Idag arrangeras Skoljoggen för 33:e gången, och förra året deltog över 2000 skolor vilket i sin tur omfattar nästintill en halv miljon barn och ungdomar. Även i Lindesbergs kommun ger sig eleverna ut för att efter egen bästa förmåga gå, rusa, springa, jogga till förmån för SOS-barnbyar.
– Jag har tänkt springa i alla fall fem, sex varv, berättar Selma Nelsén som står redo att göra sin insats i Skoljoggen.
Från de minsta barnen i förskoleklassen och upp till sistaårseleverna på gymnasiet finns möjligheten att vara med och delta i Skoljoggen. I över 30 år har den här motionsfesten arrangerats av Svenska Skolidrottsförbundet, och varje år deltar barn och ungdomar över hela landet, så även i Lindesbergs kommun, och här hittar vi bland andra Ekbackens skola i Fellingsbro, Fröviskolan och Björkhagaskolan i Lindesberg. Susanne Angergård är lärare vid Björkhaga, och stod såväl för uppvärmningen när det under förmiddagen blev dags för skolans årskurs 4-6 att ge sig ut i regnet.
– Syftet är att man tillsammans ska jogga för att hjälpa andra. Skolorna väljer själva om de vill vara med, men här anordnar vi i alla fall Skoljoggen. Man samlar in en frivillig springpeng, en tia eller så, och det går till SOS-barnbyar, så vi sätter in allt där när det är klart, berättar Susanne.
Att himlen har öppnat sig är ingenting som bekommer ungdomarna. Till hög musik som dånar över skolgården gör man olika övningar för att mjuka upp sig och få upp värmen i kroppen. Strax efter tio ska startsignalen ljuda och därefter är det fritt fram för barnen, ledd av lärare, att ta sig runt så många varv som man önskar och orkar. För varje kilometersvarv man tar sig, joggandes eller lunkandes, får man en lapp som man sedan måste spara. Den klass som samlar ihop flest lappar väntar nämligen ett specialdiplom, vilket är en extra morot för många att tillsammans samarbeta och kanske ta sig runt ytterligare ett varv.
– Nu är det fyran till sexan som ska värma upp och sedan springa, förskoleklass till trean har redan haft sin uppvärmning och joggat klart. Man springer så långt som möjligt under de här 40 minuterna, och sedan kommer vi räkna ihop hur långt varje klass har sprungit för att se hur långt i världen vi tar oss på det, säger Susanne.
Skoljoggen bidrar inte bara till ett världsvitt engagemang med fokus på utsatta, föräldralösa barn, utan stärker också barnens kamratskap på plats. Susanne fortsätter:
– Det här är också för Vi-känslan på skolan! Det är dessutom jättemånga involverade, vaktmästaren kommer till exempel där och ska vara med.
Både lärare och barn står redo att ge järnet, det märks tydligt att viljan att delta är stark.
– Jag har tänkt springa i alla fall fem, sex varv, berättar Selma Nelsén bestämt.
– Det här är jättekul!, tillägger Cajsa Marklund.
De är ett helt gäng med tjejer som lovar varandra att hålla ihop under Skoljoggen, och tillsammans stretchar de ut kroppens alla muskler.
– Jag brukar inte springa, men jag ska göra det idag, säger Elsa-Stina Engman.