På många håll i landet har det i flera års tid varit svårt att rekrytera deltidsbrandmän till stationerna. I Lindesberg har man dock varit förskonade från detta problem – tills nu.
– Det ser ut som att verkligheten har hunnit ikapp oss, för vi har tidigare inte haft några problem att finna nya deltidsbrandmän här i Lindesberg. Nu ser det dock mycket svårt ut, säger kårchef Mikael Juneholm, Nerikes Brandkår.
Att bemanna brandstationen i Lindesberg med 21 deltidsbrandmän, har tidigare inte varit särskilt svårt. Antalet ansökningar brukar hålla sig mellan 20 till 30 stycken varav ett tiotal väljs ut för att genomgå det tuffa fysikprov som krävs för att få arbeta som brandman. När stationen i Lindesberg nu söker personal, har man konstaterat att ansökningskurvan gjort en störtdykning jämfört med tidigare. Endast två ansökningar har inkommit.
Kårchefen Mikael Juneholm är naturligtvis oroad.
– Risken finns ju att man måste gå ner i bemanning när det blir svårt att rekrytera, vilket kan få följderna att utryckningar tar längre tid. Då kanske vi inte kan åka omedelbart med rökdykare utan måste kalla in personal från andra stationer, lite som det ser ut på mindre orter, säger Juneholm.
Just nu är dock inte situationen sådan att det påverkar utryckningarna på detta sätt. Idag har man 20 deltidsbrandmän och skall upp till det normala antalet för stationen i Lindesberg, vilket 21 stycken.
Juneholm har ingen direkt förklaring till vad som kan ligga till grund för att färre söker sig till yrket idag.
– Det är svårt att säga, men det kan naturligtvis vara så att fler arbetar på annan ort jämfört med tidigare. Då kan man ju inte heller arbeta som deltidsbrandman, påpekar han och syftar till ett av kriterierna: Att man som brandman i beredskap måste bo och ha sitt ordinarie arbete i eller i anslutning till tätorten, detta för att kunna inställa sig på stationen inom 5 minuter när larmet går.
Fotnot: Stationen i Lindesberg får årligen cirka 200 larm att åka på. En deltidsbrandman har beredskap cirka 17-18 veckor per år och får en årsersättning på cirka 100 000 kronor.