En solelsanläggning på taket till Lindeskolan kan bli verklighet under nästa år. Ett trettiotal entusiaster har tillsammans bildat en ekonomisk förening som blir huvudman för solelsanläggningen. Meningen är att vem som helst ska kunna gå med i föreningen genom att köpa in sig med andelar om 5 000 kronor.- Vi har mött ett jättestort intresse från både privatpersoner och företag, säger föreningens ordförande Per Zetterlund.
I kväll har styrelsen i den nybildade ekonomiska föreningen sitt första möte där diskussionerna i första hand kommer handla om hur man går vidare från tanke till handling i ambitionerna att under nästa år ha en solelsanläggning i drift.
Linde Energi och Libo, i det här sammanhanget två viktiga aktörer, har ställt sig väldigt positiva till projektet och kommer på olika sätt att bidra med stöd och hjälp. Libo kommer i ett första skede att upplåta taket till Lindeskolan för den första anläggningen. Blir det frågan om flera anläggningar i framtiden ställer sig Libo i dagsläget positiva till att även då ställa upp med platser som lämpar sig för en solelsanläggning. Också Linde Energi är positiva till initiativet och ställer upp med kompetens och lokaler för möten. Men föreningen hoppas också att Linde energi blir en framtida affärspartner.
– Vi hoppas komma överens med Linde Energi om ett avtal och ett bra pris på den el anläggningen producerar, säger Per Zetterlund.
Initiativtagarna har sneglat mycket på den ekonomiska förening som idag finns i Sala och Heby som sedan 2009 har byggt solelsanläggningar runt om i kommunen. Idag driver föreningen i Sala/Heby fem anläggningar som tillsammans producera cirka 600 000 kWh el per år.
I Lindesberg planerar föreningen för en anläggning med solpaneler på cirka 300 kvadratmeter. En sådan anläggning skulle kunna producera ungefär 40 000 kWh per år till en investeringskostnad på cirka 300 000 kronor. Enligt tillgänglig expertis på området når en anläggning av den här typen break-even efter fem år. Därefter lever anläggningen kvar i ungefär tjugofem år, med en verkningsgrad på runt nittio procent.
I början av våren kommer föreningen bjuda in allmänheten till ett informationsmöte där man hoppas kunna presentera ett konkret affärsförslag, att ta ställning till för den som är intresserad. Enligt de tankar föreningen har idag kommer man erbjuda andelar om 5 000 kronor, som innebär ett medlemskap i föreningen men också att man blir delägare i anläggningen. Antalet investerare avgör sedan hur stor anläggning blir i ett första skede, men föreningen hoppas om kunna starta en byggnation med omkring sextio andelar sålda.
Ordförande Per Zetterlund har starka förhoppningar att det inte ska bli några problem.
– Vi har mött ett jättestort intresse från både privatpersoner och företag. Också Linde Energi och Libo har antytt att de är intresserade av att köpa minst en andel var, säger han.