Samuel Karlsson, 60 år idag, är entreprenören som älskar sin hembygd och sitt arbete. Från att ha börjat med en Folkvagnsbubbla som såldes 1971 för 300 kronor har han idag 25 procent av nybilsmarknaden i Lindesberg. Därutöver äger Samuel Karlsson 75 fastigheter och är hyresvärd för 300 hyresgäster i kommunen. Och nu är det dags för nya utvecklingsplaner.- Så snart vi får bygglovsbesked stoppar vi spaden i marken och bygger ut bilhallen med 1000 kvm, säger Samuel Karlsson. Det blir mer plats för att ställa ut bilar men också bättre personalutrymmen.
Samuel Karlsson är en lågmäld person som inte vill synas i media i onödan. Istället är det framgångarna i hans ständigt växande företag som får ta plats i nyhetsarkiven. För efter 43 år har Samuel Karlssons Bil och Fastigheter blivit ett stort och uppskattat företag i Lindesberg som väldigt många lindebor har en relation till.
– Det roligaste med jobbet är alla kundkontakter, berättar Samuel Karlsson. Det har hänt mer än en gång att jag har följt flera generationer i en familj och sålt och servat deras bilar. Det känns bra.
Allt började 1971 då unge Samuel Karlsson, som vid denna tid arbetade på Meritor, köpte en Folkvagnsbubbla som han reparerade och fixade till. Den sålde han för 300 kronor och gjorde en liten vinst. Intresset för bilaffärer var då väckt och 1978 bildade Samuel Karlsson sitt bolag och började anställa folk. Idag står Samuel Karlsson Bil AB , som säljer KIA, för 25 procent av nybilsmarknaden i Linde. En siffra som ska bli högre.
– Jag förväntar mig att KIA kommer få en starkare position i framtiden, säger Samuel Karlsson. Vi kan erbjuda sju års nybilsgaranti och detta gör att marknadsandelen växer stadigt.
I början av 1980-talet började Samuel Karlsson intressera sig för hyresfastigheter vid sidan om bilaffärerna. Nu äger han 75 fastigheter och har 300 hyresgäster. Även här pågår utveckling då exempelvis tomma, outhyrda, butikslokaler i Lindesbergs byggs om till nya lägenheter. Inflyttningen har redan börjat.
– Vi har lång kö till våra lägenheter, förklarar Samuel Karlsson. Bostadsbristen gör att det lönar sig att transformera lokaler på detta vis. Men i förlängningen är jag lite bekymrad över att butikslokaler försvinner i Lindesberg. En utvecklad handel behövs hos oss.
– Lindesberg är min hembygd som jag älskar. Jag är glad över allt positivt som hänt de sista tio åren med bra vägar, Arenabygget och den fina anda som folk har här.
60-åriga Samuel Karlsson har aldrig lämnat det Lindesberg han föddes och växte upp i under enkla förhållanden. Han bor nu på landet tillsammans med sin sambo. På fritiden försöker han få tid till att jaga på sina egna marker. Fast det händer inte så ofta som han skulle önska.
– I över 40 år har jag arbetat sex dagar i veckan, säger Samuel Karlsson. Jobbet är en livsstil och jag har så väldigt roligt. Den dag jag slår i kull hoppas jag att arbetsinsatsen bidragit till Lindesberg till exempel genom bättre boendemiljö eller till gamla bilägare som minns bra affärer.
Samuel Karlsson Bil på nätet
Under tisdagen bjöd Lindesbergs kommun in till pressträff, för att presentera Vision 2040. En framtidsvision som ska guida kommunen i beslutsfattande kring viktiga frågor. Huvudbudskapet lyder: ”Med ett jäklar anamma skapar vi det storslagna i det lilla”.
– Det här är en stor dag för Lindesbergs kommun, när vi presenterar Vision 2040, säger Daniel Fagerlund, näringslivsutvecklare.
I 25 år har Svenskt Näringsliv tagit pulsen på företagsklimatet i Sveriges kommuner. Efter att 100 företagare i Lindesberg gett sin syn på läget står det nu klart att det sammanfattande omdömet för företagsklimatet i kommunen är det lägsta sedan 2002.
– Det ser inte bra ut när företagen, på en sexgradig skala, sätter 2,58 i betyg på vilket sammanfattande omdöme man vill ge företagsklimatet i kommunen, säger Karl Hulterström från Svenskt Näringsliv.
Det blev en riktig folkfest när Vårmönstringens sedvanliga cruising dundrade fram genom centrala Lindesberg. Under några timmar fylldes Kristinavägen med mullrande motorer, glada festprissar och en enorm publik längs trottoarerna. LindeNytt bjuder här på några ögonblick från lördagens folkfest.
Imorgon, lördag är det dags för den omåttligt populära Vårmönstringen, som varje år lockar tusentals bilentusiaster till Lindesberg. I år ser väderprognosen något osäker ut, men det är inget som oroar arrangörerna till Vårfesten, då man som bäst håller på att montera upp ett 300 kvadratmeter stort tält över festivalområdet.
– Det var ju tur att vi i höstas investerade i ett dubbelt så stort tält, så vi har faktiskt aldrig byggt det här innan. Det kommer vara uppvärmt, så det spelar ingen roll om det är regnigt och kyligt ute, här inne kommer det vara behagligt, förklarar Johan Eriksson på JME Music.
Tåg i Bergslagen meddelar att man ser en tydlig förbättring av trafiken jämfört mot i fjol, då inställda avgångar och minskad trafik påverkade resandet negativt. Under mars uppnådde man en avgångspunktlighet på 93,9 %, jämfört med 80,3 % i mars 2024.
– Trots att vi under februari och mars drabbades av flera utmaningar, som
exempelvis infrastrukturproblem, nedfallna träd och hårda vindar, ser vi en tydligt positiv trend. Utvecklingen över tid är glädjande, säger Yujin Zhang, trafikchef Tåg i Bergslagen i ett pressmeddelande.
I november 2024 beslutades det att Mia Konradsson, genom företaget Konradsson och Bäck Primärvård AB, skulle ta över driften av vårdcentralerna i Storå och Frövi. I slutet av januari i år invigdes även den efterlängtade Freya vårdcentral i Frövi. Nu meddelar Mia Konradsson att det också finns en preliminär tidsplan för när hon kommer att ta över rodret för Storå vårdcentral – datumet är satt till 1 oktober 2025.
– Det är väldigt roligt, man får verkligen en fantastisk position att påverka primärvården väldigt konkret, säger Mia Konradsson till LindeNytt.
Det lokala företaget Lindesbergs VVS/EL AB uppger att de återigen har blivit utsatta för bedragare som via telefon utger sig för att representera dem och erbjuda spolning av avloppssystem. Företaget vill nu varna allmänheten att vara på sin vakt om de blir uppringda av någon som erbjuder VVS-tjänster i deras namn.
– Det är jättetråkigt, vi vill verkligen inte att någon ska gå på det här, säger Lina Aronsson, butiksansvarig på Lindesbergs VVS/EL.
På torsdag klockan 10:00 slår Mejk upp portarna till sin helt nya livsmedelsavdelning. En yta om 1500 kvadratmeter som kommer rymma allt ifrån frukt och grönt, mejeri, djupfryst, bröd, till torrvaror med mera.
– Det känns väldigt roligt och spännande, säger vd Mikael Karlsson.