Det finns de som längtar efter snö och kyla. På däckverkstäderna är de sådana. För då blir det fullt med jobb och extrapersonal får kallas in. På Sjömarks och Lindesbergs Nya Gummiverkstad/ First Stop trängs nu kunderna.- De har blivit duktigare på att byta däcken i tid, säger Jan Ljungberg på Sjöma Däck.

Philip Gehrman har fullt upp med att byta däck på Lindesbergs Nya Gummiverkstad/First Stop.
Foto: Hans Andersson
Det är ju två perioder som är däckverkstadens intensivaste – när däcken ska skiftas. På First Stop har de inte tid med något annat, så när LindeNytt hälsar på får vi hålla oss i bakgrunden med kameran. På Sjöma Däck (känt som Sjömarks) har de för tillfället en liten andhämtningspaus, efter en rusch tidigare på dagen. Visst är det så att däckverkstäderna får leva med hastiga väderomslag eller bilister med kort framförhållning. Men de kan lägga ut en del av beläggningen över längre tid.
– Det kan vara ryckigt ibland, men vi kan påverka det genom att vi kallar förvaringskunderna, dvs de som har däcken kvar hos oss, när det är dags. Först kallar vi dem med dubbfria friktionsdäck, säger Jan Ljungberg.
Han kör själv med friktionsdäck (”de följde med bilen”) under vinterhalvåret och har märkt att diskussionen är sån att fler nu väljer den varianten. Men valet avgörs förstås av hur och var man kör och det är någonting som däckverkstaden gärna diskuterar med kunden. Uppgifter om däcken som köps och skiftas finns i datorn, så att verkstaden kan ge en ”diagnos” på vilket skick däcken är och föreslå vad som bör göras.
– Vi satsar på kvalitet och inte kvantitet. Vi försöker inte sälja på kunderna däck som de inte behöver, säger Tommy Asserholt, ägare och chef på Sjöma Däck.
Det kommer en kund med ett snedslitet däck och Tommy Asserholt ställer snabbt ”diagnosen”. Det är vatten som trängt in i däcket – förmodligen efter en skada av vass sten eller krossgrus – som lett till att stålgördeln i däcken börjat rosta, gjort däcket högre just där och gummit har slitits ner. ”Däckdoktorn” Asserholt och kunden börjar diskussionen om vilket sorts däck som skulle vara lämpligt om man kör mycket på grusvägar.
Däckskiftessäsongen började på Sjöma Däck för några veckor sedan och då fick Tommy Åhs chansen att jobba här. Hans hobby är annars att skruva på bilar – gärna gamla veteraner. Här kommer han att få lyfta åtskilliga kilo. Det kan kännas i kroppen som om ”man fått stryk”, när man kommer, säger en av dem som varit med ett tag.
Efter förra årets pandemi-uppehåll återkommer den lekfulla teatervandringen Hyttans Hemligheter med ett helt nytt äventyr i sommar. Premiären är satt till 9 juli och man spelar sedan föreställningar fram till 1 augusti.
– Vi har lärt oss, anpassat oss och ser hoppfullt på framtiden, meddelar ensemblen på sin hemsida.
Sedan 37:an slog upp portarna till sina nyrenoverade och större lokaler i början av året har man bjudit på en rad olika nyheter. Inom kort hoppas man kunna lansera den senaste och kanske största av dem, nämligen sin alldeles egenproducerade glass.
– Det här är en chansning så klart, folk är vana vid att se 37:an på ett visst sätt, men vi hoppas att det blir succé, berättar Julia Ekmark.
Mycket har hänt innanför väggarna där Strands Tryckeri en gång huserade på Bandygatan i Lindesberg. Istället för stora tryckpressar fylls nu den drygt 2500 kvadratmeter stora hallen av 6 stycken sprillans nya padelbanor.
– Det som är så bra med padel är ju att det är något som går att utöva även i coronatider, förklarar Per Eriksson som står bakom Lindesbergs nya padelhall.
Varje år utser branschorganisationen Blomsterfrämjandet Årets Pelargon, och i år går utmärkelsen till zonalpelargonen Astrid. Marco Åkesson på Plantmarknaden berättar mer om denna omåttligt populära blomma och om den vinnande sorten Astrid.
– Den är förvånansvärt vädertålig, trots att den är så tät, och ger mycket blommor oavsett om den står utomhus eller inne.
Försäljningen på svenska krogar minskade kraftigt under pandemiåret 2020. Även i Lindesberg har restaurangförsäljningen minskat, visar färsk statistik från SCB, som presenterades i ett pressmeddelande under onsdagen.
För två år sedan öppnade ICA Supermarket i Lindesberg sin onlinehandel, en funktion som har visat sig spela en viktig roll under coronapandemin. Under vintern funderade man vidare på hur man ytterligare kunde utveckla tjänsten för att underlätta under under pandemin, och motverka smittspridning. I december lämnade de in ett förslag till Lindesbergs kommun som innefattade att öppna upp Kungsgatan över Norrtullstorget så att kunder skulle kunna hämta sina beställda varor i skåp, men svaret från kommunen blev nej.
– Det är så oansvarigt! Man får inte agera så i dessa tider! säger en upprörd Carolina Eriksson.
Det kommunala fastighetsbolaget FALAB, Fastigheter i Linde AB, har i veckan överenskommit med privatägda Lindesbergs Fastigheter AB om försäljning av Kristinaskolan och fastigheten Kvarngatan 9 i samma område. I ett pressmeddelande uppges att ägarskiftet dock kommer att ske först när skolverksamheten flyttar ut. Ägarskiftet kan därför ske tidigast hösten 2021.
– Vi är väldigt glada över det engagemang som finns hos de privata fastighetsägarna att vara med och utveckla Lindesberg, säger Roger Sixtensson, VD på FALAB.
PRESSMEDDELANDE: Linde energi inleder nu nästa etapp med att väder- och framtidssäkra elnätet kring Österhammar, strax öster om Blixterboda. Denna gång ersätts fyra kilometer luftledning med jordkabel mellan Österhammar och Sköldberga. Ett projekt som gynnas av tjälen, då arbetet bland annat utförs i Natura 2000-området Österhammarssjön med sitt rika fågelliv.