I maj i år fick det centrala bolaget inom sportkedjan Team Sportia ekonomiska problem och tvingades ansöka om så kallad rekonstruktion. Efter bland annat ett ekonomist tillskott från ägarna under sommaren klarade man hösten. I och med att Göteborgs tingsrätt i går också godkände rekonstruktionen om ett ackord på 25 procent ser framtiden ljusare ut för sportkedjan. Även om faran inte helt är över än.- Rekonstruktionen, tillsammans med olika ägarinsatser som gjorts, gör att kedjan står sig väl rustad inför framtiden säger Mikael Nielsen ägare av Team Sportia-butiken i Lindesberg.
Team Sportia är en handlarägd sportkedja med 126 lokala butiker i hela Sverige. Av dessa ägs 119 butiker av lokala franchisetagare, i Lindesberg är det Mikael Nielsen som genom sitt bolag Sporthörnan AB äger den lokala sportbutiken. Tillsammans äger sedan de lokala sporthandlarna Team Sportia AB. Det centrala bolaget ansvarar exempelvis för IT, sortiment, inköp, marknad och ekonomi. Dessutom äger det centrala bolaget sju butiker, främst i storstäder.
I maj tvingades det centrala bolaget att ansöka om rekonstruktion vid Göteborgs tingsrätt och den omfattade Team Sportia AB i Mölnlycke och de sju centralt ägda butikerna.
Enligt tidningen Market godkände i går tingsrätten i Göteborg det ackordsförslag som sedan i våras arbetats fram. Det innebär i korthet att alla leverantörer skriver ned sina fordringar på Team Sportia med 75 procent. Om inte tingsrättsbeslutet överklagas inom tre veckor vinner ackordet laga kraft. Inom en månad måste då Team Sportia betala häften av skulderna, och resterande hälft inom fyra månader.
Enligt Market uppgick skulderna vid rekonstruktionen till 62 miljoner kronor fördelat mellan 180 borgenärer. 156 av dessa accepterade det framtagna ackordsförslaget, en fordringsägare avvisade det helt och övriga 23 avstod från att svara.
Ägarinlåning
För att ha likviditet att klara stora inköp inför hösten och därmed säkra verksamheten tillförde i juli en majoritet av ägarna (d v s de lokala butikerna) nytt kapital i form av ägarinlåning. För att klara återbetalningen av de inlånade pengarna och samtidigt uppfylla villkoren i ackordsuppgörelsen pågår det nu och fram till i slutet av veckan en möjlighet för nuvarande ägare att teckna sig för nya aktier. På det sättet hoppas man få in så mycket nytt fräscht kapital att man kan uppfylla alla återbetalningsvillkor samtidigt som man då också slipper ta i helt nya aktieägare i huvudbolaget.
Lindesbergs-butiken har valt att så utanför möjligheten att teckna sig för nya aktier. Men ägaren Mikael Nielsen ser inget konstigt med detta.
– Min aktieandel i Team Sportia är idag relativt stor i förhållande till butiksstorleken. Det här gör att min aktieandel i Team Sportia sjunker och blir mer anpassad till min nivå på verksamhet, säger han.
Ljus framtid
Det ser nu mycket ljust ut för Team Sportia och den fortsatta verksamheten under ett gemensamt varumärke, men fortfarande finns det några nålsögon att passera.
Ackordsuppgörelsen måste vinna laga kraft och sedan måste också sportkedjan uppfylla sin del av uppgörelsen. På sikt blir det också viktigt att vända de vikande försäljningssiffrorna och bemöta den allt starkare konkurrensen från stora aktörer som XXL och Decathlons och webbförsäljningen som hela tiden ökar.
Vi ställer ändå den ödesdigra frågan till Mickael Nielsen om vad som händer och vad som blir mest akut lokalt i Lindesberg om inte rekonstruktionen lyckas fullt ut?
– Den allvarligaste konsekvensen som uppstår först blir att lösa datatrafiken. Idag ligger all fakturering, bokföring, och kassahantering i samma system, säger han.
– Även om det skulle uppstå en del störningar skulle inköp och leveranser ordna sig ganska omgående genom att jag då får lova att handla direkt av varje leverantör, avslutar Nielsen.
Under torsdagen bjöd Lindeskolan in till sin årliga gymnasiemässa, där högstadieelever från hela kommunen kom på besök för att bekanta sig med skolans olika program, och kanske få en klarare bild av vad de ska söka in till. För skolan var årets mässa kanske viktigare än någonsin, efter ett år med hot om nedläggningar och besparingar.
I helgen går startskottet för årets julmarknader, när Frövifors pappersbruksmuseum bjuder in till en av de största sådana i regionen. I år har man ett 80-tal försäljare på plats, med ett stort och varierat utbud. Dessutom kommer självaste tomten på besök.
– Vi försöker få en bra variation på utbudet, både hantverk, mat och roliga julklappar som hör julen till, berättar museichef Mikael Tiderman.
Efter onsdagens medborgardialog i Storå ser det hoppfullt ut för Storåskolans högstadium, åtminstone om man får tro politikerna som närvarade. Merparten var rörande överens om att utredningen av flytten har gått alldeles för fort, och att skolan är viktig att bevara i sin nuvarande form.
Sveriges största bakproffs bor i Lindesberg och heter Gohar Petrosyan. Det står klart efter att Miljonlotteriet presenterade vinnaren i sin stora baktävling, där alltså Gohar kammade hem förstapriset.
– Det är helt ofattbart, som en dröm! Jag är så lycklig och tacksam för alla som röstade på mig, säger Gohar i ett pressmeddelande.
Den 13 oktober har det gått ett år sedan Stures Restaurang slog upp portarna på Stafettgatan i Lindesberg. Nu planerar man en jubileumshelg för att fira ett fint första år.
– Vi är alltid jätteglada när kunderna är nöjda och går härifrån med ett leende på läpparna, säger Sarbaz Qader.
Ett soldränkt Fritidsbyn stod som värd när cupen Benjamins Minne spelades under söndagen. Cupen, som arrangerades av IFK Lindesbergs pojklag födda 2010 i samarbete med LindeNytt, var en hyllning till pojkarnas vän och lagkamrat Benjamin, som gick bort i cancer för 4,5 år sedan. Över 7 000 kronor samlades in till Barncancerfonden Mellansverige, genom lotteri och frivilliga donationer. Som en extra bonus stod hemmalaget som slutsegrare efter dagen, och Benjamin hade en central plats i deras vilda firande.
Lindesbergs kommun har fortsatt svårt att lyfta när Svenskt Näringsliv genomför den årliga rankingen över landets kommuner och företagsklimatet i dessa. Lindesberg återfinns i år på plats 285 av landets 290 kommuner.
Med strålande sol, ett myller av besökare, samt ett hundratal utställare, blev Dragracingens dag inget annat än en dundersuccé.
– Det blev succé! Vi är oerhört glada, det visar verkligen hur stort motorintresset är, säger Peter Hayden från SHRA Lindesberg.