Politisk enighet och ett aktivt deltagande från näringsliv och organisationer ska skapa grunden för positiv utveckling av Lindesberg som tätort och kommun.- Alla av oss verkande i kommunen inser ju vikten av att kommunen måste gå vidare. Vi måste gå i takt. Vi måste få saker att hända. Vi måste alla ha Lindesbergs bästa för våra ögon, säger Sture Åtterås, representant för industrin i kommunens referensgrupp.
Under tisdagen samlade kommunen till presskonferens där man tillsammans med representanter från näringslivet presenterade ett åtgärdsprogram som man har förhoppningar om ska leda till en positiv utveckling för Lindesberg som tätort och kommun.
Utgångspunkten för åtgärderna är Utvecklingsprogram 2012 – 2015 som fastställdes av kommunstyrelsen i december förra året. Och alla inblandande politiska partier, näringsliv och organisationer är överens om att målet måste vara inflyttning, etablering av nya företag och ökad handel.
Målen och behovet av förändring är ju inget nytt. Det nya och som skapar styrkan i möjligheterna att lyckas är de gemensamma ansträngningar man nu visar upp mellan de inblandade intressegrupperna. Näringslivet har aktivt deltagit i arbetet med att ta fram Utvecklingsprogram 2012 – 2015 och här kommer det nära samarbetet fortsätta. Tanken är att styrande politiker och näringslivsrepresentanter ska träffas en gång i månaden för att diskutera vidare om aktiva insatser som ska driva på och sätta fart på nödvändiga utvecklingsprocesser.
– Ett arbete för en positiv utveckling av Lindesberg är inte partiskiljande. Vi måste gemensamt ta ansvar för att röja hinder, administrativa och praktiska, betonar Pär-Ove Lindqvist (M).
Anders Ceder (S) menar att det viktigaste just nu är att bostadsbyggandet kommer igång. Och för det krävs att man ligger före med detaljplaneringen. Kommunen har därför skjutit till extra pengar och gett BMB uppdraget att snabba på med att ta fram detaljplaner för prioriterade områden.
– Vi tappar skattekraft om vi inte kan erbjuda tomter i attraktiva delar av kommunen, säger Ceder.
Åtgärdsprogram punkt för punkt
- Klart med bygglov för 25 lägenheter, men där är Strandskolan stoppat tills vidare. I Frövi är plan klar och ny plan för Ålkilsplan är under arbete.
- Mark i Vibyn i Frövi är inköpt från KorsnäsBillerud och byggnation kan påbörjas under 2014.
- Trafikutredning om nytt resecentrum i Lindesberg har påbörjats. Frågan om på vilken sida av järnvägen Resecentrum ska placeras är en viktig del av beslutet.
- Plan över infarten till Lindesberg via Fotbollsgatan håller på att tas fram. Rondell vid riksväg 50 är en del av planeringen.
- Säker buss- och trafikplats invid rondellen i Guldsmedshyttan utreds.
- Arbetet med Lokala utvecklingsplaner är klart.
- Företagsbesök för politiker har påbörjats och kan snabbas på nu när man hittat ett system för hur de ska genomföras.
- Beslut om en befintlig stadsnära camping är nära. Exakt område inte beslutat men ett förslag är att använda grönytorna väster om Lindeskolan och Arenan.
- Utredning pågår om hur Lindesbergs centrum ska se ut. Läs vidare tidigare artikel.
- Ny brandstation kommer att byggas på grönytan mellan Meritor och Helix. Byggstart 2014. Huvudspåret för den gamla är att riva och bygga bostäder.
- 100 parkeringsplatser utefter Banvägen är klara. Asfaltering sker när nya pengar finns.
- Bergslagens Sparbank har tagit initiativ till bildandet av ett riskkapitalbolag. Kommunen skulle kunna vara en av delägarna tillsammans med övriga kommuner inom bankens verksamhetsområde. Bolaget ska kunna medverka vid finansiering av nyföretagande och utveckling av småföretag.
- Skyltning vid Fritidsbyn över Norra Industriområdet är på plats.
- Arbetet med detaljplaner för Sörlunda och Lindesby har påbörjats.
- Åtgärder för en resultatförbättring inom skolan har påbörjats och ett samarbete mellan skola och näringsliv pågår. Per Egeryd betonar vikten av ett kontinuerligt samarbete mellan skolan och näringslivet för att nå utveckling i framtiden.
– Styrkan i ett utvecklingsarbete är att många intressenter samarbetar och att man pratar sig samman för att hitta en gemensam syn, understryker Anders Ceder. Och nämner vidare kommunen, näringslivet, Uppdrag Lindesberg, Linde City och Upplev Lindesberg som några av de intressenter som aktivt kan delta i och medverka till en positiv utveckling och framtid för Lindesberg.
Under torsdagen bjöd Lindeskolan in till sin årliga gymnasiemässa, där högstadieelever från hela kommunen kom på besök för att bekanta sig med skolans olika program, och kanske få en klarare bild av vad de ska söka in till. För skolan var årets mässa kanske viktigare än någonsin, efter ett år med hot om nedläggningar och besparingar.
I helgen går startskottet för årets julmarknader, när Frövifors pappersbruksmuseum bjuder in till en av de största sådana i regionen. I år har man ett 80-tal försäljare på plats, med ett stort och varierat utbud. Dessutom kommer självaste tomten på besök.
– Vi försöker få en bra variation på utbudet, både hantverk, mat och roliga julklappar som hör julen till, berättar museichef Mikael Tiderman.
Efter onsdagens medborgardialog i Storå ser det hoppfullt ut för Storåskolans högstadium, åtminstone om man får tro politikerna som närvarade. Merparten var rörande överens om att utredningen av flytten har gått alldeles för fort, och att skolan är viktig att bevara i sin nuvarande form.
Sveriges största bakproffs bor i Lindesberg och heter Gohar Petrosyan. Det står klart efter att Miljonlotteriet presenterade vinnaren i sin stora baktävling, där alltså Gohar kammade hem förstapriset.
– Det är helt ofattbart, som en dröm! Jag är så lycklig och tacksam för alla som röstade på mig, säger Gohar i ett pressmeddelande.
Den 13 oktober har det gått ett år sedan Stures Restaurang slog upp portarna på Stafettgatan i Lindesberg. Nu planerar man en jubileumshelg för att fira ett fint första år.
– Vi är alltid jätteglada när kunderna är nöjda och går härifrån med ett leende på läpparna, säger Sarbaz Qader.
Ett soldränkt Fritidsbyn stod som värd när cupen Benjamins Minne spelades under söndagen. Cupen, som arrangerades av IFK Lindesbergs pojklag födda 2010 i samarbete med LindeNytt, var en hyllning till pojkarnas vän och lagkamrat Benjamin, som gick bort i cancer för 4,5 år sedan. Över 7 000 kronor samlades in till Barncancerfonden Mellansverige, genom lotteri och frivilliga donationer. Som en extra bonus stod hemmalaget som slutsegrare efter dagen, och Benjamin hade en central plats i deras vilda firande.
Lindesbergs kommun har fortsatt svårt att lyfta när Svenskt Näringsliv genomför den årliga rankingen över landets kommuner och företagsklimatet i dessa. Lindesberg återfinns i år på plats 285 av landets 290 kommuner.
Med strålande sol, ett myller av besökare, samt ett hundratal utställare, blev Dragracingens dag inget annat än en dundersuccé.
– Det blev succé! Vi är oerhört glada, det visar verkligen hur stort motorintresset är, säger Peter Hayden från SHRA Lindesberg.