Om knappt två veckor blir det klart om Tormek från Lindesberg får stå höst på pallen då priset för bästa exportföretag för år 2013 delas ut av Handelskammaren Mälardalen. Tormek är nominerad, tillsammans med två andra företag i regionen.- Vi är så klart stolta och glada över att handelskammaren vill uppmärksamma oss, säger Håkan Persson, VD på Tormek. De anställda har jobbar hårt och hängivet i många år för att vi ska nå framgång.
Det är ingen slump att Tormek nu uppmärksammas av Handelskammaren Mälardalen. Företaget, som etablerades 1973, har länge och målmedveten arbetat för att expandera på en konkurrensutsatt exportmarknad. Idag går 85 procent av försäljningen på export där Tyskland, USA och Frankrike är största marknaden.
– Eftersom vi säljer en premiumprodukt som är riktad till privatpersoner måste vi ha en stor geografisk marknad för att kunna växa, förklarar Håkan Persson. Och än så länge går det bra, vi växer stadigt både i försäljning och i omsättning.
Det är exempelvis slöjdare, hemmafixare, instrumentbyggare, träsvarvare, kockar och isskulptörer som använder sig av Tormeks unika slipverktyg för att få rakbladsvassa verktyg. Affärsiden är att sälja slipmaskiner av högsta kvalitet till vilka man kan köpa speciella tillbehör. I Sverige säljs Tormeks produkter på exempelvis Clas Ohlsson men varumärket är nästan mer känt i USA och Tyskland.
– Träsvarveri är oerhört stort i dessa länder, förklarar Håkan Persson. Vi står för högsta kvalitet och produkterna har faktiskt blivit kopierade av vissa företag i Asien – men det oroar vi oss inte för så länge vi fortsätter att utveckla nya produkter och håller högsta kvakitet har vi vår plats på marknaden.
Tormeks slipverktyg säljs ut på exportmarknaden via importörer i exportlandet. För Tormeks del är det oerhört viktigt att importören är kunnig inom branschen och kan sälja produkterna på ett gediget sätt. Därför lägger Tormeks marknadsavdelning en stor del av arbetstiden på att åka världen runt och upprätthålla affärsmässiga kontakter med importörerna.
– Nästa vecka ska vi träffa sju intresserade presumtiva importörer från Schweiz. Det står nästan alltid företag i kö för att bli vår landskontakt. Det känns bra.
Framtiden ser stabil ut för Tormek. Idag har företaget 20 anställda och för några år sedan firade man att man sålt en halv miljon slipmaskiner sedan starten 1973.
– Vi känner oss trygga , säger Håkan Persson. Våra underleverantörer finns här i Bergslagen och medarbetarna är mycket engagerade. Så länge som vi står kvar på toppen i vår bransch när det gäller kvalitet är kontinuiteten säkrad.
Den 27 februari, på Örebrogalan, avslöjas vilket företag som fick priset ”Årets exportföretag” av Handelskammaren Mälardalen.
I januari meddelade Roger Sixtensson sin avgång som VD för FALAB/LIBO, efter en rad uppmärksammade mediala granskningar. Sedan dess har bolagets ekonomichef varit tillförordnad på posten, medan man sökt en ny VD. Under måndagen kunde man så presentera mannen som ska axla rodret, Mikael Kihlberg, som tillträder 1 september.
– Nu vänder vi blad, nu börjar ett nytt kapitel i FALAB/LIBOS historia, säger Mikael.
Som avslutning på lördagens Vårmönstring arrangerades Vårfesten på Brasseri All In. DJ Misceo, Drängarna och The Band Of Brothers stod för underhållning och härlig musik. Det blev en mycket välbesökt tillställning där stämningen var på topp från första tonen som flödade ur högtalarna. LindeNytt kan här bjuda på några ögonblick från lördagens stora fest.
Klockan 12.00 på torsdagen stängde LindeNytts tävling där två fribiljetter till den stora Vårfesten stod på spel. Deltagandet var otroligt högt och de flesta svarade också rätt på tävlingsfrågan.
I samband med Vårmönstringen den 10 maj, arrangeras utomhusfestivalen Vårfesten, som i år huserar på Brasserie All In och gästas av kultbandet Drängarna. Nu har två av LindeNytts läsare chansen att vinna varsin biljett till eventet, genom att svara rätt på tävlingsfrågan.
Bergslagsbibblan växer med fem nya kommuner. Under april och maj ansluter ytterligare fem bibliotek från nio av länets kommuner till Bergslagsbibblan. Målet är att förbättra och erbjuda en mer likvärdig och hållbar biblioteksservice till invånarna i kommunerna.
– Det innebär att invånarna kommer att få bättre tillgång till media, och vi kommer kunna erbjuda snabbare leveranser mellan biblioteken som ingår i samarbetet, förklarar Helena Blixt, samordnare på Lindesbergs stadsbibliotek.
På fredagseftermiddagen stod det klart att det lokala glassföretaget ”En får tacka” i Danshyttan, Storå, återigen tilldelats en ädel valör i Glass-SM, som gick av stapel vid Stockholmsmässan under dagen. Med sin unika fårglass kammade man hem ett brons i kategorin ”Pistage”.
– Det känns väldigt roligt, det är en ny smak som jag inte har gjort förut, men den gick hem, säger Björn Johansson till LindeNytt.
Fredagen den 28 mars nyöppnar Café Oscar, nu med nytt namn, nya visioner och en ny kock. Dessutom har företaget fått en ny delägare i form av Tjodolf Sommestad, som kommer in med friska idéer.
– Det ska bli jättespännande. Linde Stadshotell är ju en viktig verksamhet för en småstad som Lindesberg, och jag har varit intresserad av den branschen sedan länge, berättar Tjodolf för LindeNytt.
Årets bokrea är i full gång, och redan en halvtimme innan Blombergska Bokhandeln i Lindesberg öppnade dörrarna ringlade sig kön lång längs trottoaren.
– Det var en tapper skara som stod och väntade när vi öppnade klockan 07.00, berättar Ann Björklund.