De senaste årens hårda besparingskrav på Lindeskolan har slagit hårt mot flera av skolans program. Med en i princip obefintlig investeringsbudget får program som Fordon och Transport svårt att möta de allt högre kraven från branschen. Men i tuffa tider kliver vardagshjältar fram, så när Jardlers Åkeri erbjöd en hjälpande hand möttes de av en enorm tacksamhet.
– Vi vill tacka branschen för att de ställer upp för vår skull och har förstått behovet av Lindeskolan, säger läraren Kent Svensson.
Enligt Svenskt Näringsliv har elever som väljer yrkesprogram större chans att få jobb, något som märks tydligt hos Fordon och Transportprogrammet på Lindeskolan. På Ekonomifaktas gymnasiepejl kan man se att hela 94 procent av eleverna har arbete inom branschen, tre år efter avslutad utbildning.
– Vi har ett väldigt högt söktryck, och har betydligt fler sökande än vad vi har platser. Men som det ser ut nu har vi svårt att klara oss utan branschens stöd och hjälp, säger rektor Per Wernborg.
Läraren Kent Svensson tillsammans med Henrik Carlzon från Jardlers Åkeri. Foto: Camilla Lagerman
Bakgrunden till uttalandet är de omfattande sparkraven som Lindeskolan fått på sig de senaste åren, något som gjort att investeringsbudgeten sjunkit till i princip noll. Detta gör att Transportprogrammet fått svårt att förnya utbildningen för att möta de allt högre kraven från branschen.
– Det har slagit hårt mot Fordonsprogrammet under flera år. Det är krävande ekonomiskt, även om vi försöker ha lite äldre grejer, så måste man ju ändå förnya ibland. Branschen hjälper till på det sätt de kan, nu fick vi köpa bil och släp för en bråkdel av vad det skulle kosta från Jardlers Åkeri, berättar läraren Kent Svensson.
– Den här utbildningen är superviktig för oss, ungefär 70 procent av mina chaufförer kommer härifrån. Man får en annan relation till alla elever från början, och det gör allt mycket lättare. Det här var ett bra tillfälle att hjälpa till, jag vet att jag får tillbaka det när jag letar arbetskraft, då är de inkörda på rätt grejer, säger Henrik Carlzon på Jardlers Åkeri.
Foto: Camilla Lagerman
När Lindeskolans Transportprogram startades upp och blev en treårig utbildning, var Henrik en av de första eleverna som tog studenten.
– Jag blev det jag ville bli när jag var liten, skrattar Henrik.
För Lindeskolan är samarbetet med de lokala företagen inom branschen av högsta vikt för att kunna bedriva utbildningen på ett bra sätt.
– För oss är det ovärderligt, vi hade aldrig kunnat gjort en sådan här investering med den ekonomi vi sitter med, de investeringspengar som tilldelas nu är ytterst begränsade. Vi är ju ett ganska dyrt program att driva på det sättet, men det genererar ju också mycket tillbaka, alla våra elever går ut i anställning direkt efter studenten. Så de blir ju kommuninvånare och börjar återbetala genom skatten, så det är ju ett otroligt viktigt program, säger rektor Per Wernborg.
– Vår kommun behöver förstå att vår bransch, oavsett vilken det är, måste vi ge så pass bra förutsättningar som vi kan. Då är det inte den sista hundralappen på sista raden som spelar roll, utan vad vi har och vad vi kan utveckla. Vi vill ju utbilda skattebetalare som blir kvar här, skickar vi dem till Örebro är sannolikheten att de blir kvar där ganska stor, avslutar Kent Svensson.
Tack för ert stöd!
LindeNytt vill passa på och tacka alla er som genom swishgåvor har stöttat och hjälpt oss att bedriva vår verksamhet.
Era gåvor gör skillnad. Vill du också stötta LindeNytt?
Swishnr: 123-053 19 05
KommentarerKommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.
Med flinka fingrar och hög precision tog Voldemars Lasmanis hem guldet i Ungdoms-SM i CAD-konstruktion. Hans konstruktion av en fällstege med arbetsplattform imponerade stort på juryn och säkrade honom inte bara förstaplatsen, utan även en plats i Yrkes-SM 2026.
– Det är bara så jäkligt kul att ha vunnit detta, säger Voldemars till LindeNytt.
Klockan 12.00 på torsdagen stängde LindeNytts tävling där två fribiljetter till den stora Vårfesten stod på spel. Deltagandet var otroligt högt och de flesta svarade också rätt på tävlingsfrågan.
Den 17 april 2019 blev Industritekniska programmet på Lindeskolan certifierat som ett Teknikcollege, och framtiden såg ljus ut för utbildningen som efter fem års dvala kunde startas upp igen, tack vare ett samarbete mellan Lindeskolan, kommunledningen och industriföretagen i Lindesberg. Men redan två år senare lades programmet ner på nytt. Nu ser det dock ut som att det blåser positiva vindar för ytterligare en nystart – redan hösten 2026.
– Att behovet av utbildningen finns och att alla är positiva till den råder det inga tvivel om. Det känns hoppfullt, säger rektor Andreas Blom.
Bergslagsbibblan växer med fem nya kommuner. Under april och maj ansluter ytterligare fem bibliotek från nio av länets kommuner till Bergslagsbibblan. Målet är att förbättra och erbjuda en mer likvärdig och hållbar biblioteksservice till invånarna i kommunerna.
– Det innebär att invånarna kommer att få bättre tillgång till media, och vi kommer kunna erbjuda snabbare leveranser mellan biblioteken som ingår i samarbetet, förklarar Helena Blixt, samordnare på Lindesbergs stadsbibliotek.
En ny secondhandbutik har öppnat i Korskyrkan i Frövi. Här kan du fynda en skön vårjacka eller varför inte ett par snygga skor för blott en liten ”guldtia”. Fokus ligger på att samla ihop pengar för att kunna stötta ideella organisationer som satsar på barn och ungdomar.
– Jag hoppas att det ska fungera så vi kan börja ge ut gåvor till organisationer så småningom. Det är drömmen att få stötta de som behöver, säger initiativtagaren Linda Sköldenström när LindeNytt stannar till på besök.
Fredagen den 28 mars nyöppnar Café Oscar, nu med nytt namn, nya visioner och en ny kock. Dessutom har företaget fått en ny delägare i form av Tjodolf Sommestad, som kommer in med friska idéer.
– Det ska bli jättespännande. Linde Stadshotell är ju en viktig verksamhet för en småstad som Lindesberg, och jag har varit intresserad av den branschen sedan länge, berättar Tjodolf för LindeNytt.
Med en mångmiljonsatsning på lokal fjärrvärme tar Cummins Meritor i Lindesberg ett stort steg mot att bli en fossilfri fabrik.
– Det är ett viktigt projekt för oss i den här fabriken, men också för Cummins som stort. Hållbarhet och klimatavtryck blir allt viktigare, även för en lastbilstillverkare, säger fabrikschef Markus Andreasson.
Under tisdagen hölls finalen för ”Innovation day 2025” på Lindeskolan. Sensorstyrd gatubelysning, småskalig biogasproduktion och berglagring av värme var bara några av de smarta idéer som skulle kunna göra Lindesberg till en mer hållbar plats. Vann gjorde dock ett team smarta elever som kommit fram till att lägesenergin i vattnet i ett vattentorn skulle kunna nyttjas för att alstra ström.
Nu står Storå på tur
INSÄNDARE/DEBATT: Den 3 februari 2025 markerar en betydelsefull dag för invånarna i Frövi och Fellingsbro. Det är dagen då Freya vårdcentral ö...