En av dagens många föreläsningar. Foto: Ida Lindkvist
Stort lärarkonvent samlade 750 lärare
Den här måndagen har 750 lärare samlats i Lindesberg Arena för att delta i ett stort lärarkonvent. Det är lärare från småskolan upp till gymnasiet, och de kommer från fyra stycken olika kommuner, varav Lindesberg är en av dessa. Anne-Marie Körling och Fredrik Westin är två av dagens föreläsare, de föreläsare som alla 750 kommer att lyssna till. Därutöver fanns det under dagen att välja på 16 olika seminarier.
Det har just blivit eftermiddag och de 750 lärarna är utspridda över stan. Lärarna som samlats har vanligtvis alltifrån förskoleklasser med sexåringar upp till tonåringar på gymnasieskolan, och de kommer från fyra olika ställen: Noras, Lindesbergs, Ljusnarsbergs och Hällefors kommun. Lärarna har haft att välja på 16 stycken olika valbara seminarier, varav några äger rum i själva arenan där själva kärnan är, 12 stycken klassrum på Lindeskolan är tagna för olika föreläsningar, samt Folkets hus där Filip och Fredriks film ”Trevligt folk” visas. Och på baksidan av arenan, på Lindeskolans gräsmattor, är en grupp och tillsammans, och här sitter ingen still, utan de har något som kallas för ”Äventyrspedagogik”.
Äventyrspedagogik i gröngräset. Foto: Ida Lindkvist
Dagens aktiviteter inleddes på morgonkvisten av Henrik Arenvang, förvaltningschef för barn- och utbildningsförvaltningen i Lindesberg, som hälsade alla välkomna, och fortsattes därefter med en föreläsning av mångsysslaren Anne-Marie Körling, som bland annat är grundskolelärare, skolresenär, krönikör, författare och har tidigare jobbat inom skolinspektionen. Efter att lärarna lyssnat till Körling serverades det lunch, och nu är man, som sagt, utspridda på olika seminarier.
– På Folkets hus är det 220 stycken och ser filmen ”Trevligt folk”. Det är den och Cathrine Tibbling som står för största antalet, så det är kul. Cathrine Tibbling har temat ”Humor och hälsa”, någon annan pratar till exempel om hur man kan använda appar i skolan, berättar Carolin Kanebo vid Kanebo Event, som är projektledare för den här stora sammankomsten.
När seminarierna har nått sitt slut är det Fredrik Westins tur att hålla sin föreläsning: ”Jag är inte pappa till en skitunge, jag är pappa till Stålmannen”. Fredrik berättar om sitt liv som pappa till en pojke med Tourette-, Aspbergers syndrom samt ADHD.
– Det tror jag blir en riktigt bra föreläsning, siar Carolin.
Inne i lokalen ”Åläget” sitter åhörarna tätt och det är milt beskrivet varmt. Här hålls en föreläsning vid namn ”Arbetsmarknadskunskap” av Oskar Axelsson och Maria Kaikkonen.
Foto: Ida Lindkvist
Men så blir klockan kvart i två, och det innebär att det blir dags att byta ställe och ruljangsen påbörjas. Ingvar Hedberg, programsamordnare vid Fordonsprogrammet på Lindeskolan, kommer direkt från Tibblings föreläsning om ”Humor och hälsa”. Han beskriver dagen som lite uppochned.
– Det har varit blandat, förmiddagen var ingen hit, men eftermiddagen har varit bra såhär långt. När det är bra så är sådant här roligt. Nu ska vi gå och lyssna på ”Ledarskap och hälsa”, berättar Ingvar och hakar på arbetskamraten Per-Anton Olsson mot Arenans ingång.
Tack för ert stöd!
LindeNytt vill passa på och tacka alla er som genom swishgåvor har stöttat och hjälpt oss att bedriva vår verksamhet.
Era gåvor gör skillnad. Vill du också stötta LindeNytt?
Swishnr: 123-053 19 05
KommentarerKommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.
Jag har, som medborgare i Lindesberg, lämnat in ett formellt medborgarförslag till kommunfullmäktige. Förslaget är enkelt: att en extern och oberoende part ska genomföra en fullständig granskning av hur kommunen hanterar jäv och intressekonflikter, samt att ta fram nya, skärpta regler som förbjuder vänskapskorruption.
Kommunens initiativ tillsammans med Lindessjöns FVO, där man erbjuder gratis fiske som sommarlovsaktivitet har visat sig vara en succé. Sedan premiären i torsdags har lovlediga ungdomar samlats vid Dalkarshyttan i hopp om att fånga några ädla fiskar. Just denna tisdag var dock inte firrarna på hugget.
– Jag tror det är för varmt idag, men de tycker bara det är roligt att få fiska, säger Viveca som tagit med sig sina systersöner på fisketur.
Vad gör en tradition – hur blir den till och hur överlever den? Ibland kan man tro att det bara behövs en något galen idé och lite människor som känner för att utveckla den för att något ska växa till en tradition. Det var ungefär det som hände i Ullersäter för dussinet år sedan.
– Jag får nog säga att jag är skyldig till det, säger Christofer Kärrdahl, som är sekreterare i Ullersäters bygdegårdsförening som står för arrangemangen kring det populära UllerMuller.
– Det var jag och två grannar som fick för oss att vi skulle ta traktorerna med oss och åka till Nostalgibyn och det var väl kul, fortsätter han.
Inom kort kan lindesbergarna få tillgång till snabb och smidig hjälp med sina mobiltelefoner, när företaget Mobil Outlet öppnar på Kristinavägen i centrala Lindesberg.
– Bara för att man inte bor jättecentralt ska man inte berövas möjligheten till smidig hjälp. Hela landsbygden måste kunna leva i Sverige, det kan inte bara vara de tre storstäderna där allt ska fungera effektivt och smidigt, säger butikschef Markus Vikander.
Årets Drömjobbare redo att testa sina vingar
För fjortonde sommaren i ordningen genomför Sparbanken Bergslagen sitt projekt Drömjobbet, där ett antal drivna ungdomar i åldern 17-22 år får ...
Knappt ett år efter att Rickard Bädicker tog över Kajsa & Pinnens Bowling efter Lars-Åke Johansson, begärs företaget i konkurs vid Örebro Tingsrätt. De ständigt stigande matpriserna och inflationen uppges vara orsaken till beslutet.
INSÄNDARE/DEBATT: Moderaterna Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna valde idag (17 juni) att stödja Liberalernas ledamotsinitiativ i kommunstyrelsen rörande näringslivsrankingen och näringslivsklimatet.
I november 2004 startade krögaren Osman Agrali pizzerian och restaurangen Jalla Jalla på Kristinavägen i Lindesberg. Osmans satsning blev snabbt ett uppskattat inslag i centrum, och namnet satte sig i lindebornas hjärtan. Drygt tio år senare överlämnade han verksamheten till sina söner, som då valde att ge restaurangen ett helt nytt koncept och namn – Jalla Jalla gick därmed i graven. Nu har Osman åter tagit plats vid pizzaugnen och tillsammans med sin sambo Dalal Hamo rest Jalla Jalla-skylten på nytt – denna gång vid Flugparken i Lindesberg.
– Jalla Jalla is back in town, säger Osman Agrali med ett stort leende.
Dramatisk biljakt fick sitt slut i Vedevåg
Under natten till måndag blev polisen i region Bergslagen kontaktade av polisen i region Mitt. Anledning var en pågående biljakt på E18 som ...