För tre veckor sedan öppnade LindeGastro sin lunchservering med Karin Vidfelt i spetsen, och om bara lite drygt en vecka slår man upp portarna till det som namnet skvallrar om, nämligen gastropuben.
Det råder febril aktivitet innanför de pappbeklädda fönstren på LindeGastro när LindeNytt hälsar på under onsdagen. Hela pubområdet håller omsorgsfullt på att förvandlas till ett mysigt ställe där man kan träffas för att ta en öl, titta på sport, spela basket eller bowla, och visionerna för Lindesbergs första gastropub är stora.
– Vi vill skapa en lekfull mötesplats, för det är något som vi upplever att det saknas i Lindesberg. Det behöver inte vara så många måsten för att gå ut och ha roligt, istället för att behöva boka upp barnvakt en hel kväll kan man komma hit någon timme, äta gott och roa sig och sedan gå hem. Vi vill vara ett ställe som har låga trösklar och högt i tak, man ska känna att man kan komma som man är, kunna ta sig ett gott snack med bartendern och bara umgås, berättar Pontus Lindroth som är ett av ansiktena bakom LindeGastro.
Maten och drycken är dock bara en del av allt som kommer att rymmas innanför väggarna, även om det utgör grunden i hela verksamheten. Innan premiäröppningen nästa helg kommer en basketkorg finnas uppsatt så att man kan möta kompisarna i en uppgörelse om vem som sätter flest kast. Man kommer även att presentera Lindesbergs första shuffleboard, som kommer att ta plats inne i bowlinghallen. Dessutom sätts ett antal tv-monitorer upp för att kunna tillhandahålla ett stort utbud av sportsändningar, däribland livestreamad lokalsport.
– Under premiärkvällen kommer vi att visa LIF Lindesbergs första bortamatch för säsongen, och just lokalsporten har en enorm betydelse för vår verksamhet. Det är ett stort ansvar att ligga i arenan som är lite av hjärtat i föreningslivet, och vi vill vara en del av det, berättar Pontus.
Vilka är då personerna bakom LindeGastro? Pontus Lindroth har en lång och gedigen restaurangkarriär bakom sig, där han har tillbringat större delen av sin tid i vårt glada grannland Norge. Där har han hunnit med att arbeta som både hotellchef och köksmästare, tagit vinexamen på Stavangers universitet, ansvarat för Norges största vinkällare på Svalbard och sedan drivit en egen restaurang i Skien.
– Jag har alltid arbetat inom gourmet, och det är något vi strävar efter här med, att kunna leverera på nationell nivå, säger Pontus glatt.
Mikael ”Pipa” Karlsson är för de handbollsintresserade en välkänd figur, som till skillnad från Pontus inte har någon bakgrund inom restaurangbranschen, utan har istället arbetat med ekonomi och som tränare inom LIF Lindesberg.
Ett välkänt ansikte för många av restauranggästerna i arenan är Sandra Gustafsson, som var med och startade Restaurang Krydda för nästan fem år sedan. Efter två år lämnade hon företaget, och har under de senaste åren arbetat som florist och inredare, och nu axlar hon rollen som driftansvarig.
– Jag älskar att arbeta med och bland människor, och det känns mysigt att få träffa alla gamla gäster igen. Det här blir en härlig utmaning, skrattar Sandra.
Sandras bakgrund som florist kommer även att märkas av i flera av LindeGastros aktiviteter man kommer att arrangera, bland annat en kransbindarkurs med kombinerad vinprovning som kommer äga rum under slutet av året, där man kommer att få binda sin egen julkrans.
– Sedan kommer jag också att hålla vinkurser lite längre fram, det kan vara en rolig grej att ta med kompisgänget på, avslutar Pontus med ett brett leende.
I 25 år har Svenskt Näringsliv tagit pulsen på företagsklimatet i Sveriges kommuner. Efter att 100 företagare i Lindesberg gett sin syn på läget står det nu klart att det sammanfattande omdömet för företagsklimatet i kommunen är det lägsta sedan 2002.
– Det ser inte bra ut när företagen, på en sexgradig skala, sätter 2,58 i betyg på vilket sammanfattande omdöme man vill ge företagsklimatet i kommunen, säger Karl Hulterström från Svenskt Näringsliv.
En illavarslande väderprognos som spår stora regnmängder och låga temperaturer har fått Lindesbergs Rotaryklubb att skjuta fram årets upplaga av LindeDagen. Det nya datumet blir istället onsdagen den 27 augusti.
– Det blir nytt datum, men annars i stort sett som det är tänkt, och alla bokade platser kvarstår, säger Sven Carlsson.
Imorgon, lördag är det dags för den omåttligt populära Vårmönstringen, som varje år lockar tusentals bilentusiaster till Lindesberg. I år ser väderprognosen något osäker ut, men det är inget som oroar arrangörerna till Vårfesten, då man som bäst håller på att montera upp ett 300 kvadratmeter stort tält över festivalområdet.
– Det var ju tur att vi i höstas investerade i ett dubbelt så stort tält, så vi har faktiskt aldrig byggt det här innan. Det kommer vara uppvärmt, så det spelar ingen roll om det är regnigt och kyligt ute, här inne kommer det vara behagligt, förklarar Johan Eriksson på JME Music.
Med flinka fingrar och hög precision tog Voldemars Lasmanis hem guldet i Ungdoms-SM i CAD-konstruktion. Hans konstruktion av en fällstege med arbetsplattform imponerade stort på juryn och säkrade honom inte bara förstaplatsen, utan även en plats i Yrkes-SM 2026.
– Det är bara så jäkligt kul att ha vunnit detta, säger Voldemars till LindeNytt.
I november 2024 beslutades det att Mia Konradsson, genom företaget Konradsson och Bäck Primärvård AB, skulle ta över driften av vårdcentralerna i Storå och Frövi. I slutet av januari i år invigdes även den efterlängtade Freya vårdcentral i Frövi. Nu meddelar Mia Konradsson att det också finns en preliminär tidsplan för när hon kommer att ta över rodret för Storå vårdcentral – datumet är satt till 1 oktober 2025.
– Det är väldigt roligt, man får verkligen en fantastisk position att påverka primärvården väldigt konkret, säger Mia Konradsson till LindeNytt.
Den 17 april 2019 blev Industritekniska programmet på Lindeskolan certifierat som ett Teknikcollege, och framtiden såg ljus ut för utbildningen som efter fem års dvala kunde startas upp igen, tack vare ett samarbete mellan Lindeskolan, kommunledningen och industriföretagen i Lindesberg. Men redan två år senare lades programmet ner på nytt. Nu ser det dock ut som att det blåser positiva vindar för ytterligare en nystart – redan hösten 2026.
– Att behovet av utbildningen finns och att alla är positiva till den råder det inga tvivel om. Det känns hoppfullt, säger rektor Andreas Blom.
Under onsdagen avgjordes årets pitchtävling för UF-företag på Lindeskolan i Lindesberg. Sparbanken Bergslagen, tillsammans med skolan och ett antal lokala samarbetspartners, arrangerade tävlingen där man delade ut priser i fyra olika kategorier. Varje vinnande företag fick ta emot en prischeck om 5000 kronor vardera, som kanske kan hjälpa de unga entreprenörerna en bit i sitt fortsatta arbete.
Med en mångmiljonsatsning på lokal fjärrvärme tar Cummins Meritor i Lindesberg ett stort steg mot att bli en fossilfri fabrik.
– Det är ett viktigt projekt för oss i den här fabriken, men också för Cummins som stort. Hållbarhet och klimatavtryck blir allt viktigare, även för en lastbilstillverkare, säger fabrikschef Markus Andreasson.