Uppvärmning inför Skoljoggen på Björkhagaskolan. Foto: Ida Lindkvist
Skoljoggen trotsade regn och rusk
Idag arrangeras Skoljoggen för 33:e gången, och förra året deltog över 2000 skolor vilket i sin tur omfattar nästintill en halv miljon barn och ungdomar. Även i Lindesbergs kommun ger sig eleverna ut för att efter egen bästa förmåga gå, rusa, springa, jogga till förmån för SOS-barnbyar.
– Jag har tänkt springa i alla fall fem, sex varv, berättar Selma Nelsén som står redo att göra sin insats i Skoljoggen.
Från de minsta barnen i förskoleklassen och upp till sistaårseleverna på gymnasiet finns möjligheten att vara med och delta i Skoljoggen. I över 30 år har den här motionsfesten arrangerats av Svenska Skolidrottsförbundet, och varje år deltar barn och ungdomar över hela landet, så även i Lindesbergs kommun, och här hittar vi bland andra Ekbackens skola i Fellingsbro, Fröviskolan och Björkhagaskolan i Lindesberg. Susanne Angergård är lärare vid Björkhaga, och stod såväl för uppvärmningen när det under förmiddagen blev dags för skolans årskurs 4-6 att ge sig ut i regnet.
– Syftet är att man tillsammans ska jogga för att hjälpa andra. Skolorna väljer själva om de vill vara med, men här anordnar vi i alla fall Skoljoggen. Man samlar in en frivillig springpeng, en tia eller så, och det går till SOS-barnbyar, så vi sätter in allt där när det är klart, berättar Susanne.
Foto: Ida Lindkvist
Att himlen har öppnat sig är ingenting som bekommer ungdomarna. Till hög musik som dånar över skolgården gör man olika övningar för att mjuka upp sig och få upp värmen i kroppen. Strax efter tio ska startsignalen ljuda och därefter är det fritt fram för barnen, ledd av lärare, att ta sig runt så många varv som man önskar och orkar. För varje kilometersvarv man tar sig, joggandes eller lunkandes, får man en lapp som man sedan måste spara. Den klass som samlar ihop flest lappar väntar nämligen ett specialdiplom, vilket är en extra morot för många att tillsammans samarbeta och kanske ta sig runt ytterligare ett varv.
– Nu är det fyran till sexan som ska värma upp och sedan springa, förskoleklass till trean har redan haft sin uppvärmning och joggat klart. Man springer så långt som möjligt under de här 40 minuterna, och sedan kommer vi räkna ihop hur långt varje klass har sprungit för att se hur långt i världen vi tar oss på det, säger Susanne.
Skoljoggen bidrar inte bara till ett världsvitt engagemang med fokus på utsatta, föräldralösa barn, utan stärker också barnens kamratskap på plats. Susanne fortsätter:
– Det här är också för Vi-känslan på skolan! Det är dessutom jättemånga involverade, vaktmästaren kommer till exempel där och ska vara med.
Tjejerna visar hur uppvärmningen ska göras. Foto: Ida Lindkvist
Både lärare och barn står redo att ge järnet, det märks tydligt att viljan att delta är stark.
– Jag har tänkt springa i alla fall fem, sex varv, berättar Selma Nelsén bestämt.
– Det här är jättekul!, tillägger Cajsa Marklund.
De är ett helt gäng med tjejer som lovar varandra att hålla ihop under Skoljoggen, och tillsammans stretchar de ut kroppens alla muskler.
– Jag brukar inte springa, men jag ska göra det idag, säger Elsa-Stina Engman.
Tack för ert stöd!
LindeNytt vill passa på och tacka alla er som genom swishgåvor har stöttat och hjälpt oss att bedriva vår verksamhet.
Era gåvor gör skillnad. Vill du också stötta LindeNytt?
Swishnr: 123-053 19 05
KommentarerKommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.
Polisen har inlett en förundersökning gällande grovt bedrägeri där målsäganden, en äldre kvinna, ska ha blivit övertalad att överföra en större summa pengar till bedragaren.
– I nuläget kan vi inte kommentera ärendet i detalj, säger Anders Dahlman som är presstalesperson vid polisen i region Bergslagen. Dahlman bekräftar dock att det skall röra sig om en större summa pengar.
Med plockare och hink i högsta hugg arrangeras, på privat initiativ, promenader för att plocka skräp i parker och naturområden. På tisdagseftermiddagen genomfördes den senaste promenaden, en insats för en renare miljö i Lindesberg. Under drygt en timme promenerade de från Flugparken, över till Kyrkberget och avslutade vid Fingerboäng. Den här gången fylldes sex soppåsar med allehanda skräp – samtidigt som deltagarna njöt av solsken och gott sällskap.
– Det var riktigt lyckat! Det var dubbelt så många som första gången, både nya och gamla deltagare, säger initiativtagaren Oscar Karlsson om dagens Skräpplockarpromenad.
Två enheter från Nerikes Brandkår har larmats ut till en adress i Frövi där en mindre gräsbrand uppstått på lördagseftermiddagen.
– Det rör sig om en gräsbrand som mäter cirka 5X15 meter, uppger larmoperatör vid SOS Alarm som svarar för räddningsregion Bergslagen.
Under fredagen har räddningstjänsten bekämpat ännu en skogsbrand i östra kommundelen, nära länsgränsen, vars omfattning uppges vara flera hektar. Detta enligt uppgift från SOS Alarm, som svarar för räddningsregion Bergslagen. Bland annat har släckningsarbetet skett med hjälp av helikopter.
FotoFredag: Det rör på sig…
I denna veckas fotokrönika tänkte jag visa en blandning bilder som jag fotograferat under den gångna veckan. Det börjar röra på sig ute i ...
Tåg i Bergslagen meddelar att man ser en tydlig förbättring av trafiken jämfört mot i fjol, då inställda avgångar och minskad trafik påverkade resandet negativt. Under mars uppnådde man en avgångspunktlighet på 93,9 %, jämfört med 80,3 % i mars 2024.
– Trots att vi under februari och mars drabbades av flera utmaningar, som
exempelvis infrastrukturproblem, nedfallna träd och hårda vindar, ser vi en tydligt positiv trend. Utvecklingen över tid är glädjande, säger Yujin Zhang, trafikchef Tåg i Bergslagen i ett pressmeddelande.
Vid 17-tiden på onsdagen larmades räddningstjänsten ut för att släcka en mindre gräsbrand i östra kommundelen, nära länsgränsen. På grund av friska vindbyar fick branden dock snabb spridning och den senaste uppgiften gör gällande att det är en yta på cirka 300X150 meter som nu är brandhärjad.
– Det är totalt 12 enheter skickade till platsen och samtliga är fortfarande kvar och försöker få kontroll på branden, uppgav larmoperatör vid SOS Alarm vid 21-tiden.
INSÄNDARE/DEBATT: På BUN:s senaste möte var det åter dags att diskutera Vedevågsskolans framtid. På sittande möte så fick vi ledamöter återigen information som inte var med i underlagen. Istället för att fatta beslut i frågan om att flytta 4–5:an samt gå ur Bergknallen så kom det ett ändringsyrkande från Moderaterna, på sittande möte, om att starta en utredning gällande en total nedläggning.
Den 17 april 2019 blev Industritekniska programmet på Lindeskolan certifierat som ett Teknikcollege, och framtiden såg ljus ut för utbildningen som efter fem års dvala kunde startas upp igen, tack vare ett samarbete mellan Lindeskolan, kommunledningen och industriföretagen i Lindesberg. Men redan två år senare lades programmet ner på nytt. Nu ser det dock ut som att det blåser positiva vindar för ytterligare en nystart – redan hösten 2026.
– Att behovet av utbildningen finns och att alla är positiva till den råder det inga tvivel om. Det känns hoppfullt, säger rektor Andreas Blom.