Camilla Kruse öppnar sin praktik i slutet av juli. Foto: Ida Lindkvist
Tidigare klinikchef öppnar egen veterinärpraktik
Camilla Kruse har lång erfarenhet av veterinäryrket och djur. I badkaret har hon haft en krokodil, chinchillor i köket och därtill uppfödning av ormar och ödlor. Undervisat veterinärstudenter har Camilla också gjort, och arbetet som chef på distriktsveterinärerna i Lindesberg. Och hästar, det kan hon också, såväl kropp som tänder. Och i slutet av juli slår Camilla upp dörrarna Lindesbergs veterinärpraktik.
I grunden är Camilla Kruse biolog, med en zoologiutbildning. Veterinär är hon också, och har tidigare undervisat veterinärstudenter vid högskolan. Men en tripp till Lindesberg gjorde henne förälskad i staden och snart därefter började hon jobba här hos Distriktsveterinärerna. I fyra år pendlades det från Uppsala innan flytten till Lindesberg blev ett faktum.
Före detta ungdomsmottagningen på Bytesgatan blir ny veterinärpraktik. Foto: Ida Lindkvist
Klinikchef på Distriktsveterinärerna var Camillas titel i flera år, men med ytterligare chefer ovan sig kunde hon inte alltid göra som hon ville. Så en egen praktik blev svaret, där hon får styra som hon själv önskar.
– Nu vill jag bestämma helt själv och göra så som jag tror på. Så jag hoppade av för att starta eget företag här, konstaterar Camilla och visar runt i den blivande veterinärslokalen, vilken många känner igen som den före detta ungdomsmottagningen på Bytesgatan.
Den huvudsakliga inriktningen ligger på smådjur, men Camillas tanke är att hon även ska kunna åka ut till hästpatienter.
– Jag är ju hästmänniska från början, så jag vill inte släppa det helt. Men åker jag iväg måste jag stänga igen här, och det blir lättare när jag, som jag tänkt i framtiden, anställt en sköterska som kan sköta det när jag är borta.
Till en början kommer Camilla kunna bistå sina kunder och patienter det basala, men framöver hoppas hon även kunna utöka den biten.
– Jag ska skaffa röntgen och ultraljud har jag redan, och modern narkosutrustning. Jag vill också kunna utöka tandsidan, jag är nästan fullt utbildad hästtandläkare.
– Många smådjur har jättedåliga tänder. Man tror att om de äter så är de okej. Men jag har träffat på hundar som ätit trots att de haft bruten käke, det är en sådan väldigt stark drift. Ibland när man har tagit bort tandsten har tänderna ramlat bort, då har det varit tandstenen som hållit kvar tänderna, förklarar Camilla.
Djur har alltid förekommit i Camillas liv. Krokodil i badkaret, chinchillor i köket och ormar och ödlor står på hennes ”meritlista”. Foto: Ida Lindkvist
En av skillnaderna från sitt tidigare jobb som distriktsveterinär är att hon inte behöver skicka hem djuret för snabbt. Camilla berättar:
– Det är jätteskönt att kunna ha kvar djuren. Har jag tagit på mig en operation här så kan jag sitta kvar eller ta med mig djuret hem över natten och ge smärtlindring. När jag jobbade som distriktsveterinär är det ens skyldighet att åka ut när någon ringer och till exempel säger att deras häst har fått kolik och det är jättebråttom, nu får jag göra som jag vill, och behöver inte åka ifrån djuren.
Camillas intresse för djur är enormt och ju mer hon berättar, desto mer inser man hur starkt hon brinner för sitt yrke.
– Jag älskar alla djur, jag har nog haft alla djur som man kan ha. Krokodil i badkaret, chinchillor i köket och ormar och ödlor runtomkring, säger hon och skrattar.
– Jag gillar Linde, det är en fin stad och det finns potential i den här staden. Jag tror att många tycker att det är viktigt att man får samma veterinär varje gång, att veterinären känner till djuren, så jag hoppas att jag kan bli husveterinären. Det är jättekul det här!
Från och med 27 juli kan man ringa till Camilla Kruse för att boka tid. HÄR! hittar du Camillas Lindesbergs Veterinärpraktik AB
Tack för ert stöd!
LindeNytt vill passa på och tacka alla er som genom swishgåvor har stöttat och hjälpt oss att bedriva vår verksamhet.
Era gåvor gör skillnad. Vill du också stötta LindeNytt?
Swishnr: 123-053 19 05
KommentarerKommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.
Johan och Mats Eriksson på JME Music arrangerar Vårfesten tillsammans med Brasserie All In. Foto: Camilla Lagerman
Imorgon, lördag är det dags för den omåttligt populära Vårmönstringen, som varje år lockar tusentals bilentusiaster till Lindesberg. I år ser väderprognosen något osäker ut, men det är inget som oroar arrangörerna till Vårfesten, då man som bäst håller på att montera upp ett 300 kvadratmeter stort tält över festivalområdet.
– Det var ju tur att vi i höstas investerade i ett dubbelt så stort tält, så vi har faktiskt aldrig byggt det här innan. Det kommer vara uppvärmt, så det spelar ingen roll om det är regnigt och kyligt ute, här inne kommer det vara behagligt, förklarar Johan Eriksson på JME Music.
Med flinka fingrar och hög precision tog Voldemars Lasmanis hem guldet i Ungdoms-SM i CAD-konstruktion. Hans konstruktion av en fällstege med arbetsplattform imponerade stort på juryn och säkrade honom inte bara förstaplatsen, utan även en plats i Yrkes-SM 2026.
– Det är bara så jäkligt kul att ha vunnit detta, säger Voldemars till LindeNytt.
I november 2024 beslutades det att Mia Konradsson, genom företaget Konradsson och Bäck Primärvård AB, skulle ta över driften av vårdcentralerna i Storå och Frövi. I slutet av januari i år invigdes även den efterlängtade Freya vårdcentral i Frövi. Nu meddelar Mia Konradsson att det också finns en preliminär tidsplan för när hon kommer att ta över rodret för Storå vårdcentral – datumet är satt till 1 oktober 2025.
– Det är väldigt roligt, man får verkligen en fantastisk position att påverka primärvården väldigt konkret, säger Mia Konradsson till LindeNytt.
Den 17 april 2019 blev Industritekniska programmet på Lindeskolan certifierat som ett Teknikcollege, och framtiden såg ljus ut för utbildningen som efter fem års dvala kunde startas upp igen, tack vare ett samarbete mellan Lindeskolan, kommunledningen och industriföretagen i Lindesberg. Men redan två år senare lades programmet ner på nytt. Nu ser det dock ut som att det blåser positiva vindar för ytterligare en nystart – redan hösten 2026.
– Att behovet av utbildningen finns och att alla är positiva till den råder det inga tvivel om. Det känns hoppfullt, säger rektor Andreas Blom.
Under onsdagen avgjordes årets pitchtävling för UF-företag på Lindeskolan i Lindesberg. Sparbanken Bergslagen, tillsammans med skolan och ett antal lokala samarbetspartners, arrangerade tävlingen där man delade ut priser i fyra olika kategorier. Varje vinnande företag fick ta emot en prischeck om 5000 kronor vardera, som kanske kan hjälpa de unga entreprenörerna en bit i sitt fortsatta arbete.
En ny secondhandbutik har öppnat i Korskyrkan i Frövi. Här kan du fynda en skön vårjacka eller varför inte ett par snygga skor för blott en liten ”guldtia”. Fokus ligger på att samla ihop pengar för att kunna stötta ideella organisationer som satsar på barn och ungdomar.
– Jag hoppas att det ska fungera så vi kan börja ge ut gåvor till organisationer så småningom. Det är drömmen att få stötta de som behöver, säger initiativtagaren Linda Sköldenström när LindeNytt stannar till på besök.
Redan en stund innan Mejks livsmedelsavdelning öppnade dörrarna på torsdagsförmiddagen köade nyfikna besökare utanför, spända på att få se Lindesbergs nyaste livsmedelsbutik. När klockan slog 10:00 fylldes butiken snabbt av köpsugna kunder som fyllde sina varukorgar.
– Många reagerade på att det var så stort, de hade förväntat sig att vår mjölkkyl skulle vara som en liten låda ungefär, så det är jättekul, säger vd Mikael Karlsson glatt.
Sedan mitten av 2023 har ”Blå Hallen” i Folkets Hus stått tom, efter att den förra hyresgästen lagt ner sin verksamhet. I månadsskiftet blir det dock återigen liv och rörelse i lokalen, då den indiska restaurangen Sukh slår upp portarna.
– Vi fick en bra lokal, och vi hoppas att folk blir nöjda med att kunna välja lite annan mat än det som finns idag, säger ägaren Jaswinder Singh.