1200 företagare i Örebro län har svarat på årets enkät rörande företagsklimatet. Svaren från företagare i norra länsdelen, är dessvärre en tydlig signal på att mycket kan göras bättre, rapporterar Svenskt Näringsliv idag.
Pressmeddelande:
Årets enkätsvar om företagsklimatet i landets 290 kommuner är här. I Örebroregionen är det över 1200 företagare som tyckt till om hur de upplever att det är att driva företag i den kommun de är verksamma i. I norra länsdelen är signalerna från företagarna som besvarat enkäten tydliga. Företagsklimatet blir sämre i tre av fyra kommuner.
Efter några års kräftgång så går det åt rätt håll i Ljusnarsberg. Företagarna tycker att det blivit något bättre även om det finns områden faktorer som får lägre betyg.
– På den positiva sidan finns bland annat Upphandling och tillgång på kompetens. Mer negativt är att företagarna upplever att konkurrensen från kommunens verksamheter har ökat och att Skolans attityder till företagare försämrats. Samtidigt ligger företagsklimatet i Ljusnarsberg relativt bra till och över rikssnittet på de flesta faktorerna vi mäter, säger Karl Hulterström på Svenskt Näringsliv Örebro.
Företagarna i senaste årens raket Hällefors slår minst sagt bakut i årets undersökning. På punkt efter punkt sätter de markant lägre betyg i undersökningen. Det är främst kommunpolitikernas och tjänstemännens Attityder till företagande, Service till företagen, Upphandling och Konkurrens från kommunen som företagarna anser blivit sämre.
– Det är tydligt att den positiva utvecklingen vi sett de senaste åren nu stannat upp och rent av fått ett bakslag. Till stor del tror jag att detta är en reaktion på den omläggning av politiken som skett när kommunen nu tar tillbaka verksamhet som tidigare drivits av lokala företagare. Det är säkert många som ser det som ett slag mot företagsamheten i stort även om de inte drabbas direkt, säger Karl Hulterström.
I Nora kommun, som är den kommun i regionen som legat sist i rankingen några år, ger företagarna företagsklimatet allt sämre betyg. Alla faktorer som Svenskt Näringsliv mäter får sämre betyg jämfört med förra året.
– Det är uppenbart att företagarna som besvarat vår enkät är långt ifrån nöjda. Det sammanfattande omdömet får betyget 2,6 på en 6-gradig skala vilket innebär att det inte ens når upp till betyget Godtagbart. Det skulle behövas ett rejält omtag kring många frågor, säger Karl Hulterström.
Även i Lindesberg upplever företagarna att företagsklimatet tar ytterligare steg bakåt och de sätter lägre betyg på de flesta punkterna, allt ifrån infrastruktur till attityder och service.
– Precis som i Nora anser företagarna i Lindesberg att Sammanfattande omdömet av företagsklimatet inte en når Godtagbart och överlag så sätter företagarna låga betyg så även i Lindesberg behövs krafttag för att vända utvecklingen. Ett första steg är att vi redan på torsdag ska diskutera dessa frågor tillsammans med företagare, politiker och tjänstemän i samband med Företagarfrukosten. Hoppas att det blir ett första positivt steg i rätt riktning, säger Karl Hulterström avslutningsvis i pressmeddelandet.
Den 17 april 2019 blev Industritekniska programmet på Lindeskolan certifierat som ett Teknikcollege, och framtiden såg ljus ut för utbildningen som efter fem års dvala kunde startas upp igen, tack vare ett samarbete mellan Lindeskolan, kommunledningen och industriföretagen i Lindesberg. Men redan två år senare lades programmet ner på nytt. Nu ser det dock ut som att det blåser positiva vindar för ytterligare en nystart – redan hösten 2026.
– Att behovet av utbildningen finns och att alla är positiva till den råder det inga tvivel om. Det känns hoppfullt, säger rektor Andreas Blom.
Bergslagsbibblan växer med fem nya kommuner. Under april och maj ansluter ytterligare fem bibliotek från nio av länets kommuner till Bergslagsbibblan. Målet är att förbättra och erbjuda en mer likvärdig och hållbar biblioteksservice till invånarna i kommunerna.
– Det innebär att invånarna kommer att få bättre tillgång till media, och vi kommer kunna erbjuda snabbare leveranser mellan biblioteken som ingår i samarbetet, förklarar Helena Blixt, samordnare på Lindesbergs stadsbibliotek.
En ny secondhandbutik har öppnat i Korskyrkan i Frövi. Här kan du fynda en skön vårjacka eller varför inte ett par snygga skor för blott en liten ”guldtia”. Fokus ligger på att samla ihop pengar för att kunna stötta ideella organisationer som satsar på barn och ungdomar.
– Jag hoppas att det ska fungera så vi kan börja ge ut gåvor till organisationer så småningom. Det är drömmen att få stötta de som behöver, säger initiativtagaren Linda Sköldenström när LindeNytt stannar till på besök.
Fredagen den 28 mars nyöppnar Café Oscar, nu med nytt namn, nya visioner och en ny kock. Dessutom har företaget fått en ny delägare i form av Tjodolf Sommestad, som kommer in med friska idéer.
– Det ska bli jättespännande. Linde Stadshotell är ju en viktig verksamhet för en småstad som Lindesberg, och jag har varit intresserad av den branschen sedan länge, berättar Tjodolf för LindeNytt.
På torsdag klockan 10:00 slår Mejk upp portarna till sin helt nya livsmedelsavdelning. En yta om 1500 kvadratmeter som kommer rymma allt ifrån frukt och grönt, mejeri, djupfryst, bröd, till torrvaror med mera.
– Det känns väldigt roligt och spännande, säger vd Mikael Karlsson.
Med en mångmiljonsatsning på lokal fjärrvärme tar Cummins Meritor i Lindesberg ett stort steg mot att bli en fossilfri fabrik.
– Det är ett viktigt projekt för oss i den här fabriken, men också för Cummins som stort. Hållbarhet och klimatavtryck blir allt viktigare, även för en lastbilstillverkare, säger fabrikschef Markus Andreasson.
Varje sommar anordnar Lindesbergs kommun ett antal platser för feriearbete till ungdomar i kommunen med ett varierande utbud. Det kan vara inom äldrevården, barnomsorgen eller vaktmästartjänster men även inom ideella organisationer eller föreningar. Nytt för i år är att man även bjuder in lokala företagare att ta emot feriearbetare.
Det kommunägda fastighetsbolaget Lindesbergsbostäder AB, LIBO, växer i Frövi. Nyligen blev det klart att man nu övertar flera fastigheter från företaget Backbro AB. Det rör sig om totalt 49 lägenheter. Tillträde är från 1 februari 2025.