I maj i år fick det centrala bolaget inom sportkedjan Team Sportia ekonomiska problem och tvingades ansöka om så kallad rekonstruktion. Efter bland annat ett ekonomist tillskott från ägarna under sommaren klarade man hösten. I och med att Göteborgs tingsrätt i går också godkände rekonstruktionen om ett ackord på 25 procent ser framtiden ljusare ut för sportkedjan. Även om faran inte helt är över än.- Rekonstruktionen, tillsammans med olika ägarinsatser som gjorts, gör att kedjan står sig väl rustad inför framtiden säger Mikael Nielsen ägare av Team Sportia-butiken i Lindesberg.
Team Sportia är en handlarägd sportkedja med 126 lokala butiker i hela Sverige. Av dessa ägs 119 butiker av lokala franchisetagare, i Lindesberg är det Mikael Nielsen som genom sitt bolag Sporthörnan AB äger den lokala sportbutiken. Tillsammans äger sedan de lokala sporthandlarna Team Sportia AB. Det centrala bolaget ansvarar exempelvis för IT, sortiment, inköp, marknad och ekonomi. Dessutom äger det centrala bolaget sju butiker, främst i storstäder.
I maj tvingades det centrala bolaget att ansöka om rekonstruktion vid Göteborgs tingsrätt och den omfattade Team Sportia AB i Mölnlycke och de sju centralt ägda butikerna.
Enligt tidningen Market godkände i går tingsrätten i Göteborg det ackordsförslag som sedan i våras arbetats fram. Det innebär i korthet att alla leverantörer skriver ned sina fordringar på Team Sportia med 75 procent. Om inte tingsrättsbeslutet överklagas inom tre veckor vinner ackordet laga kraft. Inom en månad måste då Team Sportia betala häften av skulderna, och resterande hälft inom fyra månader.
Enligt Market uppgick skulderna vid rekonstruktionen till 62 miljoner kronor fördelat mellan 180 borgenärer. 156 av dessa accepterade det framtagna ackordsförslaget, en fordringsägare avvisade det helt och övriga 23 avstod från att svara.
Ägarinlåning
För att ha likviditet att klara stora inköp inför hösten och därmed säkra verksamheten tillförde i juli en majoritet av ägarna (d v s de lokala butikerna) nytt kapital i form av ägarinlåning. För att klara återbetalningen av de inlånade pengarna och samtidigt uppfylla villkoren i ackordsuppgörelsen pågår det nu och fram till i slutet av veckan en möjlighet för nuvarande ägare att teckna sig för nya aktier. På det sättet hoppas man få in så mycket nytt fräscht kapital att man kan uppfylla alla återbetalningsvillkor samtidigt som man då också slipper ta i helt nya aktieägare i huvudbolaget.
Lindesbergs-butiken har valt att så utanför möjligheten att teckna sig för nya aktier. Men ägaren Mikael Nielsen ser inget konstigt med detta.
– Min aktieandel i Team Sportia är idag relativt stor i förhållande till butiksstorleken. Det här gör att min aktieandel i Team Sportia sjunker och blir mer anpassad till min nivå på verksamhet, säger han.
Ljus framtid
Det ser nu mycket ljust ut för Team Sportia och den fortsatta verksamheten under ett gemensamt varumärke, men fortfarande finns det några nålsögon att passera.
Ackordsuppgörelsen måste vinna laga kraft och sedan måste också sportkedjan uppfylla sin del av uppgörelsen. På sikt blir det också viktigt att vända de vikande försäljningssiffrorna och bemöta den allt starkare konkurrensen från stora aktörer som XXL och Decathlons och webbförsäljningen som hela tiden ökar.
Vi ställer ändå den ödesdigra frågan till Mickael Nielsen om vad som händer och vad som blir mest akut lokalt i Lindesberg om inte rekonstruktionen lyckas fullt ut?
– Den allvarligaste konsekvensen som uppstår först blir att lösa datatrafiken. Idag ligger all fakturering, bokföring, och kassahantering i samma system, säger han.
– Även om det skulle uppstå en del störningar skulle inköp och leveranser ordna sig ganska omgående genom att jag då får lova att handla direkt av varje leverantör, avslutar Nielsen.
Den 17 april 2019 blev Industritekniska programmet på Lindeskolan certifierat som ett Teknikcollege, och framtiden såg ljus ut för utbildningen som efter fem års dvala kunde startas upp igen, tack vare ett samarbete mellan Lindeskolan, kommunledningen och industriföretagen i Lindesberg. Men redan två år senare lades programmet ner på nytt. Nu ser det dock ut som att det blåser positiva vindar för ytterligare en nystart – redan hösten 2026.
– Att behovet av utbildningen finns och att alla är positiva till den råder det inga tvivel om. Det känns hoppfullt, säger rektor Andreas Blom.
Bergslagsbibblan växer med fem nya kommuner. Under april och maj ansluter ytterligare fem bibliotek från nio av länets kommuner till Bergslagsbibblan. Målet är att förbättra och erbjuda en mer likvärdig och hållbar biblioteksservice till invånarna i kommunerna.
– Det innebär att invånarna kommer att få bättre tillgång till media, och vi kommer kunna erbjuda snabbare leveranser mellan biblioteken som ingår i samarbetet, förklarar Helena Blixt, samordnare på Lindesbergs stadsbibliotek.
En ny secondhandbutik har öppnat i Korskyrkan i Frövi. Här kan du fynda en skön vårjacka eller varför inte ett par snygga skor för blott en liten ”guldtia”. Fokus ligger på att samla ihop pengar för att kunna stötta ideella organisationer som satsar på barn och ungdomar.
– Jag hoppas att det ska fungera så vi kan börja ge ut gåvor till organisationer så småningom. Det är drömmen att få stötta de som behöver, säger initiativtagaren Linda Sköldenström när LindeNytt stannar till på besök.
Fredagen den 28 mars nyöppnar Café Oscar, nu med nytt namn, nya visioner och en ny kock. Dessutom har företaget fått en ny delägare i form av Tjodolf Sommestad, som kommer in med friska idéer.
– Det ska bli jättespännande. Linde Stadshotell är ju en viktig verksamhet för en småstad som Lindesberg, och jag har varit intresserad av den branschen sedan länge, berättar Tjodolf för LindeNytt.
På torsdag klockan 10:00 slår Mejk upp portarna till sin helt nya livsmedelsavdelning. En yta om 1500 kvadratmeter som kommer rymma allt ifrån frukt och grönt, mejeri, djupfryst, bröd, till torrvaror med mera.
– Det känns väldigt roligt och spännande, säger vd Mikael Karlsson.
Med en mångmiljonsatsning på lokal fjärrvärme tar Cummins Meritor i Lindesberg ett stort steg mot att bli en fossilfri fabrik.
– Det är ett viktigt projekt för oss i den här fabriken, men också för Cummins som stort. Hållbarhet och klimatavtryck blir allt viktigare, även för en lastbilstillverkare, säger fabrikschef Markus Andreasson.
Varje sommar anordnar Lindesbergs kommun ett antal platser för feriearbete till ungdomar i kommunen med ett varierande utbud. Det kan vara inom äldrevården, barnomsorgen eller vaktmästartjänster men även inom ideella organisationer eller föreningar. Nytt för i år är att man även bjuder in lokala företagare att ta emot feriearbetare.
Det kommunägda fastighetsbolaget Lindesbergsbostäder AB, LIBO, växer i Frövi. Nyligen blev det klart att man nu övertar flera fastigheter från företaget Backbro AB. Det rör sig om totalt 49 lägenheter. Tillträde är från 1 februari 2025.