INSÄNDARE/DEBATT: Dina åsikter är fullt begripliga i den situation våra bolag är idag, som till största delen beror på brist på rätt fakta. Några saker att beakta innan kommunens politiker fattar något beslut i frågan rörande ägande-/förvaltandeform av förvaltningslokaler och bostäder.
När det gäller Libo så är det Allbolagen som styr verksamheten. Lagen trädde i kraft 2011och enligt den ska bolaget i allmännyttigt syfte förvalta fastigheter i vilka bostadslägenheter upplåts med hyresrätt, främja bostadsförsörjningen i ägarkommunen och erbjuda hyresgästerna möjlighet till boendeinflytande och inflytande i bolaget. I det allmännyttiga syftet ingår ett samhällsansvar. Verksamheten ska samtidigt bedrivas enligt affärsmässiga principer.
Här blir det en balansgång mellan samhällsansvaret och de affärsmässiga principerna vilket innebär att ägaren (kommunen i slutänden) ställer avkastningskrav på LIBO. Denna balansgång är inte alltid lätt och det blir det ingen skillnad om ägandet av bostäder hamnar i kommunal förvaltning.
Vad styrelsen och nuvarande ledning däremot har genomfört är en renodling av bostäder och kommunala förvaltningslokaler. Då ägarens avkastningskrav på FALAB inte är stort så blir det en fördel med denna renodling.
Äldreboenden flyttades från LIBO till FALAB och samtliga hyresavtal för kommunens förvaltningslokaler skrevs om 2018. Detta har från 2019 sparat mångmiljonbelopp åt den kommunala budgeten årligen, cirka 20 miljoner 2024.
Hyrorna på förvaltningslokaler i Lindesbergs kommun är konkurrenskraftiga om man jämför med andra bolagsägda förvaltningslokaler i länet, Futurum i Örebro har en genomsnittlig hyra på 1.546:-/m2 (2023) och FALAB har 1.319:-/m2 (2023). Styrelse/vd/tjänstemans löner påverkar inte hyressättningen, den sätts utifrån varje enskild byggnads driftskostnader.
Sedan används ofta nyckeltalet ”lokalkostnad per elev” inom kommunal ekonomi vilket blir snett då elevantalet är vikande och vi hyr ut ”per kvadrat”. Exempelvis är Lindbackaskolan byggd för 690 elever (enligt kommunala beslut) men där går 435 elever. Lindeskolan hade år 2007 1337 elever men är idag nere på 768 elever (2023).
Bolagsformen innebär en klar ekonomisk åtskillnad från kommunens övriga ekonomi varför det blir transparent och tydligt hur fastigheterna (kapitalet) förvaltas, vilket inte är fallet vid kommunal fastighetsförvaltning – underhållspengar ”försvinner” in i övrig förvaltning och används inte till att förvalta fastighetkapitalet.
Hos FALAB och LIBO har ägarens representanter full insyn i all verksamhet, allt annat vore fel. Ägaren (Kommunfullmäktige) styr även bolagens handlingsutrymme med ägardirektiv, inget som styrelse eller tjänstemän kan påverka. Med en extern/privat ägandeform försvinner all insyn och kontroll.
Avseende besparingar så har FALAB genomfört kraftiga besparingar från 2020 och fram till och med idag, bland annat så har personalstyrkan minskat med 19%, processer har effektiviserats, digitaliseringsfördelar har införts, m.m. Allt detta med bibehållen kvalité på förvaltningen.
De ”turer” du hänvisar till kräver ett eget avsnitt, kort kan bara sägas att inga lagar/regler har brutits, beslutade budgetar har hållits och alla års externa revisioner har varit klanderfria.
Fastigheter i Linde AB (FALAB) och Lindesbergsbostäder AB (LIBO)
Roger Sixtensson
Med endast timmar kvar av året kan vi se tillbaka på ett 2024 som präglades av besparingar och sviktande ekonomi. Hot om nedläggning av gymnasieprogram, skolor och vårdcentraler samt ett massivt missnöje från invånarna. Men det har givetvis funnits en hel del ljusglimtar också. För att sammanfatta året som gått passar vi på att dela med oss av ett bildspel innehållande ett potpurri av bilder på små och stora ögonblick från vår kommun.
Med detta vill vi på redaktionen önska alla våra läsare, annonsörer och samarbetspartners ett riktigt Gott Nytt År!
Ervalla SK tjuvfirade sitt 90-årsjubileum under lördagen med en futsalcup i Lindesberg Arena, vilket blev uppskattad på flera håll. Det bjöds på många glada tillfällen för de 28 deltagande lagen och först efter nära elva timmar med intensivt spel i arenan, så fick man fram en cupsegrare i respektive klass.
– Det har varit superkul med en trevlig arena och mycket publik, säger Svärtinge SKs lagkapten Selma Nyström.
Nästa år firar Ervalla SK 90 år som idrottsförening. Detta tjuvfiras redan i mellandagarna när 28 futsallag, varav flera landslagsspelare, gästar Lindesberg Arena för vad som blir ”länets största futsalcup”. Lördagen den 28:e december kommer futsalmatcherna att avlösa varandra i arenan mellan klockan 10 till 21 för en lång men häftig dag innan nyårsafton.
– Det vankas publikfest kort och gott i mellandagarna, skriver Ervalla SK i ett pressmeddelande.
Tidigare i veckan var jag och en kompis till en plats där jag tidigare har sett strömstare. Jag ville se efter om jag kunde få en glimt av fågeln nu när vintern börjar greppa tag om naturen. Tyvärr såg jag ingen strömstare, men jag fick istället se en gärdsmyg – en liten fågel som gärna rör sig på marken bland buskar grenar. Dessvärre blev denna gärdsmyg skrämd av oss när vi promenerade längs en stig. Jag gjorde ett tappert försök att fota den, men fick ge upp till slut.
INSÄNDARE/DEBATT: Vill börja med att säga att vi i Landsbygdspartiet oberoende (Lpo) är oerhört missnöjda med hur besluten (eller de beslut som inte fattas) tas i Barn och utbildningsnämnden. Avsaknaden av dialog och samarbete är mycket frustrerande! Man sätter egen prestige framför kommunens bästa. Vi får hela tiden höra att vi i Lpo bara säger nej till allt men vi gör det av en enkel anledning: Många av de beslut som de styrande vill ta är inte det vi vill eller mer rätt, det är inte vad våra väljare vill. Vi förstår inte hur detta kan få fortgå!
INSÄNDARE/DEBATT: Lindesbergs kommun har ett enormt ekonomiskt underskott och alla nämnder plus all kommunal verksamhet beordras att genomföra besparingar, så även Barn-och utbildningsnämnden där jag är ordförande och leder arbetet.
Under måndagens sammanträde i Barn- och utbildningsnämnden lade nämndens ordförande, Lillemor Bodman (M) fram ett nytt sparförslag för sitt partis räkning. Det nya förslaget är inte längre att flytta årskurs 4-5 från Vedevågsskolan, utan att istället lägga ned hela skolan. Detta bekräftas av en källa med insyn till LindeNytt.
Det såg tungt ut för Guldsmedshytte SK som låg under med 1-2 inför den tredje perioden mot Avesta under luciamatchen i Råsshallen. Hemmatruppen jobbade däremot effektivt under den tredje perioden och fick dubbla chanser på mål efter att det gästande Avesta tagit på sig boxplay. Två boxplay för gästerna slutade med lika många mål för hemmalaget som avgjorde matchen efter en rejäl vändning.
– Sett till poängen så var det var en extremt viktig match, säger Anton Toolanen.