Hela 41 procent av Lindesbergs gymnasieungdomar hamnar i en längre tids arbetslöshet efter avslutade studier. Detta visar en ny undersökning och jämförelse av landets samtliga kommuner och gymnasieskolor.-Det är alarmerande, kommenterar barn- och utbildningsnämndens ordförande Pär-Ove Lindqvist.
Endast 65 procent av Lindesbergs gymnasieelever fullföljer sin utbildning inom tre år. Jämfört med övriga landets 290 kommuner, hamnar Lindesberg först på en 218:e plats på denna punkt.
-Detta är oroväckande, tycker Pär-Ove Lindqvist som samtidigt anser att man bör analysera detta djupare innan man målar Fan på väggen.
-Vi måste gå in och titta närmare på vad orsaken är till det här. Dessutom bör vi titta tillbaka i tiden för att se om det är en trend eller tillfällighet, säger Pär-Ove.
Han menar att det även kan finnas positiva tecken i de negativa siffrorna.
-Eftersom vi har haft en högkonjunktur så kan det tänkas att vissa väljer att hoppa av skolan pga att de är trött på plugget och samtidigt fått erbjudande om ett arbete istället. Det kan vara en av flera förklaringar, säger han.
Men högkonjunkturen ger inte alla arbeten. Undersökningen visar att hela 41 procent av eleverna inte har etablerat sig på arbetsmarknaden eller fortsatta studier två år efter avslutad gymnasieutbildning. Detta placerar Lindesberg och Lindeskolan på 250:e plats, en skrämmande låg nivå.
-Det är verkligen alarmerande. Varför det är så illa kan jag inte svara på, men det är ett stort problem i våra trakter. Tidigare undersökningar visar att ungdomar i ett stråk från Närke och upp till Dalarna har betydligt svårare än på andra håll i landet att komma ur en långtidsarbetslöshet, säger Pär-Ove Lindqvist.
Läs mer på Sveriges Kommuner och Landsting