Det är många ´kommande skattefrågor som hänger i luften just nu. Det framgick vid Grant Thorntons traditionella skattefrukost idag. I och med att regeringens budgetproposition föll och att Alliansens budget gäller tills vidare så är det svårt att sia om nya skatteregler innan extravalet.- Därutöver väntar vi svar och beslut på sex olika skatteutredningar som kan påverka företagens planering, förklarar Peder Larsson, skatterådgivare på Grant Thornton. Men det finns ändå viktiga frågeställningar redan nu, som exempelvis bolagets ägarstruktur, man bör titta över.
Vid Grant Thorntons traditionella skattefrukost i Lindesberg fick åhörarna en lång rad tips och idéer för att öka lönsamheten i bolaget. Peder Larsson redogjorde för exempel och rättsfall. Så många regelnyheter fanns dock inte att berätta om.
– Vi väntar i stället nu på beslut på Företagsskattekommitténs betänkande samt Skatteförenklingsutredningen vilka kan ge konsekvenser för många bolag. Det är utredningar som tillsatts av den gamla regeringen men där direktiven är förankrade i båda politiska blocken.
Den föreslagna regeländring som Peder Larsson flaggar främst för är slopat avdrag för negativt finansnetto, från Företagsskattekommitténs betänkande. Något som kan bli kostsamt för vissa bolag. Även i Skatteförenklingsutredningen finns flera förslag som kan påverka skatteplaneringen hos exempelvis skogsägare. I bästa fall kan de föreslagna reglerna börja gälla 1 januari 2016 beroende på hur snabbt en proposition kan utarbetas.
Grant Thornton har haft verksamhet i Lindesberg runt 30 år och är den största revisionsfirman i kommunen. Kunderna är fåmansföretag och ägarledda. De skattefrågor som oftast dyker upp, när kunderna konsulterar rådgivarna, handlar om förmånsbeskattning.
– Det är många kunder som upplever att reglerna för förmånsbeskattningen av bilar är knepig. Och nu kan det bli komma nya förslag kring mobiler och paddor som också blir krångliga.
Som avslutning på sitt föredrag uppmanade Peder Larsson alla åhörare att fundera över strukturen på sitt företag. Han menar på att det finns många fördelar med att skapa ett så kallat ”ägarbolag”.
– Oavsett vad som händer den närmaste tiden med ny regering, utredningar och annat finns ett kraftfullt verktyg att minimera riskerna och få kontroll över sin skatteplanering. Vi rekommenderar att man tittar över möjligheten att strukturera om sitt bolag till ett ägarbolag eller så kallat ”holdingbolag”. Då kan exempelvis man flytta över vinster till ägarbolaget skattefritt och konstruktionen underlättar om det kommer nya delägare.