En solelsanläggning på taket till Lindeskolan kan bli verklighet under nästa år. Ett trettiotal entusiaster har tillsammans bildat en ekonomisk förening som blir huvudman för solelsanläggningen. Meningen är att vem som helst ska kunna gå med i föreningen genom att köpa in sig med andelar om 5 000 kronor.- Vi har mött ett jättestort intresse från både privatpersoner och företag, säger föreningens ordförande Per Zetterlund.
I kväll har styrelsen i den nybildade ekonomiska föreningen sitt första möte där diskussionerna i första hand kommer handla om hur man går vidare från tanke till handling i ambitionerna att under nästa år ha en solelsanläggning i drift.
Linde Energi och Libo, i det här sammanhanget två viktiga aktörer, har ställt sig väldigt positiva till projektet och kommer på olika sätt att bidra med stöd och hjälp. Libo kommer i ett första skede att upplåta taket till Lindeskolan för den första anläggningen. Blir det frågan om flera anläggningar i framtiden ställer sig Libo i dagsläget positiva till att även då ställa upp med platser som lämpar sig för en solelsanläggning. Också Linde Energi är positiva till initiativet och ställer upp med kompetens och lokaler för möten. Men föreningen hoppas också att Linde energi blir en framtida affärspartner.
– Vi hoppas komma överens med Linde Energi om ett avtal och ett bra pris på den el anläggningen producerar, säger Per Zetterlund.
Initiativtagarna har sneglat mycket på den ekonomiska förening som idag finns i Sala och Heby som sedan 2009 har byggt solelsanläggningar runt om i kommunen. Idag driver föreningen i Sala/Heby fem anläggningar som tillsammans producera cirka 600 000 kWh el per år.
I Lindesberg planerar föreningen för en anläggning med solpaneler på cirka 300 kvadratmeter. En sådan anläggning skulle kunna producera ungefär 40 000 kWh per år till en investeringskostnad på cirka 300 000 kronor. Enligt tillgänglig expertis på området når en anläggning av den här typen break-even efter fem år. Därefter lever anläggningen kvar i ungefär tjugofem år, med en verkningsgrad på runt nittio procent.
I början av våren kommer föreningen bjuda in allmänheten till ett informationsmöte där man hoppas kunna presentera ett konkret affärsförslag, att ta ställning till för den som är intresserad. Enligt de tankar föreningen har idag kommer man erbjuda andelar om 5 000 kronor, som innebär ett medlemskap i föreningen men också att man blir delägare i anläggningen. Antalet investerare avgör sedan hur stor anläggning blir i ett första skede, men föreningen hoppas om kunna starta en byggnation med omkring sextio andelar sålda.
Ordförande Per Zetterlund har starka förhoppningar att det inte ska bli några problem.
– Vi har mött ett jättestort intresse från både privatpersoner och företag. Också Linde Energi och Libo har antytt att de är intresserade av att köpa minst en andel var, säger han.
I samband med Vårmönstringen den 10 maj, arrangeras utomhusfestivalen Vårfesten, som i år huserar på Brasserie All In och gästas av kultbandet Drängarna. Nu har två av LindeNytts läsare chansen att vinna varsin biljett till eventet, genom att svara rätt på tävlingsfrågan.
Tåg i Bergslagen meddelar att man ser en tydlig förbättring av trafiken jämfört mot i fjol, då inställda avgångar och minskad trafik påverkade resandet negativt. Under mars uppnådde man en avgångspunktlighet på 93,9 %, jämfört med 80,3 % i mars 2024.
– Trots att vi under februari och mars drabbades av flera utmaningar, som
exempelvis infrastrukturproblem, nedfallna träd och hårda vindar, ser vi en tydligt positiv trend. Utvecklingen över tid är glädjande, säger Yujin Zhang, trafikchef Tåg i Bergslagen i ett pressmeddelande.
På fredagseftermiddagen stod det klart att det lokala glassföretaget ”En får tacka” i Danshyttan, Storå, återigen tilldelats en ädel valör i Glass-SM, som gick av stapel vid Stockholmsmässan under dagen. Med sin unika fårglass kammade man hem ett brons i kategorin ”Pistage”.
– Det känns väldigt roligt, det är en ny smak som jag inte har gjort förut, men den gick hem, säger Björn Johansson till LindeNytt.
Det lokala företaget Lindesbergs VVS/EL AB uppger att de återigen har blivit utsatta för bedragare som via telefon utger sig för att representera dem och erbjuda spolning av avloppssystem. Företaget vill nu varna allmänheten att vara på sin vakt om de blir uppringda av någon som erbjuder VVS-tjänster i deras namn.
– Det är jättetråkigt, vi vill verkligen inte att någon ska gå på det här, säger Lina Aronsson, butiksansvarig på Lindesbergs VVS/EL.
Etableringarna kring Charlottenlunds Handelsområde duggar tätt – nu ansluter även ELON i Lindesberg med sin butik. Samtidigt gör man en storsatsning och utökar både butiksytan och personalstyrkan.
– Vi vill kunna ge kunderna ännu bättre service och ett ännu större sortiment, säger Daniel Larsson, som driver ELON i Lindesberg och Arboga tillsammans med sin fru Carina Larsson.
De senaste årens hårda besparingskrav på Lindeskolan har slagit hårt mot flera av skolans program. Med en i princip obefintlig investeringsbudget får program som Fordon och Transport svårt att möta de allt högre kraven från branschen. Men i tuffa tider kliver vardagshjältar fram, så när Jardlers Åkeri erbjöd en hjälpande hand möttes de av en enorm tacksamhet.
– Vi vill tacka branschen för att de ställer upp för vår skull och har förstått behovet av Lindeskolan, säger läraren Kent Svensson.
Efter 15 år med ledande befattningar inom ett brett spektrum av branscher, kliver Lindesbergaren Anna-Lena Rydelius in som ny marknadschef för det kommunala energibolaget Linde energi. Detta meddelar man på torsdagen via ett pressmeddelande.
I den vita lilla stugan på gården i Torphyttan frodas kreativiteten hos makarna Anna och Johan Falkensjö, där de i slutet av förra året öppnade sin egen inredningsbutik. En dröm de gjorde verklighet av efter att Johan drabbats av cancer, genomgått tuffa behandlingar och kommit ut frisk på andra sidan.
– Vi ville inte vänta med drömmen tills vi blir pensionärer, så då bestämde vi oss för att göra slag i saken, säger Anna.