Team Sportia är en franchise-baserad kedja med 126 Team Sportia-handlar, där alla dessa äger sin egen butik. Tillsammans äger man ett centralt bolag, Team Sportia AB. Det centrala bolaget ansvarar för centrala kedjegemensamma områden och aktiviteter, såsom IT, logistik, inköp/sortiment, marknad och ekonomi. Styrelsen och ledningen för det centrala bolaget har hos Tingsrätten ansökt om rekonstruktion.
Rekonstruktionen berör dock inte butiken i Lindesberg, då den ägs av Mikael Nielsen via bolaget Sporthörnan AB.
– Team Sportia består av lokalt ägda och förankrade butiker. Varje enskild butik äger sedan aktier i det centrala bolaget. Det är så kopplingen ser ut, säger Mikael Nielsen.
Bakgrunden till de ekonomiska problem som drabbat det centrala bolaget är ett sämre resultat för 2012 och att de åtgärder man vidtagit inte haft full effekt. Den uteblivna ekonomiska effekten har inneburit att bolaget fått akuta likviditetsproblem. Dialog har förts med bolagets bank för att utöka krediterna tillsammans med ett ägartillskott men banken har valt att inte ställa upp med ytterligare finansiering.
– Självklart är jag intresserad av att göra allt för att stötta Team Sportia centralt, men jag kommer bedöma och avgöra hur jag ställer mig till ett eventuellt ägartillskott när jag får frågan. Jag kommer inte äventyra mitt eget bolag, säker Mikael Nielsen.
Verksamheten fortsätter precis som vanligt, både för det centrala bolaget som för alla de lokala butikerna.
– Ingenting av det här påverkar vår lokala verksamhet. Vi kör på som vanligt, säker Nielsen.
Vad är en rekonstruktion
Företagsrekonstruktion är ett alternativ till konkurs för ett bolag som hamnar i en ekonomisk kris men som på sikt ändå bedöms ha möjlighet att överleva. Tingsrätten beslutar om rekonstruktion och utser då en rekonstruktör som tillsammans med ledningen för bolaget får jobba fram ett förslag på hur bolaget ska räddas från konkurs. Under tiden för rekonstruktionen kan inte fordringsägare begära utmätning eller ansöka om att bolaget sätt i konkurs. Vanligt i en rekonstruktion är att fordringsägarna tillsammans går med på att minska sina fordringar på bolaget. För att detta ska kunna ske krävs att en viss andel av fordringsägarna ställer sig bakom en sådan uppgörelse.
Efter två succéår återvänder Vårmönstringens egen utomhusfestival för ett tredje år. Den här gången byter man dock plats till Brasserie All In, och gästas av kultbandet Drängarna.
– Just vårfesten blir ännu bättre belägen inne i stan, då den blir en del av själva cruisingen, säger Johan Eriksson på JME Music.
Under torsdagen bjöd Lindeskolan in till sin årliga gymnasiemässa, där högstadieelever från hela kommunen kom på besök för att bekanta sig med skolans olika program, och kanske få en klarare bild av vad de ska söka in till. För skolan var årets mässa kanske viktigare än någonsin, efter ett år med hot om nedläggningar och besparingar.
Om det var positiva tongångar på stormötet i Storå under onsdagen, var det desto dystrare i Vedevåg under torsdagskvällen, där man samlats för att diskutera skolans framtid. Det blev ett möte med mycket känslor, många frågor, men få svar från politikerna.
Efter onsdagens medborgardialog i Storå ser det hoppfullt ut för Storåskolans högstadium, åtminstone om man får tro politikerna som närvarade. Merparten var rörande överens om att utredningen av flytten har gått alldeles för fort, och att skolan är viktig att bevara i sin nuvarande form.
Det har gått 10 år sedan Wajih Daoud öppnade sin Salong Dièm i Lindesberg. För att fira det slår han till med ett stort kalas som äger rum på lördag, där både fika och rabatterade priser erbjuds.
– Jag tackar alla som har stöttat mig under min fantastiska resa i Lindesbergs kommun och framför allt FALAB/LIBO och LindeNytt, säger Wajih.
Den 13 oktober har det gått ett år sedan Stures Restaurang slog upp portarna på Stafettgatan i Lindesberg. Nu planerar man en jubileumshelg för att fira ett fint första år.
– Vi är alltid jätteglada när kunderna är nöjda och går härifrån med ett leende på läpparna, säger Sarbaz Qader.
Lindemarken är tillbaka i centrum igen, något som har varit mycket efterlängtat bland både knallar och besökare. Dessvärre ställde vädrets makter till det för årets upplaga, som blev en mycket blöt och blåsig tillställning. Trots detta sökte sig många marknadsbesökare ut i vimlet, och knallarna gjorde sitt bästa för att hålla stämningen på topp. LindeNytt gjorde ett besök vid lunchtid för att ta pulsen på årets Lindemarken och bjuder här på några ögonblicksbilder.
Tidigt på fredagsmorgonen anlände de första betongbilarna till Charlottenlunds Handelsområde i Lindesberg. Totalt 300 kubikmeter betong kommer att utgöra bottenplattan till det nya Rustavaruhuset som beräknas öppna under hösten 2025.