Bygget av de fem stugorna vid Lindesbergs Golfklubb avslutades i december förra året. Och redan under julhelgen bokade klubben in de första stuggästerna.- Vi är mycket nöjda med starten av den första uthyrningssäsongen, säger Per Nyberg, sport – och marknadsansvarig på golfklubben.
När styrelsen för golfklubben presenterade tankarna kring en stugby intill golfklubben möttes idéerna av många med en viss skepsis. Speciellt var det oron över att investeringskostnaden på drygt sex miljoner kronor skulle äventyra klubbens ekonomi och därmed hota banans existens. Efter bara ett halvår visar det sig att farhågorna var obefogade.
Förslaget som presenterades byggde mycket på det faktum att klubben saknade moderna och välutrustade stugor. De fem som fanns höll inte måttet och många av de som ville komma och spela golf valde i stället andra banor med bättre boendemöjligheter. Klubben bedömde samtidigt att det också fanns ett behov av korttidsboende i Lindesberg för andra målgrupper än bara golfare som sökte ett boendealternativ också på andra tider än sommaren. Därför innehåll förslaget att stugorna skulle byggas vinterbonade.
Från och med mars, då uthyrningen tog riktig fart, ligger man kraftigt över de kalkyler som fanns från början. Sedan april och fram till nu har stugorna i stor utsträckning varit fullbokade. Under maj månad hade man 1100 gästnätter, de flesta av dessa var inte golfspelare. Många gäster är reparatörer och byggare som ligger ute på jobb, bland annat på Korsnäs. Det har också varit många privata grupper som bokat boende för att besöka Lindesberg på bröllop eller födelsedag.
– Jag uppskattar fördelningen mellan golfspelare och icke-golfare till ungefär 30 – 70. Jag har under våren till och med fått tacka nej till golfgäster, säger Per Nyberg.
Att huvudmålgruppen har fått stå tillbaka lite den första tiden ser inte Per som något problem.
– Ingen går och sätter sig på en tom restaurang. Är våra stugor populära så kommer det fler gäster. Och de lär sig att boka i tid. Framgång föder framgång, om man så säger.
Om det nu är något problem med en fullbokad stugby så är det säkert säsongsbetonat under vår och höst. Nu när sommaren är på ingång och långliggarna inte längre är lika många märks en avmattning av bokningarna. Färre bokningar från icke-golfare ger nu plats för fler golfgäster, så förhållandet 30 – 70 kommer inte vara det samma efter sommaren, tror Per. Midsommarhelgen är fullbokad sedan i april och till golvveckan, vecka 30, börjar det redan bli ont om plats.
– Den semestrande golfspelaren är mycket mer spontan i sitt golfresande inom Sverige, så när väl sommaren kommer på riktigt är jag övertygad om att också bokningarna av stugorna skjuter fart, säger Per.
De nya och vinterbonade stugorna kan ta emot mellan 52 till 58 personer, beroende på hur man utnyttjar sängarna. Under sommarhalvåret kan ytterligare 16 personer bo i de mindre stugorna. På området finns det dessutom ett antal husvagnsplaster med el.
Nästa steg för klubben blir att fundera över den servicebyggnad man slopade i den första etappen. Om bokningarna håller i sig och det visar sig att succén håller i sig hela säsongen ökar också möjligheterna för en utveckling.
– Som vi gjorde ger det oss nu tid att fundera över vad verkligen behövs i en servicebyggnad. En servicebyggnad intill en golfbana kanske inte ska tillgodose samma behov som finns på en ren campingplats, funderar Per.
Golfklubben har också en bra dialog med kommunen för att få till en attraktiv helhetslösning för en stadsnära camping mellan golfklubbens parkering, naturreservatet Tempelbacken och träbaracken där skateboardklubben idag bedriver sin verksamhet. Den skulle ytterligare förstärka behovet av korttidsboende i Lindesberg.
I helgen går startskottet för årets julmarknader, när Frövifors pappersbruksmuseum bjuder in till en av de största sådana i regionen. I år har man ett 80-tal försäljare på plats, med ett stort och varierat utbud. Dessutom kommer självaste tomten på besök.
– Vi försöker få en bra variation på utbudet, både hantverk, mat och roliga julklappar som hör julen till, berättar museichef Mikael Tiderman.
Efter ett år med besparingskrav och ett överhängande hot om nedläggning av program blickar man nu framåt med stor positivitet. Lindeskolan har genom olika insatser, med gemensamma krafter, lyckats spara in omkring 11 miljoner på årsbasis.
– Vi har en bit kvar när det gäller pågående effektiviseringar för att få en ekonomi i balans, men det finns ett stort engagemang och stolthet på skolan, säger gymnasiechef Staffan Hörnberg.
Sveriges största bakproffs bor i Lindesberg och heter Gohar Petrosyan. Det står klart efter att Miljonlotteriet presenterade vinnaren i sin stora baktävling, där alltså Gohar kammade hem förstapriset.
– Det är helt ofattbart, som en dröm! Jag är så lycklig och tacksam för alla som röstade på mig, säger Gohar i ett pressmeddelande.
För fem år sedan instiftade Linde energi ”Energiklappen” vars syfte är att prisa och lyfta fram lokala eldsjälar. Nu flaggar man för att det är öppet för allmänheten att nominera kandidater till 2024 års pris.
– Vi på Linde energi brinner för ett hållbart och levande Bergslagen och vill på detta sätt uppmuntra och uppmärksamma våra lokala hjältar. Energiklappen är vårt sätt att ge tillbaka till de som förtjänar uppmärksamhet och uppmuntran och samtidigt sprida lite julstämning, säger Joakim Johansson, VD på Linde energi, i ett pressmeddelande.
Ett soldränkt Fritidsbyn stod som värd när cupen Benjamins Minne spelades under söndagen. Cupen, som arrangerades av IFK Lindesbergs pojklag födda 2010 i samarbete med LindeNytt, var en hyllning till pojkarnas vän och lagkamrat Benjamin, som gick bort i cancer för 4,5 år sedan. Över 7 000 kronor samlades in till Barncancerfonden Mellansverige, genom lotteri och frivilliga donationer. Som en extra bonus stod hemmalaget som slutsegrare efter dagen, och Benjamin hade en central plats i deras vilda firande.
Efter en turbulent tid med nedläggningshot, har fordonsprogrammet nu lagt det bakom sig och blickar framåt. Under torsdagen arrangerade lärarna en branschdag för eleverna, där både företag, fackförbund och politiker kom för att dela med sig av matnyttig information.
– Det här ger eleverna en bättre inblick i branschen, och det här är bara en bråkdel av våra samarbetspartner. Nästa år kanske det blir några andra företag som kommer, säger läraren Per-Anton Olsson.
På måndagskvällen samlades en rad politiker, både från region och kommun, tillsammans med engagerade ortsbor i Guldsmedshyttan för att ta del av information inför det kommande beslutet kring Storå och Freja vårdcentral.
– Nu är det på gång att privata aktörer tar över både Storå och Freja, vilket kommer garantera att vårdcentralerna finns kvar, oavsett vad regionen tycker, för det råder fri etableringsrätt, säger Willhelm Sundman (L).
Närmare 250 båtar, flottar och även några kanoter samlades på Råsvalens vatten under lördagskvällen för att avnjuta Martin Almgrens kraftfulla röst i solskenet. Det blev en fullkomligt magisk inramning på kvällen, som avslutades först när solen började sänka sig.