– Det här besöket blev dyrare än jag tänkt mig. Jag köpte en kamin! Det berättade en besökare efter Bomässans första dag. Men hon såg ganska nöjd ut. Nu hade hon gjort slag i saken. Nöjd var också Maria Spring från mässarrangören PR & Media, som kunde räkna in runt 3 000 besökare efter de två dagarna.
Lars-Yngve Johansson försökte få dockan att blunda. Han gjorde en värdering av den. Foto: Hans Andersson
Kanske inte alla som mötte antikexperten Lars-Yngve Johansson var riktigt lika nöjda utan hade hoppats på en bättre värdering av det de kom med. Publiken kunde njuta av all den kunskap denne kändis från TVs Antikrundan sitter inne med och som han bjöd på innan värderingen satte igång.Han är utbildad guld- och silversmed och har en antikhandel i Stockholm. Han är särskilt förtjust i antikslipade diamanter.
– Nästa omgång av Antikrundan börjar spelas in i höst och vi börjar i Uppsala och Västerås. Det vore en höjdare att också få komma till Vedevåg där det gjorts så fantastiska järnföremål, sade han.
Bordet är alldeles för tungt att släpa till Bomässan. Marita Ohls hade det i mobiltelefonen.Foto: Hans Andersson
– Det här bordet är 250 år gammalt och gjort i rödfuru från norra Finland, berättade Marita och Reino Ohls. Vi har fått det värderat tidigare, men vill passa på nu när experten från Antikrundan är här.
De har bordet på en bild i mobiltelefonen. Det är för tungt att frakta hit. Tyvärr kunde Lars-Yngve Johansson inte göra någon värdering utifrån den lilla bilden. Mimmi Wolwan hade med sig en liten tennljusstake som hennes farmor hittat på botten av Råsvalen på 20-talet. Här bars det också fram dockor, mortlar, silvervaser mm.
Storå Rör – som firar 50 år i år – visade upp sig med en stor monter där de fått många kundkontakter och VD Stefan Olsson Arrestad berättade att det oftast handlar om värmelösningar, men att företaget också är VVS-installatör och till mässan hade en smålänning kommit upp för att berätta om rent vatten och vattenfilter.
Litet äldre är Magnusson och Petersson Brunnsborrning som startade redan 1943 i Fanthyttan, men nu huserar i Lindesberg. De har en lång erfarenhet av att borra och vet det mesta om mark och bergrund i området, men Rickard Pamenius och Lars Magnusson visade på en karta över hela Mälardalen och mer därtill att de har borrat på många andra ställen. ”Nuförtiden handlar det mycket om att borra för bergvärme”.
Maria Spring var nöjd med 3000 besökare på Bomässan. Foto: Hans Andersson
Maria Spring är mässarrangör och kom till Lindesberg Arena efter en mässa i Smedjebacken och drar sedan vidare till nästa stad. I Smedjebacken var det mycket utställare av och intresse för kanotting och friluftsliv. I Lindesberg är det ett särskilt intresse för hälsa och kost, sade hon. Gamla och antika saker lockade också i år. Det har de haft på programmet tidigare. Tre tusen besökare är ungefär lika många som förra gången och i år var lördagen den bästa besöksdagen.
Johanna Hodell och Marika Jonsson i Skyddsgrossisten sålde handskar och scannade fötter. Foto: Hans Andersson
Johanna Hodell och Marika Jonsson i Skyddsgrossistens monter erbjöd undertecknad att scanna mina fötter. De säljer arbets- och skyddskläder och säger att de sålt handskar som kan vara bra nu när det är trädgårdsdags.
Amelia Gabrielsson och Wilmer Almeen i närkamp med Karl Hedins spikbräda. Foto: Hans Andersson
Längre bort hördes det hamrande när Wilmer Almeen och Amelia Gabrielsson hamrade på en spik. Det gällde att få så få slag som möjligt. Ett annat sätt att hålla värmen är att installera en kamin och Micke Hjortsberg på Bergslagens Energi & Kamin hade en lista med runt 20 intresserade som de ska besöka för att se vad de kan erbjuda. Några affärer görs inte på arenan utan först måste man kolla vilken lösning som är bäst.
Annelie Bergqvist fick fler på intresselistan för Ålkilsplan. Foto: Hans Andersson
Annelie Bergqvist från Libo sade att listan på intresserade som vill hyra någon av de 70 lägenheter som byggs vid Ålkilsplan blivit längre under Bomässans två dagar och runt 150 intresseanmälningar finns för att bo i de två husen som har ettor på 5650 kr/mån eller treor på 8760 kr/mån. Tvåor och fyror byggs också och efter sommarsemestrarna kommer erbjudandena att gå ut.
På andra sidan gången lyfte Linn Sander (huvudbilden) från Swedbank Fastighetsbyrån en av Hyrmaskiners alla prylar och gissar vikten 5,3 kilo. ”Jag hoppas jag vinner andra priset som är ett måttband. Det som är första pris har jag redan” sade hon.