Inför punkten allmänhetens frågestund under måndagens kommunfullmäktige hade läraren Per-Anton Olsson aviserat att han ville läsa ett stycke ur en skrivelse från branschorganisationen Maskinleverantörerna, med anledning av nedläggningshotet på tunga fordon. Detta medgav dock inte ordförande Arnold Bengtsson (S), då det endast är frågor som ska ställas. LindeNytt kan dock publicera skrivelsen i sin helhet.
Angående maskinmekanikerutbildningen på Lindeskolan
Jag skriver till er med stor oro och bekymmer angående det eventuella beslutet att lägga ner maskin- och lastbilsmekanikerinriktningen inom fordons- och transportprogrammet på Lindeskolan. Det vore högst olyckligt om detta skulle inträffa, då denna utbildning är en av få i regionen.
Maskinbranschen lider av ett väldigt stort underskott av mekaniker på arbetsmarknaden. Det är av yttersta vikt att antalet utbildade och kvalificerade mekaniker ökar för att möta efterfrågan och hålla branschen i gång. Genom att tillhandahålla mekanikerutbildning på Lindeskolan kan vi bidra till att vi möter behovet av duktiga mekaniker i regionen och på så sätt även bidra till en stabil och sund arbetsmarknad.
Vad som gör Lindeskolan ännu mer betydelsefull är dess status av att vara en av de 13 utvalda gymnasieskolorna i landet som får särskilt stöd från MaskinLeverantörerna och branschen. Denna utmärkelse bekräftar skolans höga kvalitet och dess betydelse för branschutvecklingen. Vi stöttar Lindeskolan bland annat genom att tillhandahålla moderna maskiner och teknologi för att hålla nere kostnaderna för utbildningen och säkerställa att eleverna får den bästa och mest aktuella utbildningen. Genom detta samarbete förser branschföretagen Wirtgen och Komatsu Forest inriktningen maskinmekaniker med bl.a. moderna maskiner och tar emot eleverna på APL platser under utbildningen. Sverigecheferna, Mattias Johansson på Wirtgen och Ulf Nordström på Komatsu Forest, har båda läst denna skrivelse och står bakom den.
Om maskinmekanikerutbildningen läggs ned skulle det innebära ett stort bakslag inte bara för eleverna och deras möjligheter att utbilda sig i denna viktiga bransch, utan också för regionens ekonomi och arbetsmarknad. Det skulle vara både ofördelaktigt och kontraproduktivt att minska tillgången av högkvalificerade mekaniker när branschen desperat behöver fler.
Jag vädjar till er att noga överväga konsekvenserna av att lägga ner denna inriktning och tänka på de möjligheter och framtida sysselsättningsalternativ som det erbjuder eleverna. Vi ber er att omvärdera detta beslut och se till att maskinmekanikerinriktningen vid Lindeskolan får fortsätta sin viktiga verksamhet för att säkerställa framgångsrika karriärer för våra elever och tillgodose branschens behov.
Lina Hallman
Vd, MaskinLeverantörerna