För andra året i Lindesberg genomförs projektet Sommarlovsentreprenörer. Projektet är ett samarbete mellan kommunerna i norra länet, Entreprenörskap i skolan och Leader Bergslagen.
– Tanken är att låta ungdomar mellan 16 – 20 år under sommaren testa hur det är att driva ett eget företag, säger Klas Brynte, projektledare för Entreprenörskap i skolan.
I Lindesberg får ungdomarna välja mellan ett traditionellt feriejobb eller att starta upp ett eget företag, ett så kallat hobbyföretag. Efter en introduktionsvecka är nu sjutton ungdomar i åldern 16 – 20 år rustade för sina första steg som egna företagare. Företagen ska drivas under minst tre veckor. Projektet summeras i slutet av augusti med en aktivitetsdag då också deltagarna får var sitt diplom.
– Företagen ska bygga på enkla och tydliga idéer som snabbt ska gå att verkställa praktiskt och utan stora investeringar, säger Klas Brynte.
Kommunen ger ungdomarna en starthjälp på 2 000 kronor som sedan kan användas om det ändå krävs någon mindre investering. Till exempel kommer fyra stycken flickor baka och sälja somaliskt tacobröd. Och till det krävs ju en del inköp av ingredienser.
Flickorna är förväntansfulla och hoppas att man snabbt ska få en trogen kundkrets runt om i Lindesberg.
– Vi kommer ta upp beställningar ena dagen och leverera dagen efter, säger Fadumo Abdi.
Det är tydligt för den som lyssnar en stund att det finns en stark drivkraft och en stor portion entreprenörskap bland ungdomarna. Och många spännande företagsidéer. Korvkiosk, kafé, trädgårdstjänster och discoarrangemang är bara några av de företagsidéer som nu kommer verkställas i Lindesberg under sommaren.
– Bara det att man aktivt söker sig till att bli en sommarentreprenör visar på vilja och stark drivkraft, säger Johanna Berg, som också är projektledare inom Entreprenörskap i skolan.
Alla är överens om att målet med att driva ett företag är att tjäna pengar, men många uttrycker också att det finns andra värden med en sådan här möjlighet.
Omid Hazara som kom till Sverige för mindre än ett år sedan menar att det för honom betyder så mycket mer än att bara lära sig att driva ett företag.
– Genom Sommarlovsentreprenörerna får jag också lära mig hur samhället fungerar. Och genom att jag träffar så mycket folk så får jag chansen att snabbare lära mig bättre svenska.
Han har inga problem att uttrycka sig trots sin korta tid i Sverige och han är också redan klar med vad han ska göra i framtiden.
-Jag ska driva eget företag i framtiden. Jag vill vara min egen chef, ler Omid.
Affärsidén under sommaren blir att putsa fönster åt butiker och privatpersoner. Han bor i Storå men han kommer också att ta emot kunder i Lindesberg.
– Jag har redan hunnit prata med fyra-fem stycken som jag hoppas blir mina kunder, säger han.
Förra sommaren var det elva stycken som nappade på möjligheten att pröva på som egen företagare. I år är det sjutton.
Hur kommer projektet utvecklas till nästa år?
– Vi har möjlighet att fylla upp till tjugofem platser. Det blir ett av målen. Sedan måste vi sträva efter att nå en långsiktig finansiering och organisation för tiden efter 2014. Då försvinner Leader Bergslagen som delfinansiär. Vi vill gärna se att kommun och näringsliv i Lindesberg tar över ägandeskapet för projektet långsiktigt. Då kan vi fortsätta ge ungdomar möjlighet att testa sina idéer och samtidigt utveckla sig själva, säger Klas Brynte.
I samband med Vårmönstringen den 10 maj, arrangeras utomhusfestivalen Vårfesten, som i år huserar på Brasserie All In och gästas av kultbandet Drängarna. Nu har två av LindeNytts läsare chansen att vinna varsin biljett till eventet, genom att svara rätt på tävlingsfrågan.
Tåg i Bergslagen meddelar att man ser en tydlig förbättring av trafiken jämfört mot i fjol, då inställda avgångar och minskad trafik påverkade resandet negativt. Under mars uppnådde man en avgångspunktlighet på 93,9 %, jämfört med 80,3 % i mars 2024.
– Trots att vi under februari och mars drabbades av flera utmaningar, som
exempelvis infrastrukturproblem, nedfallna träd och hårda vindar, ser vi en tydligt positiv trend. Utvecklingen över tid är glädjande, säger Yujin Zhang, trafikchef Tåg i Bergslagen i ett pressmeddelande.
På fredagseftermiddagen stod det klart att det lokala glassföretaget ”En får tacka” i Danshyttan, Storå, återigen tilldelats en ädel valör i Glass-SM, som gick av stapel vid Stockholmsmässan under dagen. Med sin unika fårglass kammade man hem ett brons i kategorin ”Pistage”.
– Det känns väldigt roligt, det är en ny smak som jag inte har gjort förut, men den gick hem, säger Björn Johansson till LindeNytt.
Det lokala företaget Lindesbergs VVS/EL AB uppger att de återigen har blivit utsatta för bedragare som via telefon utger sig för att representera dem och erbjuda spolning av avloppssystem. Företaget vill nu varna allmänheten att vara på sin vakt om de blir uppringda av någon som erbjuder VVS-tjänster i deras namn.
– Det är jättetråkigt, vi vill verkligen inte att någon ska gå på det här, säger Lina Aronsson, butiksansvarig på Lindesbergs VVS/EL.
Etableringarna kring Charlottenlunds Handelsområde duggar tätt – nu ansluter även ELON i Lindesberg med sin butik. Samtidigt gör man en storsatsning och utökar både butiksytan och personalstyrkan.
– Vi vill kunna ge kunderna ännu bättre service och ett ännu större sortiment, säger Daniel Larsson, som driver ELON i Lindesberg och Arboga tillsammans med sin fru Carina Larsson.
De senaste årens hårda besparingskrav på Lindeskolan har slagit hårt mot flera av skolans program. Med en i princip obefintlig investeringsbudget får program som Fordon och Transport svårt att möta de allt högre kraven från branschen. Men i tuffa tider kliver vardagshjältar fram, så när Jardlers Åkeri erbjöd en hjälpande hand möttes de av en enorm tacksamhet.
– Vi vill tacka branschen för att de ställer upp för vår skull och har förstått behovet av Lindeskolan, säger läraren Kent Svensson.
Efter 15 år med ledande befattningar inom ett brett spektrum av branscher, kliver Lindesbergaren Anna-Lena Rydelius in som ny marknadschef för det kommunala energibolaget Linde energi. Detta meddelar man på torsdagen via ett pressmeddelande.
I den vita lilla stugan på gården i Torphyttan frodas kreativiteten hos makarna Anna och Johan Falkensjö, där de i slutet av förra året öppnade sin egen inredningsbutik. En dröm de gjorde verklighet av efter att Johan drabbats av cancer, genomgått tuffa behandlingar och kommit ut frisk på andra sidan.
– Vi ville inte vänta med drömmen tills vi blir pensionärer, så då bestämde vi oss för att göra slag i saken, säger Anna.