På gaveln till Libo-huset Lingonvägen 17 syns numera en panel med digitala siffror. 18450 – 82,3 – 1253. De som bor på gården undrar vad det är? Det är produktionssiffrorna för solcellsanläggningen på taket. I fredags besiktigades den och nu levereras kilowatt.
18450 watt är vad den producerar just nu (aktuell effekt). Det kan förstås variera och den här dagen är det molnigt, men ändå litet soligare än bara för någon minut sedan då displayen visade 17510 watt. Det må ha varit kallt, men de soldagar som trots allt varit, har visat att anläggningen nästan nått topp-produktion vissa dagar – 33 000 watt, säger Arne Larsson. Optimal produktion för de 174 solcellspanelerna är 40 000 watt.
Arne Larsson är Libo:s projektledare för solcellsanläggningen – och en del andra energiprojekt. För honom och kommunägda bostadsbolaget Libo är detta en säker investering – avskriven på drygt tio år men med en livslängd på åtminstone det dubbla.
Installationen på Lingonvägen tog litet längre tid än den lika stora på Lindeskolan och det berodde på att man måste borra och fästa panelerna i takstolarna, medan taket på skolan hade en annan konstruktion.
– Styrelsen har beslutat att vi ska ha minst ett utvecklingsprojekt på agendan löpande, och när föreningen Solel i Lindesberg planerade sin anläggning hakade vi på med en lika stor. Men vi är inte bundna av samarbete med dem, utan kan om vi vill bygga flera solelsanläggningar, säger Arne Larsson. Huset på andra sidan gården här på Lingonvägen har ett passande tak t ex.
Han berättar om diskussioner som förts med bl a Solkompaniet – som byggt de två nu aktuella anläggningarna – om att testa att använda solpaneler som takets ytskikt utan underliggande tätskikt på t ex. garage. Libo har också andra projekt för att effektivisera elanvändning och Arne Larsson pekar på de energisnåla utelamporna med led-teknik som finns på gården på Lingonvägen. Ett annat projekt är att sätta in energisnål invändig led-belysning i Libo-husens källare och trapphus. Denna åtgärd kan minska energibehovet med femtio procent samt underhållet med flera hundra procent. Det finns 90 källare och 150 trapphus och det kommer att göras under fyra år.
Hyresgästerna i de fyra husen på Lingonvägen har undrat litet över vad männen som i början av maj klättrade på nummer 17:s tak höll på med. När den digitala tavlan på husgaveln är helt klar, så kan de se hur mycket solen skiner och hur mycket el som produceras. 18450 – 82,3 – 1253 stod det när LindeNytt fotograferade. Det visade 18450 W i aktuell effekt – 82,3 kWh energi idag – 1253 kWh total energi sedan anläggningen startades.
– Hyresgästerna här betalar som vanligt för sin egen hushållsel till Linde Energi och elen från taket går direkt till vår drifts-el, som t ex belysning i tvättstugor, källare, trapphus och våra undercentraler o dyl, säger Arne Larsson.
Besiktningen i fredags gick bra, säger Arne Larsson, som tycker att det är ett snyggt och väl utfört arbete och den anmärkning som fördes till besiktningsprotokollet hinner åtgärdas till invigningen på tisdag och Libos VD invigningstalar också på solels-föreningens invigning av sin anläggning på Lindeskolan.
LindeNytt var på plats under monteringen på Lindeskolans tak. Här ställer undertecknad solklara frågor till Sarunas Gudavicius från Solkompaniet, som var en av montörerna på skoltaket. Foto: Lotta Persdotter Andersson
Den anläggningen installerades av Solkompaniet för en månad sedan. Sarunas Gudavicius och hans bror Tomas Gudavicius har tillsammans med Rapolas Jackus monterat de 174 panelerna de säger att det finns plats för att bygga ut med lika många paneler till. En panel väger runt 20 kilo och pallarna med panelerna väger runt 500 kg vardera. Enligt Sarunas är det inget problem med tyngden även om det kommer gott om snö.