Taktäckning ett arbete för Bergslagens Plåt

När Lars-Erik Eriksson började sin yrkesbana som plåtslagare i början av 1970-talet fick plåtslagaren själv tillverka många av de plåtdetaljer som behövdes. Till exempel gjordes stuprören och stuprörsvinklar på plats. Idag är allt sådant fabrikstillverkat. Men fortfarande ställs Lars-Erik inför utmaningar som prövar hantverkskunnandet.- Just nu håller jag på med att få till en ventilationsanslutning som är rektangulär i ingången och rund i utgången, berättar Lars-Erik.

Bergslagens Plåt håller till i Torphyttan där man har sin verkstad och lager i gamla Torphyttans skola. Härifrån har företaget utgått sedan 1978 då man övertog lokalerna efter Nerikes Maskiner. 1992 köpte Lars-Erik Eriksson sin fars andel i bolaget och för elva år sedan löste han ut sin kompanjon. Sedan dess driver han firman själv. Senaste vintern var tuff men under våren och sommaren har orderingången stabiliserats och framtiden ser nu ljusare ut för Bergslagens Plåt.

Oftast handlar det om taktäckning för Lars-Erik Eriksson och hans två anställda. Det kan gälla allt från en liten veranda, ett mindre uthus till en stor ladugård eller industribyggnad.

– Den största taktäckningen vi gjort måste vara den för något år sedan, när vi gjorde taket på en utbyggnad på Kopparbergs Bryggeri. Det måste ha varit över 2000 kvadratmeter totalt, berättar Lars-Erik.

Med taktäckning följer också detaljarbeten som skorstenar, takstegar, hängrännor och stuprör. Vanligast är det att byta ett tak när det gamla är utslitet. Det är sällan att någon som byter takbeklädnad av något annat skäl. Men när väl ett takbyte blir aktuellt är det inte ovanligt att det också blir ett byte från takpannor till plåttak. Idag finns det många olika utseenden på plåttak, liksom det finns en mängd olika kulörer att välja mellan. Vanligast är ändå fortfarande svart och rött.

– Många väljer ett plåttak som liknar ett tegeltak, men det blir allt vanligare att fler och fler vill ha det klassiska falsade taket, precis som de såg ut förr i tiden.

Det är falsningen som ger taket den karaktäristiska längsgående skarven. Förr tillverkades plåten i skivor som när de fogades ihop också fick en skarv på tvären. Idag tillverkas plåten på rulle och tekniken att lägga den plåten kallas bandtäckning.

– Nu händer ändå ibland att man ber om att få en tvärgående skarv för att utseendet ska bli mer som det var förr. Då är det bara att klippa av plåten och sen skarva ihop den igen.

Även om materialet är det samma och tekniken i mångt och mycket är densamma så har arbetet förenklats i hög grad tack vare de maskiner som finns idag. Förr använde plåtslagaren ett järn och en klubba vid falsning. Nu görs den detaljen av en maskin som i samma moment falsar plåtskarven två gånger för att få den att täta ordentligt.

På frågan varför man ska bli plåtslagare betonar Lars-Erik friheten och omväxlingen i arbetet, samtidigt som utsikterna är stora att få ett jobb direkt efter utbildningen. Något som understryks av att man från branschhåll menar att det idag saknas cirka 1500 plåtslagare i Sverige.


Ibland ställs hantverkskunnandet på prov. Här knäcker Lars Erik en bit plåt som ska bli en övergång i ett ventilationssystem. Svårigheten här är att övergången ska vara rektangulär i ena ändan och rund i den andra. Övergången görs i två halvor som sedan falsas ihop. Förhoppningsvis håller nu anslutningen rätt mått innan den kommer på plats.

Publicerad 19 augusti 2013 klockan 11:29

Christer Karlsson , 070-598 80 08

Tack för ert stöd!
LindeNytt vill passa på och tacka alla er som genom swishgåvor har stöttat och hjälpt oss att bedriva vår verksamhet.
Era gåvor gör skillnad. Vill du också stötta LindeNytt?
Swishnr: 123-053 19 05


Kommentarer Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för. Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Björn Johansson gör segergest efter bronset. Foto: privat

Björns pistageglass kammade hem SM-brons: ”Väldigt roligt”

På fredagseftermiddagen stod det klart att det lokala glassföretaget ”En får tacka” i Danshyttan, Storå, återigen tilldelats en ädel valör i Glass-SM, som gick av stapel vid Stockholmsmässan under dagen. Med sin unika fårglass kammade man hem ett brons i kategorin ”Pistage”. 
– Det känns väldigt roligt, det är en ny smak som jag inte har gjort förut, men den gick hem, säger Björn Johansson till LindeNytt.

28 mars 2025 klockan 19:47 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Foto: Fredrik Norman

VVS-företag varnar för telefonbluff: ”Jättetråkigt”

Det lokala företaget Lindesbergs VVS/EL AB uppger att de återigen har blivit utsatta för bedragare som via telefon utger sig för att representera dem och erbjuda spolning av avloppssystem. Företaget vill nu varna allmänheten att vara på sin vakt om de blir uppringda av någon som erbjuder VVS-tjänster i deras namn.
– Det är jättetråkigt, vi vill verkligen inte att någon ska gå på det här, säger Lina Aronsson, butiksansvarig på Lindesbergs VVS/EL.

27 mars 2025 klockan 13:51 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

bildspel Årets unga företagare prisades på Lindeskolans pitchtävling

Under onsdagen avgjordes årets pitchtävling för UF-företag på Lindeskolan i Lindesberg. ...

bildspel Linda öppnade butik där prislappen alltid är 10 kronor

En ny secondhandbutik har öppnat i Korskyrkan i Frövi. Här kan du fynda en skön vårjacka eller ...

Café Oscar blir Linde Sjökrog: ”Våga knuffa ambitionsnivån”

Fredagen den 28 mars nyöppnar Café Oscar, nu med nytt namn, nya visioner och en ny ...

Om några månader kommer Daniel och Carina Larsson inviga den nya ELON-butiken vid Charlottenlunds Handelsområde. Foto: Jennie Einarsson

ELON växer – och flyttar hit

Etableringarna kring Charlottenlunds Handelsområde duggar tätt – nu ansluter även ELON i Lindesberg med sin butik. Samtidigt gör man en storsatsning och utökar både butiksytan och personalstyrkan.
– Vi vill kunna ge kunderna ännu bättre service och ett ännu större sortiment, säger Daniel Larsson, som driver ELON i Lindesberg och Arboga tillsammans med sin fru Carina Larsson.

18 mars 2025 klockan 15:48 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Lindeskolans Transportprogram tackar branschen för det stöd och hjälp de får. Foto: Camilla Lagerman

Transportprogrammet tackar branschen: ”Vardagshjältar”

De senaste årens hårda besparingskrav på Lindeskolan har slagit hårt mot flera av skolans program. Med en i princip obefintlig investeringsbudget får program som Fordon och Transport svårt att möta de allt högre kraven från branschen. Men i tuffa tider kliver vardagshjältar fram, så när Jardlers Åkeri erbjöd en hjälpande hand möttes de av en enorm tacksamhet.
– Vi vill tacka branschen för att de ställer upp för vår skull och har förstått behovet av Lindeskolan, säger läraren Kent Svensson.

13 mars 2025 klockan 14:40 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

bildspel Lyckad premiäröppning för Mejks livs
Redan en stund innan Mejks livsmedelsavdelning öppnade dörrarna på torsdagsförmiddagen köade nyfikna besökare utanför, spända på att få se ...
13 mars 2025 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

bildspel Kika in i Mejks nya livsmedelsavdelning
På torsdag klockan 10:00 slår Mejk upp portarna till sin helt nya livsmedelsavdelning. En yta om 1500 kvadratmeter som kommer rymma allt ifrån ...
11 mars 2025 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Mångmiljonsatsning på fjärrvärme ska göra Cummins Meritor till en grönare fabrik
Med en mångmiljonsatsning på lokal fjärrvärme tar Cummins Meritor i Lindesberg ett stort steg mot att bli en fossilfri fabrik. - Det är ett ...
7 mars 2025 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Anna-Lena Rydelius kliver in som ny marknadschef för det kommunala energibolaget Linde energi. Foto Linde energi

Hon är energibolagets nya marknadschef: ”Hittat hem”

Efter 15 år med ledande befattningar inom ett brett spektrum av branscher, kliver Lindesbergaren Anna-Lena Rydelius in som ny marknadschef för det kommunala energibolaget Linde energi. Detta meddelar man på torsdagen via ett pressmeddelande.

27 februari 2025 klockan 10:21 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Ann Björklund och Christina Orrbo är nöjda med de första timmarna av årets bokrea. Foto: Camilla Lagerman

Årets bokfest är igång: ”Tangerar förra året”

Årets bokrea är i full gång, och redan en halvtimme innan Blombergska Bokhandeln i Lindesberg öppnade dörrarna ringlade sig kön lång längs trottoaren.
– Det var en tapper skara som stod och väntade när vi öppnade klockan 07.00, berättar Ann Björklund.

25 februari 2025 klockan 14:43 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Arenan fick utrymmas efter inbrottslarm

Söndagskvällens handbollsmatch mellan LIF Lindesberg och Skogås hade bara tre minuter kvar när man fick pausa spelet...

Kommunen bjuder in näringslivet att ta emot sommarjobbare

Varje sommar anordnar Lindesbergs kommun ett antal platser för feriearbete till ungdomar i kommunen ...

Indiska smaker intar Blå Hallen när Sukh slår upp portarna

Sedan mitten av 2023 har "Blå Hallen" i Folkets Hus stått tom, efter att den förra hyresgästen ...

Vy från Kristinavägen. Bild: Vektor Arkitektur AB

Här bygger LIBO 69 lägenheter i centrala Lindesberg

Två stycken fyravåningshus med sammanlagt 69 lägenheter. Med start i maj månad skall detta bostadsprojekt gå från plan till handling. Detta meddelar Lindesbergsbostäder på fredagen i ett pressmeddelande.

14 februari 2025 klockan 14:58 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Nytänkande innovatörer prisades för sina energismarta idéer

Under tisdagen hölls finalen för ”Innovation day 2025” på Lindeskolan. Sensorstyrd ...

bildspel Från cancersjukdom till uppfyllda drömmar med egen butik

I den vita lilla stugan på gården i Torphyttan frodas kreativiteten hos makarna Anna och Johan ...

Nu står Storå på tur

INSÄNDARE/DEBATT: Den 3 februari 2025 markerar en betydelsefull dag för invånarna i Frövi och Fellingsbro. Det är dagen då Freya v...

bildspel Här klipps band(ag)en för nystarten av Freya vårdcentral

På fredagen ringlade en lång kö längs Järnvägsgatan i Frövi – det var dags för den efterlä...

LIBO växer i Frövi – köpte 49 lägenheter

Det kommunägda fastighetsbolaget Lindesbergsbostäder AB, LIBO, växer i Frövi. Nyligen blev det klart att ...

Rosa Åkerman. Rosmarie Haapala och Ann-Christin Gryth, hotellchef på Lindesbergs Stadshotell. Foto: Camilla Lagerman

Hälsomässan arrangeras för tredje året – blir både större och bredare

Lördagen den 25 januari arrangeras Hälsomässan för tredje året i ordningen, även denna gång på Lindesbergs Stadshotell. Med ett 20-tal utställare från stora delar av Mellansverige blir årets upplaga både större och bredare än tidigare.
– Man kan ju vara här en hel dag om man vill, det finns så mycket att upptäcka, det kommer bli jättemysigt, säger Rosa Åkerman.

14 januari 2025 klockan 14:59 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

bildspel 2024 i bilder – en tillbakablick på året
Med endast timmar kvar av året kan vi se tillbaka på ett 2024 som präglades av besparingar och sviktande ekonomi. Hot om nedläggning av ...
31 december 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Fem eldsjälar får pris för deras brinnande engagemang
Linde energi avslöjade på måndagen årets vinnare av deras pris "Energiklappen". Totalt 30 000 kronor fördelas nu till fem personer som juryn har ...
23 december 2024 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Granngården firar med kalas – ett år efter återöppnandet
Det har gått ett år sedan Granngården kunde återöppna sin butik, efter månader av sanering på grund av den brand som bröt ut i en angränsande...
16 december 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2024-12-12

2024-12-10

2024-12-09

2024-12-06

2024-12-03

2024-12-01

2024-12-01

2024-11-29

2024-11-29

2024-11-27

2024-11-21

2024-11-21

2024-11-21

2024-11-20

2025-04-02 06:47