Hur skall man lyckas bygga nya bostäder utan att hyresnivåerna skjuter i höjden? Svaret finns tydligen i Smålandsskogarna och med anledning av det har representanter från bl a Lindesbergsbostäder varit nere på besök i Växjö för att bredda vyerna.-Det här kan vara en eventuell lösning för oss i Lindesberg och på den bostadskris som råder, säger Roger Sixtensson, vice VD Lindesbergsbostäder.
Strandskolan (bilden) kan göras om till hyresfastighet betydligt mer kostnadseffektivt än man tidigare trott. Privata byggherrar som räknat på fastigheten tidigare, har landat på en kostnad på uppemot tre miljoner kronor per lägenhet i nybyggnationspris. Det ger en hyresbild därefter – men det går att pressa ner kostnaden och hyran om man följer några kloka råd från byggherrar och entreprenörer i Växjö. För enligt den småländska modellen går det att få ekonomi i bygget. I grova drag räknat talas det om halva priset i jämförelse med hur kostnaderna normalt ser ut i Lindesberg.
-Det är väldigt intressant och det var just därför vi begav oss till Växjö för att prata med dem. Nu har man visserligen en helt annan entreprenörskultur där, men ändå kan mycket av deras arbetssätt tillämpas direkt och därmed få ned kostnaderna markant, förklarar Roger Sixtensson.
Sixtensson påpekar att man i Växjö ställer högre krav på entreprenörerna. Det skapar en sund konkurrens mellan företagen och då blir kunden en vinnare i slutänden.
-Det handlar om att man är lite tuffare när man går ut med ett förfrågningsunderlag. Man ska vara väldigt specifik och uttrycka sig rakt på sak, att det här vill vi ha och så här mycket får det kosta. Klarar ni att leverera? Sedan är det upp till byggföretagen att anta utmaningen, förklarar Roger Sixtensson.
Smålänningar brukar kallas snåla – men kanske handlar det mer om att vara effektiv och smart, att vända och vrida på varenda krona för att få ut så mycket valuta som möjligt.
-Vi fick några kloka råd med oss hem. Bland annat handlar det om det mest logiska, att man ska se till att få ut så många lägenheter som möjligt ur en huskropp. Men sedan det här med driften är intressant, dvs hur energisnålt man bygger bostäderna. Rent ekonomiskt är det inte hållbart att jaga de där sista kilowattimmarna, man kan nöja sig med ett lågenergihus och avstå från passivhus, förklarar Roger Sixtensson.
På Lindesbergsbostäder förväntar man sig inte att det här går att översätta ordagrant från småländska till bergslagsmål. Men man kan ta vissa delar till en början, bara det skulle pressa ner priserna tillräckligt mycket.
-Men å andra sidan… Man kan i Småland, vad är det som säger att inte vi i Bergslagen också kan? avslutar Sixtensson.
Fotnot: I morgon (läs onsdag) kommer man att sätta sig ner för att diskutera byggplanerna som hängt i luften länge nog. Bland annat skall en priolista sammanställas, där det mesta talar för att det blir Strandskolan som får högsta prioritet. Dörren hålls fortfarande öppen för privata byggherrar, men kliver ingen fram inom en mycket snar framtid, måste man fatta beslut om det kommunala fastighetsbolaget själva skall ta hand om Strandskolan.