På många håll i landet har det i flera års tid varit svårt att rekrytera deltidsbrandmän till stationerna. I Lindesberg har man dock varit förskonade från detta problem – tills nu.
– Det ser ut som att verkligheten har hunnit ikapp oss, för vi har tidigare inte haft några problem att finna nya deltidsbrandmän här i Lindesberg. Nu ser det dock mycket svårt ut, säger kårchef Mikael Juneholm, Nerikes Brandkår.
Att bemanna brandstationen i Lindesberg med 21 deltidsbrandmän, har tidigare inte varit särskilt svårt. Antalet ansökningar brukar hålla sig mellan 20 till 30 stycken varav ett tiotal väljs ut för att genomgå det tuffa fysikprov som krävs för att få arbeta som brandman. När stationen i Lindesberg nu söker personal, har man konstaterat att ansökningskurvan gjort en störtdykning jämfört med tidigare. Endast två ansökningar har inkommit.
Kårchefen Mikael Juneholm är naturligtvis oroad.
– Risken finns ju att man måste gå ner i bemanning när det blir svårt att rekrytera, vilket kan få följderna att utryckningar tar längre tid. Då kanske vi inte kan åka omedelbart med rökdykare utan måste kalla in personal från andra stationer, lite som det ser ut på mindre orter, säger Juneholm.
Just nu är dock inte situationen sådan att det påverkar utryckningarna på detta sätt. Idag har man 20 deltidsbrandmän och skall upp till det normala antalet för stationen i Lindesberg, vilket 21 stycken.
Juneholm har ingen direkt förklaring till vad som kan ligga till grund för att färre söker sig till yrket idag.
– Det är svårt att säga, men det kan naturligtvis vara så att fler arbetar på annan ort jämfört med tidigare. Då kan man ju inte heller arbeta som deltidsbrandman, påpekar han och syftar till ett av kriterierna: Att man som brandman i beredskap måste bo och ha sitt ordinarie arbete i eller i anslutning till tätorten, detta för att kunna inställa sig på stationen inom 5 minuter när larmet går.
Fotnot: Stationen i Lindesberg får årligen cirka 200 larm att åka på. En deltidsbrandman har beredskap cirka 17-18 veckor per år och får en årsersättning på cirka 100 000 kronor.
Det är nu klart vilka som kommer att få chansen att fiska kräftor i slutet av sommaren, när allmänhetens kräftfiske arrangeras i Bottenån, Lindessjön och Dalkarlshytteån. Kolla i vinnarlistan om just ditt namn finns med.
Det bäddades upp för en duell i årets största travlopp på Fornaboda Travbana och favoriterna svek inte publiken. Med dryga halvvarvet kvar till mål så fick elithästarna Castor The Star och Hades de Vandel göra upp om segerkransen. Båda hästarna visade prov på en rejäl styrka men trots en tung resa utvändigt ledaren, så blev det Hades de Vandel som var starkast med sin kusk Robin Bakker.
– Idag kämpade båda hästarna tappert fram till mållinjen, säger segerkusken
Åtta band, en stor scen, mat och merch – så ser det ut när Lindesberg får en ny utomhusfestival med premiär den 26 juli som fått namnet Solsting. Bakom festivalen står ett gäng musikintresserade ungdomar från Hillstreet, som siktar på att blåsa liv i en gammal tradition i musikstaden Lindesberg.
– Det här är startskottet. Kanske kan det bli som ett nytt Augustibuller, säger Malte Nilsson från festivalgruppen.
Trädet står i fokus – som form, idé och kreativ drivkraft – när Tormek bjuder in till sommarutställningen In Between Trees – Through Grind and Motion. Denna gång har man valt en ny riktning med fokus på det konstnärliga uttrycket och ambitionen att ge besökarna en helhetsupplevelse.
– Det är ett steg framåt i vår utveckling. Vi är väldigt glada över att få möjligheten att visa upp dessa fantastiska verk från utställare på den här nivån, säger Malin Karlsson, Social Media Specialist på slipmaskinstillverkaren Tormek.
Förra året firade jag min midsommar i de värmländska skogarna i hopp om att få se en vit älg. Men ingen framgång den resan. Under årets midsommarhelg gjordes en nytt försök då jag återvände till de värmländska skogarna i min fortsatta jakt efter mitt första möte med en vit älg. Hur det gick berättar jag i denna veckas fotokrönika.
Lördagen den 19 juli är det återigen dags att maxa hästkrafterna ur bygdens motorer, då den tredje upplagan av Bergslagens Snabbaste går av stapeln på Linde Raceway.
– Vi hoppas att det blir riktigt roligt och att lindesbergarna tycker det är skoj att det kommer igång igen. Vi har ju märkt att det är väldigt efterlängtat, säger Peter Hayden på SHRA.
Under två veckors tid kommer underhållsarbete ske längs de större genomfartslederna i Lindesbergs kommun. Det är huvudsakligen så kallade potthål som nu skall åtgärdas på dessa vägar. Detta meddelar Gatuavdelningen via kommunens hemsida.
Midsommarafton närmar sig – med dans kring stången, sill, blomsterkransar och allt som hör därtill. Som traditionen bjuder arrangeras firanden på flera platser runt om i Lindesbergs kommun. LindeNytt har listat de platser som har kommit till vår kännedom.