Rotarys öppna måndagslunch besöktes under måndagen av över 50 rotaryaner och gäster som alla förväntansfullt väntade på att få delta i den förhandsannonserade paneldebatten kring hur handeln mår i Lindesberg idag. Paneldebattörerna var Per Eriksson (ICA Supermarket), Ulrika Larsson (ELON Sixten Larsson), Eira Skyttestrand (IIS) och Mikael Nielsen (Team Sportia).
Inledningsvis gav Lindesbergs Rotarypresident Anders Svensson en liten bakgrund över situationen i Lindesberg. Bland annat pekade han på siffror som han hämtat från Svensk Handels hemsida. Där presenteras bland annat statistik som säger att av den totala handeln på 830 miljoner kronor i Lindesberg hamnar cirka 400 miljoner kronor utanför kommunen.
Bristen på parkeringar utanför butiken är ett problem som panelen var överens om drabbar samtliga handlare i centrum. Alla som ska handla vill helst parkera i direkt anslutning till affären. Och då blir Lindesbergs utspridda centrum ett problem.
Problemsituationen ser annars lite olika ut beroende på i vilken bransch man är verksam. Mikael Nielsen på Team Sportia ser ett hot i den allt mer ökande näthandeln, där bland annat den starka kronan gör det möjligt att till och med handla biligare utomlands. Även om många fortfarande handlar på hemmaplan har också nätet till viss del förändrat köpbeteendet, menar Nielsen. Först kollas det på nätet efter alternativ, och där framför dataskärmen bestäms också vad som ska handlas. Sen åker man till butiken, hoppar in, köper det som är bestämt för att sedan genast åka hem igen.
Lösningsinriktad panel
Tomma lokaler och affärsgrenar som saknas, till exempel en leksaksbutik, diskuterades. Bostadsbristen, både den permanenta men också de tillfälliga nämndes också som akuta problem. Men glädjande fanns det hos panelen en positiv anda och en tillförsikt i att det ändå finns hopp. Vi måste hjälpas åt och jobba mer tillsammans betonade till exempel Mikael Nielsen. Eira Skyttestrand gav uttryck för lite självkritik när hon menade att vi handlare också måste bli mer alerta och lyhörda för förändringar, lyssna på kunderna och ta reda på vilka önskemål på till exempel sortiment som finns.
Med tydlig adress till de styrande i staden pratade Per Eriksson om behovet av flexibilitet.
– Vi måste bli mer flexibla överlag, tomma butikslokaler – gör lägenheter av dem, parkeringar – det finns ytor att vårda, tillståndshanteringen måste bli smidigare, oavsett om det gäller alkohol eller bygglov. Tala om vad som gäller för ett tillstånd, säg inte nej bara för att det finns en regel som ger utrymme för det.
Tommy Eriksson, känd handlarprofil i Lindesberg, tog upp frågan om utökade öppettider kunde vara en lösning. Han hänvisade till när citybutikerna i Örebro för ett antal år sedan också fick problem med vikande handel, på grund av etableringen av Marieberg. Där började man då med söndagsöppet och längre öppethållande på lördagar.
– Helt rätt, jätteviktigt! Här måste vi kanske ändra på oss själva och bättre anpassa våra öppettider till kunderna. Vi kanske ska ha öppet på helgerna och hålla stängt en måndag eller tisdag istället.
Innan lunchtimmen var till ända hade man också hunnit nudda vid andra tankar och idéer om hur handeln i Lindesberg skulle kunna utvecklas mer och i positiv riktning. Av de olika uppslagen kan nämnas en gemensam näthandelsportal för butikerna för att kunna bemöta näthandeln. En gemensam marknadsföringsplan för bättre samordning av alla aktiviteter i centrum. Och en koncentrerad handelsplats, likt en galleria för att minimera behovet av fler parkeringsplatser.