Samuel Karlsson, 60 år idag, är entreprenören som älskar sin hembygd och sitt arbete. Från att ha börjat med en Folkvagnsbubbla som såldes 1971 för 300 kronor har han idag 25 procent av nybilsmarknaden i Lindesberg. Därutöver äger Samuel Karlsson 75 fastigheter och är hyresvärd för 300 hyresgäster i kommunen. Och nu är det dags för nya utvecklingsplaner.- Så snart vi får bygglovsbesked stoppar vi spaden i marken och bygger ut bilhallen med 1000 kvm, säger Samuel Karlsson. Det blir mer plats för att ställa ut bilar men också bättre personalutrymmen.
Samuel Karlsson är en lågmäld person som inte vill synas i media i onödan. Istället är det framgångarna i hans ständigt växande företag som får ta plats i nyhetsarkiven. För efter 43 år har Samuel Karlssons Bil och Fastigheter blivit ett stort och uppskattat företag i Lindesberg som väldigt många lindebor har en relation till.
– Det roligaste med jobbet är alla kundkontakter, berättar Samuel Karlsson. Det har hänt mer än en gång att jag har följt flera generationer i en familj och sålt och servat deras bilar. Det känns bra.
Allt började 1971 då unge Samuel Karlsson, som vid denna tid arbetade på Meritor, köpte en Folkvagnsbubbla som han reparerade och fixade till. Den sålde han för 300 kronor och gjorde en liten vinst. Intresset för bilaffärer var då väckt och 1978 bildade Samuel Karlsson sitt bolag och började anställa folk. Idag står Samuel Karlsson Bil AB , som säljer KIA, för 25 procent av nybilsmarknaden i Linde. En siffra som ska bli högre.
– Jag förväntar mig att KIA kommer få en starkare position i framtiden, säger Samuel Karlsson. Vi kan erbjuda sju års nybilsgaranti och detta gör att marknadsandelen växer stadigt.
I början av 1980-talet började Samuel Karlsson intressera sig för hyresfastigheter vid sidan om bilaffärerna. Nu äger han 75 fastigheter och har 300 hyresgäster. Även här pågår utveckling då exempelvis tomma, outhyrda, butikslokaler i Lindesbergs byggs om till nya lägenheter. Inflyttningen har redan börjat.
– Vi har lång kö till våra lägenheter, förklarar Samuel Karlsson. Bostadsbristen gör att det lönar sig att transformera lokaler på detta vis. Men i förlängningen är jag lite bekymrad över att butikslokaler försvinner i Lindesberg. En utvecklad handel behövs hos oss.
– Lindesberg är min hembygd som jag älskar. Jag är glad över allt positivt som hänt de sista tio åren med bra vägar, Arenabygget och den fina anda som folk har här.
60-åriga Samuel Karlsson har aldrig lämnat det Lindesberg han föddes och växte upp i under enkla förhållanden. Han bor nu på landet tillsammans med sin sambo. På fritiden försöker han få tid till att jaga på sina egna marker. Fast det händer inte så ofta som han skulle önska.
– I över 40 år har jag arbetat sex dagar i veckan, säger Samuel Karlsson. Jobbet är en livsstil och jag har så väldigt roligt. Den dag jag slår i kull hoppas jag att arbetsinsatsen bidragit till Lindesberg till exempel genom bättre boendemiljö eller till gamla bilägare som minns bra affärer.
Samuel Karlsson Bil på nätet
Efter två succéår återvänder Vårmönstringens egen utomhusfestival för ett tredje år. Den här gången byter man dock plats till Brasserie All In, och gästas av kultbandet Drängarna.
– Just vårfesten blir ännu bättre belägen inne i stan, då den blir en del av själva cruisingen, säger Johan Eriksson på JME Music.
Under torsdagen bjöd Lindeskolan in till sin årliga gymnasiemässa, där högstadieelever från hela kommunen kom på besök för att bekanta sig med skolans olika program, och kanske få en klarare bild av vad de ska söka in till. För skolan var årets mässa kanske viktigare än någonsin, efter ett år med hot om nedläggningar och besparingar.
Om det var positiva tongångar på stormötet i Storå under onsdagen, var det desto dystrare i Vedevåg under torsdagskvällen, där man samlats för att diskutera skolans framtid. Det blev ett möte med mycket känslor, många frågor, men få svar från politikerna.
Efter onsdagens medborgardialog i Storå ser det hoppfullt ut för Storåskolans högstadium, åtminstone om man får tro politikerna som närvarade. Merparten var rörande överens om att utredningen av flytten har gått alldeles för fort, och att skolan är viktig att bevara i sin nuvarande form.
Det har gått 10 år sedan Wajih Daoud öppnade sin Salong Dièm i Lindesberg. För att fira det slår han till med ett stort kalas som äger rum på lördag, där både fika och rabatterade priser erbjuds.
– Jag tackar alla som har stöttat mig under min fantastiska resa i Lindesbergs kommun och framför allt FALAB/LIBO och LindeNytt, säger Wajih.
Den 13 oktober har det gått ett år sedan Stures Restaurang slog upp portarna på Stafettgatan i Lindesberg. Nu planerar man en jubileumshelg för att fira ett fint första år.
– Vi är alltid jätteglada när kunderna är nöjda och går härifrån med ett leende på läpparna, säger Sarbaz Qader.
Lindemarken är tillbaka i centrum igen, något som har varit mycket efterlängtat bland både knallar och besökare. Dessvärre ställde vädrets makter till det för årets upplaga, som blev en mycket blöt och blåsig tillställning. Trots detta sökte sig många marknadsbesökare ut i vimlet, och knallarna gjorde sitt bästa för att hålla stämningen på topp. LindeNytt gjorde ett besök vid lunchtid för att ta pulsen på årets Lindemarken och bjuder här på några ögonblicksbilder.
Tidigt på fredagsmorgonen anlände de första betongbilarna till Charlottenlunds Handelsområde i Lindesberg. Totalt 300 kubikmeter betong kommer att utgöra bottenplattan till det nya Rustavaruhuset som beräknas öppna under hösten 2025.