Kvällen bjöd på njutbar musik till gästernas förtjusning. Foto: Hans Andersson
Skönsjungande elever och rektor i judodräkt
En rektor i judodräkt, skönsjungande f d sångelever, de sista studenterna i vita mössor och en vasst träffsäker satiriker. Där har ni några ingredienser för Lindeskolans utvidgade firmafest.
Som det ska vara på en sådan här fest – när arbetskompisar träffas – så ska det vara självironi, litet lagom vågad kritik med lätta sparkar uppåt – och spex. Kvällens konferencierer Ingeborg Hjelmberg och Per Sundelius hade det mesta av det.
– När man tänkte efter vilken tid det skulle ta om Per skulle hinna byta om till hockeykläder, ja det skulle ju inte gå, sade läraren på Garnalia, Ingeborg Hjelmberg om rektor Per Sundelius (med ansvar för idrottseleverna) och han avslöjade att den judoklädsel han hade, vågade han använda eftersom judolärarna inte var med under kväll – bandet runt midjan var rosarödaktigt (sic).
Att han också skulle ingå en lokal variant av ”De Tre Tenorerna” tillsammans med gymnasiecheferna Leif Lindström och Staffan Hörnberg avstyrdes. Men fantastisk skönsång stod Lena Ehnvik, Anna-Karin Gillberg Ericsson och Rebecka Sternberg för. Alla tidigare elever på Lindeskolan – nu ackompanjerade av Arpad Bikfalvy.
”Nu är det slut på gamla tider, nu är det färdigt inom kort” skaldade Olle Adolphsson och till melodin 34:an sjöng arbetsgivarna – kommunstyrelsen en egen text i många tonarter. Men ”hela rasket” Lindeskolan ska inte rivas, utan aulan byggs om och i tal under kvällen påmindes om vad som sades under invigningen för 50 år sedan – att ”må Lindeskolan aldrig bli färdig”.
De mesta applåderna fick nog Stefan Jansson (med Ola Jansson vid klaviaturet) som levererade en kuplett med texter om läckande skoltak, urgamla tjänstetelefoner och repliken ”ja, ja, jag är ju inte bjuden”.
– Ta stora portioner, man vet aldrig när det blir nästa fest, ni ska ju spara miljoner, uppmanade Stefan Jansson gästerna.
Läraren på Garnalia, Staffan Blixt funderade i sitt jubileumstal över ” vad var det egentligen som hände? – och trodde han nyss börjat jobbat på skolan, men upptäckte att 17 år hade gått – ”en tredjedel av skolans livstid” och han talade om alla elever som gått på skolan – om alla tankar som tänkts, drömmar som blivit verkliga. Till de församlade lärarna sade han:
– Det var här det hände. Res på er! Sträck på er, alla ni som sått ett frö.
”Världsklass” viskade en rektor om dessa båda framträdanden. Här syntes elever. Det var studerande på Restaurang- och livsmedelsprogrammet som stod för arbetet under kvällen – långa sträckor från Arenakrogens kök till alla långbord. Dagens elever hade firat med en lektionsfri fredag och knytis-fika i klassrummen. I arenan hade de också bjudits på en halvtimmes konsert på eftermiddagen.
Här fanns också en hel del tidigare elever. Per-Erik Gustafsson hade samlat ett gäng med gamla skolkompisar. De var de sista riktiga studenterna som gick ut i maj 1968. Han hade börjat redan våren 1965 på Lindeskolan – då som realskole-elev. Skolan invigdes officiellt exakt på dagen 50 år innan fredagskvällens fest.
Så kan Du stötta LindeNytt
LindeNytt har finansierats genom reklamintäkter sedan år 2000. I takt med att antalet butiker har minskat kraftigt under åren, har även våra reklamintäkter följt samma spår.
Att övergå till påtvingad prenumeration är inget alternativ för oss – därför vänder vi oss istället direkt till våra tusentals läsare med hopp om stöd att fortsätta bedriva verksamheten i den anda vi gjort sedan starten 1999.
Vill just Du stötta oss i vårt arbete?
Då tackar vi dig ödmjukast oavsett om din Swishgåva är 10, 100 eller 1000 kronor. Ett stort tack för ditt stöd!
Swishnr: 123-053 19 05
KommentarerKommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.
Årets gymnasiemässa blev välbesökt. Foto: Camilla Lagerman
Under torsdagen bjöd Lindeskolan in till sin årliga gymnasiemässa, där högstadieelever från hela kommunen kom på besök för att bekanta sig med skolans olika program, och kanske få en klarare bild av vad de ska söka in till. För skolan var årets mässa kanske viktigare än någonsin, efter ett år med hot om nedläggningar och besparingar.
I helgen går startskottet för årets julmarknader, när Frövifors pappersbruksmuseum bjuder in till en av de största sådana i regionen. I år har man ett 80-tal försäljare på plats, med ett stort och varierat utbud. Dessutom kommer självaste tomten på besök.
– Vi försöker få en bra variation på utbudet, både hantverk, mat och roliga julklappar som hör julen till, berättar museichef Mikael Tiderman.
INSÄNDARE/DEBATT: Lindesbergs kommun tillhör finskt förvaltningsområde sedan 2012. Detta innebär bland annat att man helt eller till väsentlig del ska bedriva äldreomsorg på finska. De merkostnader som detta kan innebär får Lindesbergs kommun extra statsbidrag för. Tyvärr så bedrivs inget systematiskt arbete för att möta de äldre av finskspråkig personal. På kommunens hemsida (Den finskspråkiga) har man ”städat” bort informationen om rätten till finskspråkig personal.
19 november 2024 klockan 10:41 av
LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln
I slutet av förra veckan träffades representanter från fyra kommuner, Region Örebro län, två lokalpolisområden samt polisens nationella operativa avdelning för att underteckna en samverkansöverenskommelse, som ska leda parterna i rätt riktning när det handlar om att säkerställa varje barns rätt till bästa möjliga start i livet. Därmed blev även lokalpolisområde Lindesberg det första i Sverige, där samtliga samarbetskommuner är med från början i ”Backa barnet”.
Det börjar bli kallare ute. Under den senaste tiden har det varit en hel del dimma också. Jag brukar ofta söka mig ut i naturen under sådana väderförhållanden – och den senaste tiden är absolut inget undantag.
15 november 2024 klockan 12:24 av
LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln
Efter LindeNytts publicering under torsdagen, där två före detta elever från Lindbackaskolan uttalade sig kritiskt, gavs skolledningen möjligheten att bemöta kritiken.
– Som verksamhetschef i grundskolan blir jag jätteglad att det går bra för Luna och Zacharias i Storåskolan, säger Åsa Jönsson.
INSÄNDARE/DEBATT: För många år sedan startade landstinget aktiviteter med vilka man inhämtade patienternas tankar om hur de uppfattat de kontakter de haft med sjukvården. Svaren gav möjlighet att inom landet jämföra omhändertagandet vid såväl enskilda kliniker som sjukhus. År 2018 fick Lasarettet i Lindesberg högsta betyg i landet. Sjukhuset har fortsatt att prestera vård med samma kvalitet. I år placerades Lindesbergs lasarett som en av de fyra i landet som hade den bästa strokevården. 2018 hamnade Lindesberg på sjätte plats i Sverige när AT-läkarna fick säga vad de tyckte om den utbildning de hade fått under sin tjänstgöring. Lindesberg har sedan dess fortsatt att inom regionen få bäst betyg i det avseendet.
14 november 2024 klockan 10:08 av
LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln
Singles Day den 11 november och Black Friday den 29 november markerar starten på julhandelns stora e-handelsfest. Men med ökade onlinebeställningar följer även en ökad risk för bedrägeriförsök. PostNord uppmanar därför alla e-handlande svenskar att vara extra vaksamma och tänka efter innan de klickar på länkar eller delar personlig information.
Guldsmedshytte SK vände till tredje raka
Efter en rejäl bortaförlust med 6-1 mot Hallstahammar i slutet av oktober, så har Guldsmedshytte SK gått framåt. Två mycket klara segrar mot ...