delar av kommunen, säger Ceder.
Åtgärdsprogram punkt för punkt
- Klart med bygglov för 25 lägenheter, men där är Strandskolan stoppat tills vidare. I Frövi är plan klar och ny plan för Ålkilsplan är under arbete.
- Mark i Vibyn i Frövi är inköpt från KorsnäsBillerud och byggnation kan påbörjas under 2014.
- Trafikutredning om nytt resecentrum i Lindesberg har påbörjats. Frågan om på vilken sida av järnvägen Resecentrum ska placeras är en viktig del av beslutet.
- Plan över infarten till Lindesberg via Fotbollsgatan håller på att tas fram. Rondell vid riksväg 50 är en del av planeringen.
- Säker buss- och trafikplats invid rondellen i Guldsmedshyttan utreds.
- Arbetet med Lokala utvecklingsplaner är klart.
- Företagsbesök för politiker har påbörjats och kan snabbas på nu när man hittat ett system för hur de ska genomföras.
- Beslut om en befintlig stadsnära camping är nära. Exakt område inte beslutat men ett förslag är att använda grönytorna väster om Lindeskolan och Arenan.
- Utredning pågår om hur Lindesbergs centrum ska se ut. Läs vidare tidigare artikel.
- Ny brandstation kommer att byggas på grönytan mellan Meritor och Helix. Byggstart 2014. Huvudspåret för den gamla är att riva och bygga bostäder.
- 100 parkeringsplatser utefter Banvägen är klara. Asfaltering sker när nya pengar finns.
- Bergslagens Sparbank har tagit initiativ till bildandet av ett riskkapitalbolag. Kommunen skulle kunna vara en av delägarna tillsammans med övriga kommuner inom bankens verksamhetsområde. Bolaget ska kunna medverka vid finansiering av nyföretagande och utveckling av småföretag.
- Skyltning vid Fritidsbyn över Norra Industriområdet är på plats.
- Arbetet med detaljplaner för Sörlunda och Lindesby har påbörjats.
- Åtgärder för en resultatförbättring inom skolan har påbörjats och ett samarbete mellan skola och näringsliv pågår. Per Egeryd betonar vikten av ett kontinuerligt samarbete mellan skolan och näringslivet för att nå utveckling i framtiden.
– Styrkan i ett utvecklingsarbete är att många intressenter samarbetar och att man pratar sig samman för att hitta en gemensam syn, understryker Anders Ceder. Och nämner vidare kommunen, näringslivet, Uppdrag Lindesberg, Linde City och Upplev Lindesberg som några av de intressenter som aktivt kan delta i och medverka till en positiv utveckling och framtid för Lindesberg.
Under tisdagen bjöd Lindesbergs kommun in till pressträff, för att presentera Vision 2040. En framtidsvision som ska guida kommunen i beslutsfattande kring viktiga frågor. Huvudbudskapet lyder: ”Med ett jäklar anamma skapar vi det storslagna i det lilla”.
– Det här är en stor dag för Lindesbergs kommun, när vi presenterar Vision 2040, säger Daniel Fagerlund, näringslivsutvecklare.
I 25 år har Svenskt Näringsliv tagit pulsen på företagsklimatet i Sveriges kommuner. Efter att 100 företagare i Lindesberg gett sin syn på läget står det nu klart att det sammanfattande omdömet för företagsklimatet i kommunen är det lägsta sedan 2002.
– Det ser inte bra ut när företagen, på en sexgradig skala, sätter 2,58 i betyg på vilket sammanfattande omdöme man vill ge företagsklimatet i kommunen, säger Karl Hulterström från Svenskt Näringsliv.
Det blev en riktig folkfest när Vårmönstringens sedvanliga cruising dundrade fram genom centrala Lindesberg. Under några timmar fylldes Kristinavägen med mullrande motorer, glada festprissar och en enorm publik längs trottoarerna. LindeNytt bjuder här på några ögonblick från lördagens folkfest.
Imorgon, lördag är det dags för den omåttligt populära Vårmönstringen, som varje år lockar tusentals bilentusiaster till Lindesberg. I år ser väderprognosen något osäker ut, men det är inget som oroar arrangörerna till Vårfesten, då man som bäst håller på att montera upp ett 300 kvadratmeter stort tält över festivalområdet.
– Det var ju tur att vi i höstas investerade i ett dubbelt så stort tält, så vi har faktiskt aldrig byggt det här innan. Det kommer vara uppvärmt, så det spelar ingen roll om det är regnigt och kyligt ute, här inne kommer det vara behagligt, förklarar Johan Eriksson på JME Music.
Tåg i Bergslagen meddelar att man ser en tydlig förbättring av trafiken jämfört mot i fjol, då inställda avgångar och minskad trafik påverkade resandet negativt. Under mars uppnådde man en avgångspunktlighet på 93,9 %, jämfört med 80,3 % i mars 2024.
– Trots att vi under februari och mars drabbades av flera utmaningar, som
exempelvis infrastrukturproblem, nedfallna träd och hårda vindar, ser vi en tydligt positiv trend. Utvecklingen över tid är glädjande, säger Yujin Zhang, trafikchef Tåg i Bergslagen i ett pressmeddelande.
I november 2024 beslutades det att Mia Konradsson, genom företaget Konradsson och Bäck Primärvård AB, skulle ta över driften av vårdcentralerna i Storå och Frövi. I slutet av januari i år invigdes även den efterlängtade Freya vårdcentral i Frövi. Nu meddelar Mia Konradsson att det också finns en preliminär tidsplan för när hon kommer att ta över rodret för Storå vårdcentral – datumet är satt till 1 oktober 2025.
– Det är väldigt roligt, man får verkligen en fantastisk position att påverka primärvården väldigt konkret, säger Mia Konradsson till LindeNytt.
Det lokala företaget Lindesbergs VVS/EL AB uppger att de återigen har blivit utsatta för bedragare som via telefon utger sig för att representera dem och erbjuda spolning av avloppssystem. Företaget vill nu varna allmänheten att vara på sin vakt om de blir uppringda av någon som erbjuder VVS-tjänster i deras namn.
– Det är jättetråkigt, vi vill verkligen inte att någon ska gå på det här, säger Lina Aronsson, butiksansvarig på Lindesbergs VVS/EL.
På torsdag klockan 10:00 slår Mejk upp portarna till sin helt nya livsmedelsavdelning. En yta om 1500 kvadratmeter som kommer rymma allt ifrån frukt och grönt, mejeri, djupfryst, bröd, till torrvaror med mera.
– Det känns väldigt roligt och spännande, säger vd Mikael Karlsson.