För nionde sommaren i rad erbjuder Bergslagens Sparbank traktens unga entreprenörer ett riktigt drömjobb under sommarlovet. Nytt för i år är att deltagarna inte behöver ha en färdig företagsidé, det får man nämligen hjälp med under utbildningen.
Drömjobbet startade som en vidareutveckling av projektet Sommarlovsentreprenörer, som då riktade sig till elever i årskurs 7-9. Resultatet blev en ”plantskola” för unga entreprenörer och idésprutor i åldern 17-22 år, där deltagarna får chansen att utveckla sin kreativitet och prova på att driva något eget.
– Vi vet att det finns många unga entreprenörer där ute, och det här året behöver våra drömjobbare inte ha någon färdig företagsidé, det kommer man få hjälp med under utbildningen eftersom det är just det man ska lära sig, berättar Ylva Edbohm vid Bergslagens Sparbank.
Förutom en chans att få prova på att driva en egen verksamhet får deltagarna också en personlig mentor, seminarier och en resa till Göteborg där de får besöka mässan för Sveriges främsta unga entreprenörer, Emax.
– Under Emax får man även deltaga i en tävling med olika utmaningar, där en av förra årets drömjobbare Sixten Norelius, var en av vinnarna och fick åka till Kenya för att hjälpa till att skapa Emax Kenya, berättar Ylva glatt.
Drömjobbet har visat sig vara ett riktigt drömjobb för flera deltagare, 2018 var Matilda Antman Morén en av totalt fyra Drömjobbare, och efter hennes medverkan blev hennes företag Matbanken flerfaldigt prisbelönt. Bland annat vann Matilda och hennes tre kollegor det åtråvärda Egerydsstipendiet med en prissumma på 50 000 kronor och personlig coachning av självaste Per Egeryd.
Detta är drömjobbet i korthet:
• Du får 10 000 kronor för att utveckla din idé eller ditt företagande
• Arbetsplats på något av våra kontor, om du vill
• Personlig mentor och ett nätverk som inte går att köpa för pengar
• Seminarier om företagsekonomi och marknadsföring, lär dig göra en affärsplan
• Medverkan på Emax i Göteborg. Emax är mässan för Sveriges främsta unga entreprenörer. Här väntar en ny värld, med hyperaktuella föreläsningar, utmanande och roliga övningar inom företagande och inte minst umgänge med andra unga, drivna personer från hela Sverige. Resa och boende ingår. Emax 2020 går av stapeln 15-18 juni med avresa från Bergslagen 14 juni.
Ansökningsperioden för 2020 är öppen och antagningar sker löpande. Sista dag att ansöka är 2020-03-31.
Klockan 12.00 på torsdagen stängde LindeNytts tävling där två fribiljetter till den stora Vårfesten stod på spel. Deltagandet var otroligt högt och de flesta svarade också rätt på tävlingsfrågan.
I samband med Vårmönstringen den 10 maj, arrangeras utomhusfestivalen Vårfesten, som i år huserar på Brasserie All In och gästas av kultbandet Drängarna. Nu har två av LindeNytts läsare chansen att vinna varsin biljett till eventet, genom att svara rätt på tävlingsfrågan.
Bergslagsbibblan växer med fem nya kommuner. Under april och maj ansluter ytterligare fem bibliotek från nio av länets kommuner till Bergslagsbibblan. Målet är att förbättra och erbjuda en mer likvärdig och hållbar biblioteksservice till invånarna i kommunerna.
– Det innebär att invånarna kommer att få bättre tillgång till media, och vi kommer kunna erbjuda snabbare leveranser mellan biblioteken som ingår i samarbetet, förklarar Helena Blixt, samordnare på Lindesbergs stadsbibliotek.
På fredagseftermiddagen stod det klart att det lokala glassföretaget ”En får tacka” i Danshyttan, Storå, återigen tilldelats en ädel valör i Glass-SM, som gick av stapel vid Stockholmsmässan under dagen. Med sin unika fårglass kammade man hem ett brons i kategorin ”Pistage”.
– Det känns väldigt roligt, det är en ny smak som jag inte har gjort förut, men den gick hem, säger Björn Johansson till LindeNytt.
Fredagen den 28 mars nyöppnar Café Oscar, nu med nytt namn, nya visioner och en ny kock. Dessutom har företaget fått en ny delägare i form av Tjodolf Sommestad, som kommer in med friska idéer.
– Det ska bli jättespännande. Linde Stadshotell är ju en viktig verksamhet för en småstad som Lindesberg, och jag har varit intresserad av den branschen sedan länge, berättar Tjodolf för LindeNytt.
Etableringarna kring Charlottenlunds Handelsområde duggar tätt – nu ansluter även ELON i Lindesberg med sin butik. Samtidigt gör man en storsatsning och utökar både butiksytan och personalstyrkan.
– Vi vill kunna ge kunderna ännu bättre service och ett ännu större sortiment, säger Daniel Larsson, som driver ELON i Lindesberg och Arboga tillsammans med sin fru Carina Larsson.
Med en mångmiljonsatsning på lokal fjärrvärme tar Cummins Meritor i Lindesberg ett stort steg mot att bli en fossilfri fabrik.
– Det är ett viktigt projekt för oss i den här fabriken, men också för Cummins som stort. Hållbarhet och klimatavtryck blir allt viktigare, även för en lastbilstillverkare, säger fabrikschef Markus Andreasson.
Under tisdagen hölls finalen för ”Innovation day 2025” på Lindeskolan. Sensorstyrd gatubelysning, småskalig biogasproduktion och berglagring av värme var bara några av de smarta idéer som skulle kunna göra Lindesberg till en mer hållbar plats. Vann gjorde dock ett team smarta elever som kommit fram till att lägesenergin i vattnet i ett vattentorn skulle kunna nyttjas för att alstra ström.