Inför punkten allmänhetens frågestund under måndagens kommunfullmäktige hade läraren Per-Anton Olsson aviserat att han ville läsa ett stycke ur en skrivelse från branschorganisationen Maskinleverantörerna, med anledning av nedläggningshotet på tunga fordon. Detta medgav dock inte ordförande Arnold Bengtsson (S), då det endast är frågor som ska ställas. LindeNytt kan dock publicera skrivelsen i sin helhet.
Angående maskinmekanikerutbildningen på Lindeskolan
Jag skriver till er med stor oro och bekymmer angående det eventuella beslutet att lägga ner maskin- och lastbilsmekanikerinriktningen inom fordons- och transportprogrammet på Lindeskolan. Det vore högst olyckligt om detta skulle inträffa, då denna utbildning är en av få i regionen.
Maskinbranschen lider av ett väldigt stort underskott av mekaniker på arbetsmarknaden. Det är av yttersta vikt att antalet utbildade och kvalificerade mekaniker ökar för att möta efterfrågan och hålla branschen i gång. Genom att tillhandahålla mekanikerutbildning på Lindeskolan kan vi bidra till att vi möter behovet av duktiga mekaniker i regionen och på så sätt även bidra till en stabil och sund arbetsmarknad.
Vad som gör Lindeskolan ännu mer betydelsefull är dess status av att vara en av de 13 utvalda gymnasieskolorna i landet som får särskilt stöd från MaskinLeverantörerna och branschen. Denna utmärkelse bekräftar skolans höga kvalitet och dess betydelse för branschutvecklingen. Vi stöttar Lindeskolan bland annat genom att tillhandahålla moderna maskiner och teknologi för att hålla nere kostnaderna för utbildningen och säkerställa att eleverna får den bästa och mest aktuella utbildningen. Genom detta samarbete förser branschföretagen Wirtgen och Komatsu Forest inriktningen maskinmekaniker med bl.a. moderna maskiner och tar emot eleverna på APL platser under utbildningen. Sverigecheferna, Mattias Johansson på Wirtgen och Ulf Nordström på Komatsu Forest, har båda läst denna skrivelse och står bakom den.
Om maskinmekanikerutbildningen läggs ned skulle det innebära ett stort bakslag inte bara för eleverna och deras möjligheter att utbilda sig i denna viktiga bransch, utan också för regionens ekonomi och arbetsmarknad. Det skulle vara både ofördelaktigt och kontraproduktivt att minska tillgången av högkvalificerade mekaniker när branschen desperat behöver fler.
Jag vädjar till er att noga överväga konsekvenserna av att lägga ner denna inriktning och tänka på de möjligheter och framtida sysselsättningsalternativ som det erbjuder eleverna. Vi ber er att omvärdera detta beslut och se till att maskinmekanikerinriktningen vid Lindeskolan får fortsätta sin viktiga verksamhet för att säkerställa framgångsrika karriärer för våra elever och tillgodose branschens behov.
Lina Hallman
Vd, MaskinLeverantörerna
På fredagseftermiddagen stod det klart att det lokala glassföretaget ”En får tacka” i Danshyttan, Storå, återigen tilldelats en ädel valör i Glass-SM, som gick av stapel vid Stockholmsmässan under dagen. Med sin unika fårglass kammade man hem ett brons i kategorin ”Pistage”.
– Det känns väldigt roligt, det är en ny smak som jag inte har gjort förut, men den gick hem, säger Björn Johansson till LindeNytt.
Det lokala företaget Lindesbergs VVS/EL AB uppger att de återigen har blivit utsatta för bedragare som via telefon utger sig för att representera dem och erbjuda spolning av avloppssystem. Företaget vill nu varna allmänheten att vara på sin vakt om de blir uppringda av någon som erbjuder VVS-tjänster i deras namn.
– Det är jättetråkigt, vi vill verkligen inte att någon ska gå på det här, säger Lina Aronsson, butiksansvarig på Lindesbergs VVS/EL.
Etableringarna kring Charlottenlunds Handelsområde duggar tätt – nu ansluter även ELON i Lindesberg med sin butik. Samtidigt gör man en storsatsning och utökar både butiksytan och personalstyrkan.
– Vi vill kunna ge kunderna ännu bättre service och ett ännu större sortiment, säger Daniel Larsson, som driver ELON i Lindesberg och Arboga tillsammans med sin fru Carina Larsson.
De senaste årens hårda besparingskrav på Lindeskolan har slagit hårt mot flera av skolans program. Med en i princip obefintlig investeringsbudget får program som Fordon och Transport svårt att möta de allt högre kraven från branschen. Men i tuffa tider kliver vardagshjältar fram, så när Jardlers Åkeri erbjöd en hjälpande hand möttes de av en enorm tacksamhet.
– Vi vill tacka branschen för att de ställer upp för vår skull och har förstått behovet av Lindeskolan, säger läraren Kent Svensson.
Efter 15 år med ledande befattningar inom ett brett spektrum av branscher, kliver Lindesbergaren Anna-Lena Rydelius in som ny marknadschef för det kommunala energibolaget Linde energi. Detta meddelar man på torsdagen via ett pressmeddelande.
Årets bokrea är i full gång, och redan en halvtimme innan Blombergska Bokhandeln i Lindesberg öppnade dörrarna ringlade sig kön lång längs trottoaren.
– Det var en tapper skara som stod och väntade när vi öppnade klockan 07.00, berättar Ann Björklund.
Två stycken fyravåningshus med sammanlagt 69 lägenheter. Med start i maj månad skall detta bostadsprojekt gå från plan till handling. Detta meddelar Lindesbergsbostäder på fredagen i ett pressmeddelande.
Lördagen den 25 januari arrangeras Hälsomässan för tredje året i ordningen, även denna gång på Lindesbergs Stadshotell. Med ett 20-tal utställare från stora delar av Mellansverige blir årets upplaga både större och bredare än tidigare.
– Man kan ju vara här en hel dag om man vill, det finns så mycket att upptäcka, det kommer bli jättemysigt, säger Rosa Åkerman.