Rotarys öppna måndagslunch besöktes under måndagen av över 50 rotaryaner och gäster som alla förväntansfullt väntade på att få delta i den förhandsannonserade paneldebatten kring hur handeln mår i Lindesberg idag. Paneldebattörerna var Per Eriksson (ICA Supermarket), Ulrika Larsson (ELON Sixten Larsson), Eira Skyttestrand (IIS) och Mikael Nielsen (Team Sportia).
Inledningsvis gav Lindesbergs Rotarypresident Anders Svensson en liten bakgrund över situationen i Lindesberg. Bland annat pekade han på siffror som han hämtat från Svensk Handels hemsida. Där presenteras bland annat statistik som säger att av den totala handeln på 830 miljoner kronor i Lindesberg hamnar cirka 400 miljoner kronor utanför kommunen.
Bristen på parkeringar utanför butiken är ett problem som panelen var överens om drabbar samtliga handlare i centrum. Alla som ska handla vill helst parkera i direkt anslutning till affären. Och då blir Lindesbergs utspridda centrum ett problem.
Problemsituationen ser annars lite olika ut beroende på i vilken bransch man är verksam. Mikael Nielsen på Team Sportia ser ett hot i den allt mer ökande näthandeln, där bland annat den starka kronan gör det möjligt att till och med handla biligare utomlands. Även om många fortfarande handlar på hemmaplan har också nätet till viss del förändrat köpbeteendet, menar Nielsen. Först kollas det på nätet efter alternativ, och där framför dataskärmen bestäms också vad som ska handlas. Sen åker man till butiken, hoppar in, köper det som är bestämt för att sedan genast åka hem igen.
Lösningsinriktad panel
Tomma lokaler och affärsgrenar som saknas, till exempel en leksaksbutik, diskuterades. Bostadsbristen, både den permanenta men också de tillfälliga nämndes också som akuta problem. Men glädjande fanns det hos panelen en positiv anda och en tillförsikt i att det ändå finns hopp. Vi måste hjälpas åt och jobba mer tillsammans betonade till exempel Mikael Nielsen. Eira Skyttestrand gav uttryck för lite självkritik när hon menade att vi handlare också måste bli mer alerta och lyhörda för förändringar, lyssna på kunderna och ta reda på vilka önskemål på till exempel sortiment som finns.
Med tydlig adress till de styrande i staden pratade Per Eriksson om behovet av flexibilitet.
– Vi måste bli mer flexibla överlag, tomma butikslokaler – gör lägenheter av dem, parkeringar – det finns ytor att vårda, tillståndshanteringen måste bli smidigare, oavsett om det gäller alkohol eller bygglov. Tala om vad som gäller för ett tillstånd, säg inte nej bara för att det finns en regel som ger utrymme för det.
Tommy Eriksson, känd handlarprofil i Lindesberg, tog upp frågan om utökade öppettider kunde vara en lösning. Han hänvisade till när citybutikerna i Örebro för ett antal år sedan också fick problem med vikande handel, på grund av etableringen av Marieberg. Där började man då med söndagsöppet och längre öppethållande på lördagar.
Något som Mikael Nielsen på Team Sportia direkt hakade på. Han kom också med lösningen för de mindre butikerna, där normalt ägaren jobbar ensam.
– Helt rätt, jätteviktigt! Här måste vi kanske ändra på oss själva och bättre anpassa våra öppettider till kunderna. Vi kanske ska ha öppet på helgerna och hålla stängt en måndag eller tisdag istället.
Innan lunchtimmen var till ända hade man också hunnit nudda vid andra tankar och idéer om hur handeln i Lindesberg skulle kunna utvecklas mer och i positiv riktning. Av de olika uppslagen kan nämnas en gemensam näthandelsportal för butikerna för att kunna bemöta näthandeln. En gemensam marknadsföringsplan för bättre samordning av alla aktiviteter i centrum. Och en koncentrerad handelsplats, likt en galleria för att minimera behovet av fler parkeringsplatser.
Själv beskriver han sig skämtsamt som en 82-årig, enögd Parkinsongubbe, men sanningen är att Jerry Ragnarsson är en otroligt begåvad guldsmed som varit verksam sedan 1957. I sin hemmaverkstad i villan i Lindesberg har han långt efter sin pension fortsatt sin passion för hantverket, men på hobbynivå.
– Jag kan ju inte riktigt låta bli, det är ju så roligt, säger han med ett leende.
Trädet står i fokus – som form, idé och kreativ drivkraft – när Tormek bjuder in till sommarutställningen In Between Trees – Through Grind and Motion. Denna gång har man valt en ny riktning med fokus på det konstnärliga uttrycket och ambitionen att ge besökarna en helhetsupplevelse.
– Det är ett steg framåt i vår utveckling. Vi är väldigt glada över att få möjligheten att visa upp dessa fantastiska verk från utställare på den här nivån, säger Malin Karlsson, Social Media Specialist på slipmaskinstillverkaren Tormek.
Knappt ett år efter att Rickard Bädicker tog över Kajsa & Pinnens Bowling efter Lars-Åke Johansson, begärs företaget i konkurs vid Örebro Tingsrätt. De ständigt stigande matpriserna och inflationen uppges vara orsaken till beslutet.
Efter att gratisbutiken Gåvoboden i Lindesberg stått utan lokal i en månad, har man nu hittat en tillfällig lösning över sommaren för att kunna fortsätta verksamheten. Ett lokalt företag har erbjudit sig att sponsra med ett större inhägnat tält, och därmed flyttar nu Sommarboden in i Elin Olofssons villaträdgård på Östermalmsvägen 1 i Lindesberg.
– Det här är ett socialt hus, och jag tänker att nu ska det verkligen användas, säger Elin entusiastiskt.
I juni 2005 tog han över Pizzeria Milano i Lindesberg, efter förra ägaren Michel Shahrestan. Nu, två decennier senare, är det dags för Mahmut Cakir att fira 20-årsjubilem, något han framförallt vill göra för att ge tillbaka till sina trogna kunder.
– Jag vill att folk ska veta att jag har varit här i 20 år, och jag är tacksam för mina kunder, jag är så glad att jag är här i Lindesberg, säger han till LindeNytt.
I morgon, lördag den 24 maj, håller Gåvoboden i Lindesberg öppet för sista gången i sin lokal på Kristinavägen 24. Anledningen är att en ny hyresgäst ska flytta in, och därför söker verksamheten nu med ljus och lykta efter en ny plats att fortsätta sin verksamhet på.
-Jag väljer att se detta som en möjlighet, det här kan bli en nystart. Vi har stora planer på hur vi kan utveckla verksamheten på olika sätt, säger Elin Olofsson, initiativtagare till Gåvoboden i Lindesberg.
I januari meddelade Roger Sixtensson sin avgång som VD för FALAB/LIBO, efter en rad uppmärksammade mediala granskningar. Sedan dess har bolagets ekonomichef varit tillförordnad på posten, medan man sökt en ny VD. Under måndagen kunde man så presentera mannen som ska axla rodret, Mikael Kihlberg, som tillträder 1 september.
– Nu vänder vi blad, nu börjar ett nytt kapitel i FALAB/LIBOS historia, säger Mikael.
Tåg i Bergslagen meddelar att man ser en tydlig förbättring av trafiken jämfört mot i fjol, då inställda avgångar och minskad trafik påverkade resandet negativt. Under mars uppnådde man en avgångspunktlighet på 93,9 %, jämfört med 80,3 % i mars 2024.
– Trots att vi under februari och mars drabbades av flera utmaningar, som
exempelvis infrastrukturproblem, nedfallna träd och hårda vindar, ser vi en tydligt positiv trend. Utvecklingen över tid är glädjande, säger Yujin Zhang, trafikchef Tåg i Bergslagen i ett pressmeddelande.