Om knappt två veckor blir det klart om Tormek från Lindesberg får stå höst på pallen då priset för bästa exportföretag för år 2013 delas ut av Handelskammaren Mälardalen. Tormek är nominerad, tillsammans med två andra företag i regionen.- Vi är så klart stolta och glada över att handelskammaren vill uppmärksamma oss, säger Håkan Persson, VD på Tormek. De anställda har jobbar hårt och hängivet i många år för att vi ska nå framgång.
Det är ingen slump att Tormek nu uppmärksammas av Handelskammaren Mälardalen. Företaget, som etablerades 1973, har länge och målmedveten arbetat för att expandera på en konkurrensutsatt exportmarknad. Idag går 85 procent av försäljningen på export där Tyskland, USA och Frankrike är största marknaden.
– Eftersom vi säljer en premiumprodukt som är riktad till privatpersoner måste vi ha en stor geografisk marknad för att kunna växa, förklarar Håkan Persson. Och än så länge går det bra, vi växer stadigt både i försäljning och i omsättning.
Det är exempelvis slöjdare, hemmafixare, instrumentbyggare, träsvarvare, kockar och isskulptörer som använder sig av Tormeks unika slipverktyg för att få rakbladsvassa verktyg. Affärsiden är att sälja slipmaskiner av högsta kvalitet till vilka man kan köpa speciella tillbehör. I Sverige säljs Tormeks produkter på exempelvis Clas Ohlsson men varumärket är nästan mer känt i USA och Tyskland.
– Träsvarveri är oerhört stort i dessa länder, förklarar Håkan Persson. Vi står för högsta kvalitet och produkterna har faktiskt blivit kopierade av vissa företag i Asien – men det oroar vi oss inte för så länge vi fortsätter att utveckla nya produkter och håller högsta kvakitet har vi vår plats på marknaden.
Tormeks slipverktyg säljs ut på exportmarknaden via importörer i exportlandet. För Tormeks del är det oerhört viktigt att importören är kunnig inom branschen och kan sälja produkterna på ett gediget sätt. Därför lägger Tormeks marknadsavdelning en stor del av arbetstiden på att åka världen runt och upprätthålla affärsmässiga kontakter med importörerna.
– Nästa vecka ska vi träffa sju intresserade presumtiva importörer från Schweiz. Det står nästan alltid företag i kö för att bli vår landskontakt. Det känns bra.
Framtiden ser stabil ut för Tormek. Idag har företaget 20 anställda och för några år sedan firade man att man sålt en halv miljon slipmaskiner sedan starten 1973.
– Vi känner oss trygga , säger Håkan Persson. Våra underleverantörer finns här i Bergslagen och medarbetarna är mycket engagerade. Så länge som vi står kvar på toppen i vår bransch när det gäller kvalitet är kontinuiteten säkrad.
Den 27 februari, på Örebrogalan, avslöjas vilket företag som fick priset ”Årets exportföretag” av Handelskammaren Mälardalen.
Efter två succéår återvänder Vårmönstringens egen utomhusfestival för ett tredje år. Den här gången byter man dock plats till Brasserie All In, och gästas av kultbandet Drängarna.
– Just vårfesten blir ännu bättre belägen inne i stan, då den blir en del av själva cruisingen, säger Johan Eriksson på JME Music.
Under torsdagen bjöd Lindeskolan in till sin årliga gymnasiemässa, där högstadieelever från hela kommunen kom på besök för att bekanta sig med skolans olika program, och kanske få en klarare bild av vad de ska söka in till. För skolan var årets mässa kanske viktigare än någonsin, efter ett år med hot om nedläggningar och besparingar.
Om det var positiva tongångar på stormötet i Storå under onsdagen, var det desto dystrare i Vedevåg under torsdagskvällen, där man samlats för att diskutera skolans framtid. Det blev ett möte med mycket känslor, många frågor, men få svar från politikerna.
Efter onsdagens medborgardialog i Storå ser det hoppfullt ut för Storåskolans högstadium, åtminstone om man får tro politikerna som närvarade. Merparten var rörande överens om att utredningen av flytten har gått alldeles för fort, och att skolan är viktig att bevara i sin nuvarande form.
Det har gått 10 år sedan Wajih Daoud öppnade sin Salong Dièm i Lindesberg. För att fira det slår han till med ett stort kalas som äger rum på lördag, där både fika och rabatterade priser erbjuds.
– Jag tackar alla som har stöttat mig under min fantastiska resa i Lindesbergs kommun och framför allt FALAB/LIBO och LindeNytt, säger Wajih.
Den 13 oktober har det gått ett år sedan Stures Restaurang slog upp portarna på Stafettgatan i Lindesberg. Nu planerar man en jubileumshelg för att fira ett fint första år.
– Vi är alltid jätteglada när kunderna är nöjda och går härifrån med ett leende på läpparna, säger Sarbaz Qader.
Lindemarken är tillbaka i centrum igen, något som har varit mycket efterlängtat bland både knallar och besökare. Dessvärre ställde vädrets makter till det för årets upplaga, som blev en mycket blöt och blåsig tillställning. Trots detta sökte sig många marknadsbesökare ut i vimlet, och knallarna gjorde sitt bästa för att hålla stämningen på topp. LindeNytt gjorde ett besök vid lunchtid för att ta pulsen på årets Lindemarken och bjuder här på några ögonblicksbilder.
Tidigt på fredagsmorgonen anlände de första betongbilarna till Charlottenlunds Handelsområde i Lindesberg. Totalt 300 kubikmeter betong kommer att utgöra bottenplattan till det nya Rustavaruhuset som beräknas öppna under hösten 2025.